Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волиняни можуть безкоштовно отримати нову спеціальність

Роман Романюк: «Оволодівши новою професією, безробітний матиме ширші можливості знайти роботу».

Фото прес-служби Волинського обласного центру зайнятості.

Волиняни можуть безкоштовно отримати нову спеціальність

Цьогоріч збільшилася кількість вакансій, які пропонують роботодавці

Порівняно з І півріччям 2018–го вона зросла на 7,2 відсотка і становить майже 19 тисяч. Здається, є з чого вибирати. Однак у переліку переважно робітничі спеціальності, а майже половина безробітних — з вищою освітою. За словами директора Волинського обласного центру зайнятості Романа Романюка, люди, які шукають роботу, відповідно до сучасних вимог ринку праці потребують підвищення кваліфікації чи перепідготовки, а іноді їм необхідно здобути нову професію, що користується попитом у працедавців. Ці послуги можуть отримати у службі зайнятості, яка пропонує їм скористатися державною програмою професійного навчання, що проводиться за кошти Фонду соціального страхування України на випадок безробіття. Воно відбувається у 25 закладах області (вищих і профтехосвіти) за 29 робітничими професіями і 25 напрямами курсів цільового призначення. Пройти його можна і на підприємствах, установах, організаціях у працедавців, які замовляють потрібних фахівців. Окрім того, безробітні можуть навчатися і в 11 центрах професійно–технічної освіти державної служби зайнятості за однією з 85 робітничих професій або освоїти будь–який з 230 напрямів курсів цільового призначення. Служба зайнятості пропонує навчання за індивідуальними програмами, дистанційне. Воно триває від двох тижнів до 10 місяців. Навчання, проживання, проїзд — безкоштовні. Під час навчання люди отримують допомогу по безробіттю.

У квітні—травні цього року 814 безробітних, які пройшли професійне навчання, були працевлаштовані. 

За січень—травень цього року професійне навчання завершили 1 523 волинян. Безробітні можуть пройти професійну підготовку й перепідготовку за робітничими професіями, потрібними ринку праці, підвищити кваліфікацію, а також розряд, отримати знання з підприємницької діяльності. Однією з перспективних форм підвищення кваліфікації, вважають фахівці служби зайнятості, є стажування на робочому місці. Водночас воно дає шанс на працевлаштування. Адже роботодавець має змогу побачити працівника, як то кажуть, в ділі, оцінити його можливості.

У квітні—травні цього року 814 безробітних, які пройшли професійне навчання, були працевлаштовані. До речі, Волинська служба зайнятості тісно співпрацює з Рівненським центром професійної освіти, який готує спеціалістів, пов’язаних із народними промислами, зокрема ковалів, бондарів… За словами Романа Романюка, цьогоріч є позитивна динаміка збільшення охочих здобути новий фах. Якщо на 1 червня минулого року таких було 37 осіб, то на цю дату нинішнього — 150. Втішним є і те, що розширилася географія професій, які пропонують опанувати.

Загалом на 1 червня цього року завдяки службі зайнятості 94,2 відсотка волинян, які закінчили професійне навчання, знайшли роботу.

— Гордимося цим, — зазначив Роман Романюк. — Порівняно з 2018-м рівень працевлаштування зріс і становить 94,7 відсотка. За цим показником займаємо 4-те місце серед областей України.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel