Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Світи-світи ясно

Фото mirowo.ru.

Світи-світи ясно

На що звертати увагу при виборі настільної лампи

1. Рівномірне освітлення з широким кутом. Для зору найбільш комфортне рівне світло без яскравих і темних зон. При цьому промені повинні падати під широким кутом, щоб освітлювати всю робочу поверхню.

2. Правильний плафон і регулювання за висотою. Плафон вибирайте такої форми, щоб прямі промені не потрапляли в очі. І, звичайно, в робочій зоні не потрібні ажурні тіні чи абажури, що змінюють відтінок світла. Якої висоти повинен бути світильник? Кращим рішенням будуть моделі, положення яких регулюється.

3. М’яке світло. Прямі промені створюють контраст між яскравими та затемненими зонами, тому їх не рекомендують використовувати при роботі з дрібними деталями. Гарна настільна лампа із вбудованим LED–модулем повинна мати розсіювач. Якщо використовуєте традиційні джерела світла, підбирайте до них лампи з непрозорою білою колбою.

4. Вимоги до світлодіодних виробів. Вирішили вибрати LED–світильник? Переконайтеся, що в ньому встановлені якісні чіпи, що запобігають мерехтінню.

З якого боку повинна стояти настільна лампа?

Світильник розташовують з будь–якого боку, але так, щоб на робочій поверхні не було тіней. З цієї причини під час письма правшам рекомендують ставити лампу спереду і зліва, а лівшам — спереду і справа. Якщо під час роботи будуть задіяні обидві руки (малювання, ліплення тощо), її розташовують так, щоб світло падало спереду й зверху.

Під час роботи за комп’ютером або ноутбуком монітор випромінює світло, тому настільна лампа потрібна для освітлення клавіатури й столу. Це дає можливість уникнути контрасту між яскравим екраном та іншою частиною кімнати.

Можна поставити лампу по центру, безпосередньо над монітором. Якщо не виходить — то розташовують зліва чи справа. Освітлення не повинно бути яскравим або створювати відблиски.

Показником того, що світло налаштоване правильно, є комфорт того, хто працює за столом.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel