Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Лагуна» для свиней*

Сучасна свиноферма фірми «Віра-1» в селі Радошин.

Фото Тараса СТЕПАНЮКА.

«Лагуна» для свиней*

Волинське підприємство «Віра-1» використовує найсучаснішу систему зберігання гноївки

У нашому краї традиційно добре розвинене тваринництво, зокрема свинарство. У цій галузі трудяться і невеликі фермери, і великі господарства. Одна з найпотужніших волинських фірм, яка вирощує свиней, — «Віра-1». Підприємство ставить перед собою не лише комерційні цілі, але є й соціально відповідальним та тісно співпрацює з місцевими громадами. Щороку на благодійні потреби тільки в селі Радошин Ковельського району виділяють до 50 тисяч гривень. За 2018 рік по Голобській ОТГ сплачено ПДФО, єдиного податку, орендної плати за землю, екологічного податку та податку на нежитлову нерухомість 441 тис. грн, за перше півріччя цього року — 202 тис. грн. На «Віра-1» працевлаштовано 90 чоловік, які трудяться на трьох фермах. Одна з них розташована у Радошині. Це племрепродуктор, де утримують 1300 свиноматок.

Таке гноєсховище унеможливлює витікання  чи появу неприємного запаху.
Таке гноєсховище унеможливлює витікання чи появу неприємного запаху.

 

Важлива частина діяльності тваринницьких підприємств — утилізація гноївки. Це цінне органічне добриво, але воно вимагає правильного зберігання. Давно відійшли в минуле часи, коли гній просто вивалювали біля ферми. Звісно й нині трапляються недбалі господарі, котрі не думають про довкілля.

Проте компанії, котрі дбають про свою репутацію, не шкодують інвестицій у сучасні технології утилізації гноївки. ТзОВ «Віра-1» чи не перше на Волині обладнало минулого року найсучаснішу систему її зберігання.

Обабіч племрепродуктора в Радошині змонтовано сучасне гноєсховище, так звану лагуну. Це величезна заглибина в ґрунті, вимощена бетонними плитами та гідро­ізольована спеціальною плівкою (через товщину насправді вона більше схожа на гнучкий пластик, не піддається корозії і має гарантію 50 років). Зверху сховище так само затягнуте плівкою і герметизоване. Виходить величезна ємність, куди закачують гноївку. Це і є «лагуна».

Компанії, котрі дбають про свою репутацію, не шкодують інвестицій у сучасні технології утилізації гноївки. ТзОВ «Віра-1» чи не перше на Волині обладнало минулого року найсучаснішу систему її зберігання.

— Ми тісно спілкуємося з громадою села. Минулого року на зборах пообіцяли спорудити сучасне гноєсховище і вже виконали свою обіцянку. Така споруда унеможливлює ані витікання гноївки, ані появу неприємного запаху у повітрі. Рідина з ферми стікає у плівкову ємність самопливом, всередині вона переброджує. Відтак двічі на рік добрива вивозять на поля, — каже директор ТзОВ «Віра-1» Петро Приступа. — Вартість будівництва такого гноєсховища становила 1,6 мільйона гривень.

У ємність вміщається 7 тисяч кубів. У той час як підприємство за півроку продукує лише 4,5 тисячі. Тож нічого боятися, що «лагуна» переповниться. Навколо споруджено під’їзні шляхи, встановлено огорожу.

Наступного року «Віра-1» планує збудувати таке ж гноєсховище на фермі в селі Миляновичі Турійського району.

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel