Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«За місяць вони хотіли  перекреслити зроблене за 5 років.  Нічого не вийде у п’ятої колони!» (Фото. Відео)

У Жидичинському монастирі, який п’ятому президенту показали владика Михаїл та духовенство Волинської єпархії ПЦУ, він уперше в житті бив у дзвони.

Фото прес-служби партії «Європейська солідарність».

«За місяць вони хотіли перекреслити зроблене за 5 років. Нічого не вийде у п’ятої колони!» (Фото. Відео)

Візит Петра Порошенка на Волинь для патріотично налаштованих краян був довгоочікуваним і сповненим надії. Для тих, хто щодня із жахом спостерігає за подіями у державі, коли крок за кроком йде наступ на дорогі кожному українцеві речі — віру, мову, армію, — розгублені люди не завжди розуміють, чому це відбувається і що цьому можна протиставити. В такій атмосфері приїзд лідера партії «Європейська солідарність» та кандидатів у народні депутати від цієї політичної сили став насправді ковтком свіжого повітря. П’ятий президент України додав їм оптимізму та рішучості, пообіцявши, що його партія у парламенті буде боротися і з реваншистами Кремля, і з поплічниками Януковича

«Не дамо Україну перетворити на УРСР!»

Петро Порошенко прибув на Волинь разом із членами своєї команди — легендарним генерал–лейтенантом, командувачем десантно–штурмових військ ЗСУ, Героєм України Михайлом Забродським, заступником міністра палива та енергетики Наталією Бойко, блогерами Андрієм Полтавою та Денисом П’ятигорцем. Цих людей він представляв громадам райцентрів області, наводячи про них багато фактів та не шкодуючи добрих слів. Пізніше у Луцьку до нього приєднаються спікер парламенту Андрій Парубій та дружина Марина із доньками та сином. Але це буде ввечері у замку Любарта, а перед тим на Петра Олексійовича чекатиме насичений день зустрічей і відвертих розмов у Горохові, Жидичині, Ківерцях.

Петро Порошенко: «Від кожного з нас сьогодні залежить, в якій Україні будуть жити наші діти».
Петро Порошенко: «Від кожного з нас сьогодні залежить, в якій Україні будуть жити наші діти».

 У Горохів Петро Порошенко трохи запізнився, але одразу знайшов із людьми спільну мову, найперше нагадавши, що 27 червня — це особлива дата. П’ять років тому цього дня він підписав у Брюсселі Угоду про Асоціацію України й ЄС. Причому зробив це буквально через 20 днів після своєї інавгурації і саме тією ручкою, якою не скористався у Вільнюсі Янукович і яку йому вручила президент Литви Даля Грібаускайте. У 2013–му намагання цього втікача розвернути нашу державу в бік Росії призвело до того, що люди вийшли на Революцію гідності. І після неї п’ять років поспіль команда Порошенка зберігала напрям руху, заданий Майданом. У державі створено армію, якою пишається народ, єдину помісну церкву, нову українську школу, інклюзивну освіту, проведено декомунізацію, є всі умови для функціонування української мови.

В атмосфері наближення реваншу люди з надією ловили кожне його слово.
В атмосфері наближення реваншу люди з надією ловили кожне його слово. / Ihor Dynia

 — І поки ми забезпечували ці процеси: захищали державу, будували фундамент української ідентичності, створювали умови для інтеграції в ЄС та НАТО, п’ята колона Януковича, підтримана Кремлем, готувалася до реваншу, — підкреслив Порошенко. — Здавалося б, скільки часу пройшло від інавгурації нового Президента? Місяць. Але вже нещодавно Окружний адміністративний суд Києва, створений раніше Портновим і Януковичем, не реформований, бо відмовляється йти на кваліфікаційне оцінювання, прийняв рішення про скасування перейменування проспекту Московського на проспект Степана Бандери. Таким чином вони хочуть перекреслити декомунізацію. Якщо так піде далі, завтра вони й Україну перейменують на УРСР!

Порошенко нагадав про серію нещодавніх поразок української влади на міжнародній арені та в Раді Європи. Розповів про намагання регіоналів оскаржити в судах утворення помісної церкви, їхню спробу перекреслити аналогічним чином Закон про українську мову, нанести удар у спину нашій армії, намагаючись зменшити її чисельність та порушуючи кримінальні справи проти волонтерів. А поміж цим усім винести на референдум і запитати в народу про умови капітуляції перед Росією. «Вони у людей про це будуть питати!» — обурювався хитрою маніпуляцією п’ятий президент.

«Бачу по ваших очах, що зараз на цій площі — наша команда»

У селі Жидичин Ківерцівського району на території чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця Петра Порошенка чекала місцева громада. Чоловіки, жінки та діти прийшли сюди, щоб зустрітися з експрезидентом і подякувати йому за довгоочікуваний Томос та узаконення української церкви. Зустрічали Порошенка митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл та духовенство. Разом із ченцями монастиря він провів для Петра Олексійовича невелику екскурсію у храмі, обителі, що реставрується, та на дзвіниці. Тут Петро Олексійович не втримався і вдарив у церковні дзвони, назвавши це «набатом для України».

У Жидичині експрезидента зустрічали віряни та духовенство ПЦУ.
У Жидичині експрезидента зустрічали віряни та духовенство ПЦУ. / Ihor Dynia

 Порошенко подякував волинянам за те, що разом із ним п’ять років будували Україну. Що в надзвичайно важливий час люди об’єдналися і врятували державу, зірвавши наміри Путіна створити Малоросію та Новоросію. Перекреслили його плани накинути на шию газовий зашморг та знищити армію. І що 21 квітня цього року віддали 4,5 мільйона голосів за майбутнє України, адже значна частина їх — волинські.

Митрополит Волинський і Луцький Михаїл розповів про релігійну ситуацію в області.
Митрополит Волинський і Луцький Михаїл розповів про релігійну ситуацію в області. / Ihor Dynia

П’ять років поспіль команда Порошенка зберігала напрям руху, заданий Майданом. У державі створено армію, якою пишається народ, єдину помісну церкву, нову українську школу, інклюзивну освіту, проведено декомунізацію, є всі умови для функціонування української мови.

— У Жидичині я вперше в житті бив у дзвони, — зізнався він потім на зустрічі у Ківерцях. — Робив це тому, що Україна зараз має об’єднатися і йти у битву. Бо тільки разом ми зможемо перемогти. Хто захистить церкву, як не наша команда? Хто захистить мову? Подано позов у Конституційний Суд для того, щоб анулювати цей закон, а я пишаюся тим, що підписав його, бо вперше за 27 років нам вдалося захистити мову — душу нашого народу.

— У нас немає проблем, ми не програли, але точно знаємо, що можемо розраховувати на ці голоси, а зараз навіть більше, — продовжив Петро Порошенко. — Бачу по ваших очах, що на цій площі є наша команда. І я зроблю все, щоб нікому не було соромно за членів «Європейської солідарності». Сьогодні я тут не один, а з найкращими представниками нашої сотні — парламентського спецназу. У ньому є і досвідчені політики, такі як Андрій Парубій, Ірина Геращенко. І є нові, але важливі для України обличчя — генерал–лейтенант Михайло Забродський, Наталія Бойко, блогери Андрій Полтава та Денис П’ятигорець.

Хочеш у ЄС та НАТО? Голосуй за «Європейську солідарність»!

Кульмінацією перебування Петра Порошенка на Волині стала зустріч команди «Європейської солідарності» з лучанами в замку Любарта. Древні мури цієї фортеці давно не бачили настільки поважних персон — людей, чию діяльність ми щодня спостерігаємо на екранах телевізорів: п’ятого президента України та голову Верховної Ради. Петро Порошенко прибув до замку з дружиною Мариною та дітьми — Сашею, Євге­нією, Михайлом. До речі, вірна своїй темі інклюзивної освіти пані Марина Порошенко перед тим відвідала інклюзивно–ресурсний центр у селі Підгайці Луцького району, де поспілкувалася з його працівниками та батьками діток.

Порошенко наголосив, що Томос був дарований Україні самим Господом Богом.
Порошенко наголосив, що Томос був дарований Україні самим Господом Богом. / Ihor Dynia

 Майстерний оратор Порошенко змалював перед присутніми тривожні події останнього місяця. Він пригадав, як під час президентської кампанії попереджав про реванш, але йому відповідали з посмішкою, що це неможливо, що зміни незворотні. «Хто наважиться скасувати Бандеру і повернути Леніна?» — запитував він. А тим часом вже зроблено й те, й інше, і є намір провести скорочення Збройних сил та винести на референдум позиції щодо умов капітуляції України перед Росією.

 

У храмі Петро Порошенко помолився і поцілував ікону.
У храмі Петро Порошенко помолився і поцілував ікону. / Ihor Dynia

— На мене в суд подали і порушили справу за те, що я дав на­каз про контрнаступ у 2014 році — розповів Петро Порошенко. — Хоча внаслідок цього наказу Збройні сили України при активній і безпосередній участі генерала Михайла Забродського, якого ви зараз тут бачите, тоді командувача 95–ї бригади, а нині командувача десантно–штурмових військ, звільнили дві третини окупованого Донбасу: Маріуполь і Сєвєродонецьк, Лисичанськ і Слов’янськ, велику кількість сіл, і це є здобутки нашої армії та народу.

 У цей момент серед глядачів почався рух і почулися крики «Іловайськ, Іловайськ». Їх вигукувало кілька молодиків, чия поведінка збоку виглядала, як зрежисована провокація. Порошенко не залишив цей випад без уваги, і не роздумуючи, сказав у відповідь:

Послухати п’ятого президента у Ківерцях прийшли і дорослі, й малі.
Послухати п’ятого президента у Ківерцях прийшли і дорослі, й малі. / Ihor Dynia

— І оці люди на сьогоднішній день намагаються оббрехати нашу армію. Хоча вона героїчно прийняла бій із ворогом, що відбувся саме під Іловайськом. Але агресор перейшов кордон і вдарив нам у спину. І для того, щоб не покладати вину на Путіна, вони прибігли сюди і намагаються перекласти відповідальність на наші Збройні сили. Але ми не дамо їм цього зробити. Єдине, що вони шукають — щоб ми розкололися. Єдине, що потрібно Путіну, — чвара всередині країни. Але ніколи йому не добитися того, щоб наша армія і наша країна не змогла дати відсіч агресору, — грізно сказав Порошенко.

Волиняни поспішали потиснути руку Петру Олексійовичу.
Волиняни поспішали потиснути руку Петру Олексійовичу. / Ihor Dynia

 — Сьогодні найкращий час об’єднатися, збагнути всю небезпеку і загрозу, про яку ми раніше не підозрювали, — підтримав ці слова голова Верховної Ради Андрій Парубій. — Важко навіть уявити, що буде, коли вони отримають більшість у Верховній Раді України. Як голова парламенту можу сказати, що всі ключові рішення приймаються у ньому. Чому їм треба так швидко провести вибори? Тому що ТАМ буде найбільший механізм реваншу. За декілька тижнів від кожного з нас буде залежати, чи зможемо ми зупинити п’яту колону, яка йде різними угрупованнями, прихована в багатьох списках від Медведчуків до Вілкулів і Новинських. Від цієї нечисті, яка шипіла 5 років, але ховалася. Тепер вона повилазила. Їм зможе дати гідну відповідь тільки потужна українська сила. Бо коли буде у Верховній Раді бій, не піснями, не танцями його можна зупинити, а тільки дуже рішучою відсіччю всім тим мерзотникам, які планують реванш. Я можу вас запевнити, що наша команда є та сила, яка вже продемонструвала свою відданість Україні і здатна буде їх зупиняти.

Замок Любарта давно не бачив таких поважних гостей.
Замок Любарта давно не бачив таких поважних гостей. / Ihor Dynia

 — Стратегічні цілі «Європейської солідарності», яка йде у бюлетені під номером 10, дуже прості. Перше: завершення війни і мир, але не на умовах капітуляції, а на умовах звільнення української землі. Друге: членство в НАТО — безпека для держави в цілому і для кожного громадянина. Третє: членство в ЄС — добробут, верховенство права, демократія, свобода. Четверте: зростання економіки. Я пишаюся тим, що ми просунули Україну в рейтингу свободи бізнесу із 153 місця аж до 71, — сказав на завершення Петро Порошенко, після чого пролунав гімн Європейського Союзу та гучне «Дякую!» п’ятому президенту України.

«Зупинити бульдозер п’ятої колони може тільки перевірена команда «Європейської солідарності!».
«Зупинити бульдозер п’ятої колони може тільки перевірена команда «Європейської солідарності!». / Ihor Dynia

Кандидати від «Європейської солідарності» по мажоритарних округах Волині

№19 — Сергій ГРИГОРЕНКО

№20 — Іван МИРКА

№21 — Сергій КОШАРУК

№22 — Юрій МОКЛИЦЯ

№23 —Юрій СКОВОРОДА

Наталка ЧОВНИК.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel