Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Луцьку Болеславу Прусу найбільше сподобалася ковбаса

Фото upload.wikimedia.org.

У Луцьку Болеславу Прусу найбільше сподобалася ковбаса

19 травня 1912 року помер письменник Александр Гловацький (таке справжнє прізвище класика польської літератури)

Якщо про місце смерті основоположника польського реалізму відомо достеменно, то місце народження довгий час було невизначеним. Вважали, що він народився в селі Машів нині Любомльського району. Підставою для цього послужили згадки у польській книжці «Історія польської літератури. Нова доба», яка вийшла 1916 року. Власне, там і згадане поліське село як місце народження класика. Підсилило цю думку те, що у Машеві таки було помістя Гловацьких, а місце, де воно розташовувалося, ще довго звали Гловатчиною.

На момент появи на світ Александра родина мешкала в Жабчому (Польща), яке теж вважали місцем народження письменника, хоча, як свідчать метричні книги, це сталося у Грубешові. Суперечність цілком роз’яснили сучасні історики: виявляється, на час появи на світ Александра стосунки його матері та батька були не безхмарними. Молода жінка проживала і народила в будинку чужих людей — ксьондза Фелікса Трощинського, який і став хрещеним немовляти.

Мати Александра померла, коли малому було лише три роки, але у всіх своїх творах письменник зображав матерів освіченими та ніжними. Натомість батьки його головних героїв частіше були для синів баластом та причиною сорому, аніж опертям.

Треба додати, що випічка цілком добра, а ковбаса відмінна, не пам’ятаю, щоб колись їв ліпшу.

Однак із Волинню Болеслав Прус пов’язаний. У 1858 році після смерті батька він успадкував маєток у Машеві, де бував не раз. За спогадами старожилів, письменник любив сідати під старим дубом чи грушею і писати. Одне з тих дерев дожило донині: 300–літній дуб росте на обійсті Бінюків. У 2011 році обласна рада надала дереву статус ботанічної пам’ятки природи.

Після поїздки в Луцьк він описав наш край у «Волинських нотатках».

«Луцьк недорогий. Фунт (приблизно 450 г. — Авт.) яловичини коштує 10 коп., вирізки — 15 коп., хліба — 3 коп. Картоплю продають по 5 копійок за галон (міра об’єму сипучих речовин — приблизно 4,4 літра. — Авт.), фунт доброго масла взимку — за 42 коп., влітку можна мати і за 25 коп. Треба додати, що випічка цілком добра, а ковбаса відмінна, не пам’ятаю, щоб колись їв ліпшу», — так письменник згадував наше місто.

8 вересня 1910 року Александр Гловацький продав свій машівський маєток Михайлу Петропавлівському за 2 тисячі рублів. Через два дні польська громада Луцька організувала банкет на честь письменника у помешканні адвоката Жанжевського.

Андрій БОРКОВСЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel