Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Сільськогосподарський ринок заважає... забудовникам?

Лучани завжди могли купити на ярмарку свіжу продукцію.

Фото Сергія НАУМУКА.

Сільськогосподарський ринок заважає... забудовникам?

Влада не дозволила Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині торгувати біля рацсу

Як ми вже повідомляли (див. «Волинь» від 28 березня ц. р.), у розпорядженні луцького міського голови від 13 березня 2019 року № 104, підписаному секретарем міськради Григорієм Пустовітом, ішлося про те, що Асоціації фермерів та приватних землевласників Волинської області дозволили продавати сільськогосподарську продукцію власного виробництва на вулиці Глушець (поблизу скверу навпроти гімназії № 4). А от про торгівлю на проспекті Соборності біля приміщення рацсу — ані слова.

І ось нещодавно заступник голови цієї Асоціації Олег Галасун отримав лист, підписаний першим заступником луцького міського голови Григорієм Недопадом.

У документі зазначається: «Враховуючи щільність забудови житлових багатоповерхових будинків довкола визначеного для торгівлі місця, особливості інфраструктури поряд із приміщенням Луцького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області та необхідність забезпечення безперешкодного доступу громадян до філії департаменту соціальної політики Луцької міської ради, розташування фермерського ярмарку на вулиці Соборності, 20 на даний час вважаємо недоцільним».

Можливо, не саме на тому місці, але у цьому мікрорайоні можна облаштувати фермерський ринок. Скажімо, за комплексом «Гостинець», де є комунальна земля. Треба думати і домовлятися.

Із цим питанням фермери звернулися до депутатів Луцької міської ради під час чергової сесії. Обранці громади на словах підтримали сільгоспвиробників. Зокрема, «за» висловилися Юлія Вусенко й Андрій Покровський. На закид, що після фермерів на тому місці торгує хто попало, депутат Павло Данильчук резонно зауважив, що для цього є муніципальна поліція, яка має припиняти незаконну торгівлю.

Натомість секретер Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що місто не перетворюватимуть на базар. Мовляв, у місті є де торгувати.

— Я не розумію, кому ми заважаємо, але точно не тим, хто вказаний у цьому листі: ні департаменту соцполітики, ні відділу державної реєстрації актів цивільного стану, — сказав Олег Галасун.

— Фермери стали на заваді забудовникам житлового комплексу «Егоїст». Ще коли почали зводити цей центр, то постало питання, чи вистачить парковок. Згідно із законодавством, якщо поруч є загальне місце для паркування, то забудовники можуть укладати договори чи просто користуватися цією територією. Але і лучанам, і керівництву міста треба співпрацювати з фермерами. Треба думати, як об’єднуватися. Якщо ми надаватимемо їм ринок збуту, то це теж позитивний крок. Можливо, не саме на тому місці (бо все таки скоро буде реконструкція приміщення рацсу), але у цьому мікрорайоні можна облаштувати фермерський ринок. Скажімо, за комплексом «Гостинець», де є комунальна земля. Треба думати і домовлятися, — вважає депутат Алла Надточій.

— Питання не закрите. Зрозуміло, що найближчим часом нас чіпати не будуть. Але думатимуть, як нас здихатися, — підсумував Олег Галасун. — Депутати на словах ніби нас підтримували, але як воно буде, коли дійде до розгляду на сесії, — невідомо.

Telegram Channel