Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
А ви бачили  на Світязі динозавра?

Отака скульптура із піску стала справжньою радістю для дітей.

Фото Інни ПІЛЮК.

А ви бачили на Світязі динозавра?

Світязькі легенди про русалок, водяників та чарівний підводний світ поповнилися черговим казковим мешканцем: чи то крокодилом, чи то динозавром

Дві пари рук, година часу — і цей незвичний персонаж розвеселив усіх відпочивальників узбережжя. Оселився він прямо у воді, виступаючи пісковим гребенем із прозорого плеса.

Та через кілька годин вітряної погоди озерний новосел зник у світязьких хвилях. На ранок на його місці залишився хіба що невеличкий горбик піску. Але його існування все ж зафіксували фотоапарати відпочивальників. І тепер не кажіть, що в перлині Волині — лиш хвалені вугрі!

Інна ПІЛЮК.

 

«Та це ж — класики, гра мого дитинства!»

Не втримуюся від захоплення, натрапивши на квадратики і прямокутники в одному з дворів села Надрічне Камінь–Каширського району

У дівчат задача: як ще цифри на траві написати?
У дівчат задача: як ще цифри на траві написати?

 Щоправда, були вони не намальовані крейдою, як це зазвичай, а висипані піском, оскільки поблизу в окрузі — ні асфальту, ні бодай утоптаного клаптика землі, на якому можна було б креслити. Бо ж Надрічне — це дуже маленьке село, де двори поросли травою, яку нема кому витоптувати. Дівчатка Еліна і Даша, з якими я познайомилася, відпочивають у бабусі й дідуся, котрі перебираються сюди, на малу батьківщину лише в теплу пору, а живуть у Вараші Рівненської області. На моє зацікавлення, як же цифри «напишуть», вони розмірковували: може, камінчиками викладуть, а може, так само піском скористаються.

Приємно було порозмовляти з дітьми, яких не зовсім полонили гаджети, — полюбляють забавлятися на свіжому повітрі, серед гарної природи. Мимоволі пригадалося, що для мого покоління, яке не знало не те, що смартфонів, а й телевізорів, класики були особливо популярною грою. Правда, тоді ніхто не задумувався, наскільки давня вона. Виявляється, подібна забава була ще в Стародавньому Римі. І придумали її лише для хлопчиків — так майбутні воїни тренували спритність рухів, уміння тримати рівновагу. Лише в епоху Середньовіччя гра стала популярною і в Європі — давньоримські легіонери привезли її в більшість країн, і вже із серйозного навчального заняття класики трансформувалися в дитячу розвагу. А ось, до речі, дівчата підключилися до цієї гри лише в 1950–х роках. Власне в пору дитинства мого покоління.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Духовний відпочинок важливий у будь-якому віці

25 людей літнього і похилого віку є активними учасниками проєкту «Розширення напрямів діяльності центру «Довіра» в місті Нововолинську та селищі Благодатне», започаткованого Волинським обласним благодійним фондом «Карітас — Волинь»

Він почав діяти завдяки підтримці німецького фонду EVZ. У рамках програми «Місце зустрічі: діалог» волинська група відвідала відомі паломницькі центри в місті Жовкві та селі Крехів Львівщини, де діє чоловічий монастир святого Миколая Отців Василіан, датований 1612 роком. Усі охочі мали можливість узяти участь у літургії, після чого монах-екскурсовод цікаво розповів про історію виникнення монастиря, ченців–засновників, ознайомив із його комплексом. Згодом усі разом, насолоджуючись красивими пейзажами, пройшли до цілющого джерела Матері Божої. Позитивні емоції доповнили враження від споглядання Вічевої площі в Жовкві, греко-католицького храму Святого Серця Христового при чоловічому монастирі, де зберігаються мощі святого Партенія.

Учасники проєкту, котрі не побоялися вирушити в неблизьку поїздку, отримали прекрасний заряд бадьорості, оптимізму й заявили, що готові до нових подорожей.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

 

12 липня

Сонце (схід — 5.19, захід — 21.28, тривалість дня — 16.09).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 10—11 дні Місяця.

Іменинники: Петро, Павло, Михайло.

13 липня

Сонце (схід — 5.20, захід — 21.27, тривалість дня — 16.07).

Місяць у Стрільці. 11—12 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Матвій, Пилип, Яків.

14 липня

Сонце (схід — 5.21, захід — 21.27, тривалість дня — 16.06).

Місяць у Стрільці. 12—13 дні Місяця.

Іменинники: Кузьма, Ангеліна, Костянтин.

15 липня

Сонце (схід — 5.22, захід — 21.26, тривалість дня — 16.04).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 13—14 дні Місяця.

Іменинники: Степан, Фотій.

16 липня

Сонце (схід — 5.23, захід — 21.25, тривалість дня — 16.02).

Місяць у Козерозі. 14—15 дні Місяця.

Іменинники: Анатолій, Марко.

 

«Пахли тихим дощем кам’яні тротуари…»

Юрій Андрухович у своїй поезії говорить, що літо коротшає і запам’ятовується по-особливому

За прогнозом чергового синоптика Волинсь­кого обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 12 липня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер західний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі 7–12 градусів тепла, вдень — 18–23 вище нуля. 13-го — мінлива хмарність, уночі без опадів, удень місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 7–12, вдень — 18–23 вище нуля. 14, 15, 16-го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–східний, 7–12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 7–12, вдень — 17–22 градуси тепла.

За багаторічними спостереженнями найтепліше 12 липня було 1959 року — плюс 35, найхолодніше — 1990-го — 9 градусів вище нуля.

Температура води в річці Стир — 19, в озері Світязь — 15 градусів тепла.

У Рівному 12 липня весь день буде хмарним. Без опадів. Температура повітря — плюс 11–21, 13-го — 11–23, 14, 15-го — 14—19, 16-го — 10—20 градусів ви­ще нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel