Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Тепер земляки знатимуть імена героїв

Під час відкриття пам’ятника у Замшанах.

Фото Івана КАПІТУЛИ.

Тепер земляки знатимуть імена героїв

У День пам’яті та примирення в селі Замшани Забродівської об’єднаної територіальної громади Ратнівського району було відкрито пам’ятник воякам Української повстанської армії, котрі у 1943—1951 роках поклали голови за незалежність нашої держави

Його встановлено на місці захоронення останків загиблих у 1939—1951 роках. На пам’ятному знакові викарбувані імена 36 осіб сотні Пилипа Сороки (позивний — Соловейко), котрі полягли біля села Дошне Ратнівського району, а також мешканців Замшан та Вужиська, які постраждали від репресій радянської влади у 1939—1951 роках і через багато літ реабілітовані уже в незалежній Україні. Таких — 54. На центральній стелі знака поміщено фотографію легендарного повстанця, керівника СБ Ковельського окружного проводу ОУН замшанівця Андрія Михалевича (Коса). Поряд—посвідка про нагородження його Українською Головною визвольною радою і Головним військовим штабом УПА від 15.06.1952 року Срібним хрестом заслуги.

Ініціатори зведення пам’ятника — Віталій Михалевич, голова церковної парафіяльної ради місцевої ПЦУ (до речі, племінник легендарного Коса), Анатолій Михалевич, житель Дніпра, та Анастасія Пиянзина, рідна сестра Коса, яка мешкає на Дніпропетровщині.

Ініціатори зведення пам’ятника — Віталій Михалевич, голова церковної парафіяльної ради місцевої ПЦУ (до речі, племінник легендарного Коса), Анатолій Михалевич, житель Дніпра, та Анастасія Пиянзина, рідна сестра Коса, яка мешкає на Дніпропетровщині. А постав він завдяки їм та багатьом спонсорам, які підтримали ініціативу коштами.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Андрій Харлампович, його перший заступник Євген Савлук, представники органів місцевого самоврядування, громадськості, депутати місцевих рад, молодь, духовенство та тутешні жителі. Ратнівський декан і настоятель храму Святого пророка Іллі Православної церкви України отець Роман Бодак та настоятель храму ПЦУ села Замшани отець Микола Гамера відправили поминальну панахиду по невинно убієнних і освятили знак.

Іван КАПІТУЛА.

Telegram Channel