Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Незабаром у цеху забою та переробки птиці в Нововолинську встановлять обладнання європейського рівня*

Аркадіуш Щепанський переконливо довів, що нове обладнання супернадійне.

Андрій БОРКОВСЬКИЙ

Незабаром у цеху забою та переробки птиці в Нововолинську встановлять обладнання європейського рівня*

ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» запускатиме нову лінію очистки стічних вод

Сучасне підприємство має дбати не лише про економічні показники, а й про екологію. Адже врешті–решт порушення природного балансу обертається проти всіх. Тому бізнесмени зі стратегічним мисленням вкладають в очисне обладнання чималі кошти. Бо в майбутньому такі витрати окупляться не лише з фінансового погляду.

Нещодавно у Нововолинську презентували план будівництва очисних споруд у забійному цеху ТзОВ «Птахокомплекс «Губин». Як розповів виконувач обов’язків директора цього підприємства Володимир Львов, цього року вже встановили додаткові фільтри та дві вентиляційні установки, які дають змогу ретельніше відфільтровувати повітря та усунути неприємні запахи на виробництві. На це витратили близько 2 мільйонів гривень.

Проте прийнято стратегічне рішення: повністю переобладнати систему очистки стічних вод.

Система очистки стоків на підприємстві матиме подвійні насоси  та дублюючі пульти.
Система очистки стоків на підприємстві матиме подвійні насоси та дублюючі пульти.

 — Сума інвестицій — близько 500 тисяч євро. Власники прийняли рішення вкласти такі кошти, аби в найближчі роки ми могли спокійно працювати, а контролюючі органи та громадськість переконалися, що у нас нема жодних порушень та не завдаємо шкоди довкіллю, — зазначив Володимир Львов.

Це будівництво локальних очисних споруд дасть змогу не скидати недостатньо очищені стічні води на очисні споруди Нововолинська.

Постачатиме та монтуватиме обладнання польська фірма «Марекс», яка працює у цій сфері з 2002 року. Перші очисні споруди вони збудували на величезному птахівничому підприємстві «Віваж», де за добу забивають 240 тисяч курей. Щодня воно скидало 3 тисячі кубічних метрів стоків. Завдяки системі очистки «Віваж» зменшив споживання води до 7 літрів на одну курку, що дало змогу зменшити стоки до 2 тисяч кубів. Також там застосували технологію механічно–хімічної очистки. Відтак інвестор отримав дозвіл на будівництво біологічної очищальні з мембранною технологією, при якій частина води йде на технічні цілі. Ці заходи дали інвестору можливість зекономити близько 800 тисяч кубів води, частину відфільтрованої рідини використовують у замкнутому циклі.

— Нині пропонуємо «Птахокомплексу «Губин» подібну технологію. Це буде повністю автоматизована система, завдяки якій точно знатимемо, скільки використано води щогодини та щодоби. Стоки можна буде контролювати на виході в режимі онлайн. Вміст твердих речовин у них не перевищуватиме 15 міліграмів на літр, хоча європейські норми передбачають не більше 30 міліграмів, — сказав власник «Марекса» Аркадіуш Щепанський. — Технологія дає змогу висушувати кишки і продукувати із сухої маси біоборошно, яке використовують для виробництва комбікормів.

Завдяки датчикам можна буде точно знати, наскільки забруднені стічні води. Тобто, про передозування хімічних реагентів не може бути й мови. Датчики монтують стаціонарно, тому стороннє втручання у їхню роботу неможливе. Відтак ці дані матиме не лише керівництво підприємства, але й міські служби та органи влади. Очищену воду комплекс зможе використовувати повторно для технічних цілей.

Присутніх на презентації представників самоврядування, депутатського корпусу, громадськості та різних служб найбільше цікавило, як поведе себе нова система у випадку аварії якогось механізму, чи не потраплять у міську каналізацію відходи.

Аркадіуш Щепанський наголосив, що схема, яку він презентував, має кожен насос подвійний. Пульт управління по черзі обирає для роботи то один, то інший. Це підстраховка: навіть якщо поламається один насос, то інший працюватиме. Одночасно у систему вмонтовано два пульти управління, які дублюють один одного. Тому автоматика працюватиме у будь–якому випадку.

Очисна система передбачає також повну відсутність неприємних запахів. Перш за все вона герметично замкнена та обладнана вентиляцією. Окрім того, стоки постійно насичують повітрям, запобігаючи гниттю.

— Це будівництво локальних очисних споруд дасть змогу не скидати недостатньо очищені стічні води на очисні споруди Нововолинська. Можливо, через деякий час ми зможемо використати досвід і для будівництва очисних споруд самого міста, — зазначив перший заступник нововолинського міського голови, секретар міської ради Андрій Сторонський.

Уже 15 серпня на підприємство завозитимуть обладнання, а затим одразу почнуть його монтувати та запускати в роботу.

Андрій БОРКОВСЬКИЙ.

Telegram Channel