Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Путіне-скотиняко, підняти сраку! — Звучить Державний гімн України!!!

Золотий тріумф Олега Верняєва і Анастасії Бачинської відбувся на очах Володимира Путіна.

Фото reuters.com.

Путіне-скотиняко, підняти сраку! — Звучить Державний гімн України!!!

В останній день змагань наші «клепали» «золоті» нагороди одну за другою, змушуючи «володаря Кремля» відривати «п’яту точку» від стільця і слухати Гімн нашої держави

Якщо вже їхати на Європейські ігри, то повертатися звідтіля не «туристами», а справжніми медалістами!

Певно, саме так вирішили земляки–волиняни. Наш край на Європіаді у Мінську представляли пів дюжини спортсменів. І майже всі вони повертаються додому з медалями! До того ж, ґатунок тих нагород — не нижче «срібла»!

Ми вже писали про «золоті» звитяги у легкоатлетичних естафетах Данила Даниленка та Євгена Гуцола. Хлопцям, вочевидь, настільки сподобалося купатися в променях переможної слави, що вони вирішили… порадувати нас ще! І Данило, і Євген доклалися до перемоги української команди у командних змаганнях з легкої атлетики — тож обидва повернулися з Мінська у статусі дворазових чемпіонів Європейських ігор!

Їхній медальний почин підтримали й інші. Спочатку це зробила луцька веслувальниця, випускниця Волинського обласного ліцею з посиленою військово–фізичною підготовкою та СНУ імені Лесі Українки Марія Повх. Разом зі своєю напарницею Людмилою Кукліновською вона виборола «золото» у змаганнях байдарок–двійок на дистанції 200 метрів.

Натомість Юрій Вандюк і Андрій Рибачок (обоє — ковельчани) завоювали «срібло» у змаганнях каное–двійок на дистанції 1000 метрів.

Переможний поступ волинян спочатку підтримала й відома українська боксерка з Ковеля Тетяна Коб. У поєдинку 1/8 (вагова категорія до 51 кг) наша землячка вправно відгамселила господарку змагань Вольгу Лущик. Та вже у чвертьфіналі була бита турчанкою Бусе Чакіроглу. Проте надто сварити Тетяну точно не варто — вона поступилася майбутній «золотій» медалістці Європіади.

Волинські легкоатлети–бігуни Данило Даниленко і Євген Гуцол повернулися з Мінська у статусі дворазових чемпіонів Європейських ігор!

Тим часом народжена у Ковелі борчиня Юлія Ткач (яка нині представляє Львівщину) завоювала «золото» Європейських ігор-2019 у вільній боротьбі (вагова категорія до 62 кг). У фінальній сутичці Юлія з рахунком 4:0 перемогла представницю Азербайджану Ельміру Гамбарову. Проте ще складнішим, вочевидь, для нашої спортсменки був півфінальний бій. Адже суперницею на цьому етапі стала представниця Болгарії Юсейн Тайбе — чинна чемпіонка Європи та світу. Проте й наша Юлія не в тім’я бита — тріумфувала на континентальних першостях 2011–го та 2012 років, а також вигравала ЧС 2014–го!

Не пасли задніх на Європіаді й спортсмени з Рівненщини. Попри доволі скромне кількісне представництво — лише трійко — повертаються вони з Мінська аж ніяк не з порожніми руками. Про «срібло» Олега Омельчука у стрільбі з пневматичного пістолета (10 м) ми вже писали. Натомість рівненська легкоатлетка Наталія Прищепа доклалася до здобуття Україною «золота» у командних змаганнях.

Загалом Україна здобула на Європіаді 16 «золотих», 17 «срібних» і 18 «бронзових» нагород. Наші посіли у командному заліку третє місце, пропустивши вперед лише господарів–білорусів і росіян.

Попіаритися на успіхові своїх спортсменів спробував і президент РФ Володимир Путін, який прилетів до Мінська на церемонію закриття ігор. Щоправда, вийшло це у нього дещо змазано. Поткнувшись на змагання боксерів, він потрапив якраз на нагородження переможців у ваговій категорії до 75 кг. І треба ж такому статися, що володарем «золота» тут виявився українець Олександр Хижняк, який до своїх титулів чемпіона Європи та світу додав ще й звання переможця Європейських ігор. Довелося Путіну разом з усіма вставати зі свого місця й із невимовним сумом в очах дивитися, як під акомпанемент «Ще не вмерла…» гордо піднімається синьо–жовтий прапор…

Неабияка прикрість на «володаря Кремля» чекала й під час змагань гімнастів. Просто на очах у цього заїжджого чоловічка наш Олег Верняєв виграв змагання у вправах на паралельних брусах (додавши його до «срібних» нагород у багатоборстві та вправах на коні), а 15–річна Анастасія Бачинська тріумфувала у вільних вправах.

Попри такий приголомшливий успіх наших атлетів (на дебютних іграх у Баку-2015 Україна в загальнокомандному медальному заліку була лише восьмою), сприймати його варто все ж не відриваючись від реальності. Європейські ігри — таки не Олімпійські. Приміром, господарі–білоруси у Мінську стали другими, перевершивши за кількістю медалей спортсменів із Великої Британії рівно у три рази (69 проти 23), а за кількістю «золота» — в усі чотири (24 проти 6)! А тепер порівняйте це зі здобутками цих двох країн на останніх літніх Олімпійських іграх в Ріо де–Жанейро-2016: британці вибороли 67 нагород (з них 27 — «золоті») і посіли в загальнокомандному заліку друге місце відразу після США, а білоруси спромоглися завоювати тільки дев’ять нагород, «золотою» з яких була лише одна–однісінька, і посіли в загальнокомандному заліку 40–ве місце…

Водночас, до олімпійського Токіо-2020 вже рукою подати — і ми зовсім не проти, щоб наші спортсмени виступили там щонайменше (мріяти ж таки не заборонено!) не гірше, ніж у Мінську-2019.

 

Медальний залік ІІ Європейських ігор у Мінську 
М Команда «Золото» «Срібло» «Бронза» Всього
1. Російська Федерація 44 23 42 109
2. Білорусь 24 16 29 69
3. Україна 16 17 18 51
4. Італія 13 15 13 41
5. Нідерланди 9 13 7 29
6. Німеччина 7 6 13 26
7. Грузія 6 10 14 30
8. Франція 6 9 13 28
9. Великобританія 6 9 8 23
10. Азербайджан 5 10 13 28…

Треті в історії Європейські ігри відбудуться за чотири роки — 2023-го їх прийматиме польський Краків.

Telegram Channel