Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пані Марія знає, що мертві бджоли хоч не гудуть, але лікують

Звання «Медова княгиня України» удостоєна цілком заслужено.

Фото Ніни КОСТРУБИ.

Пані Марія знає, що мертві бджоли хоч не гудуть, але лікують

Педагог за фахом, а нині відома на Волині та за її межами пасічниця, й інших у цьому переконує

Ніна КОСТРУБА

Зацікавившись бджільницт­вом, Марія Олександрівна разом із чоловіком почали виготовляти апіпродукцію. Тепер подружжя — члени асоціації апітерапевтів України. За пропаганду здорового способу життя, зокрема вживання меду і продукції з нього, у 2008 році на конгресі пасічників у Києві Марія Шотік була удостоєна звання «Медова княгиня України». У центрі традиційної культури «Медова хата», що в Луцьку, подружжя пропонує майже сто найменувань різноманітної продукції з додаванням пилку, прополісу, а також медову косметику для дорослих і дітей. Є тут і солодкі подарункові набори від бджілок.

Нещодавно Марії Олександрівні виповнилося 60. Тож зичимо їй солодкого життя і усміхненої долі!

 

Тепер автівки не губитимуть колеса

Директор ТОВ «П’ятидні», депутат обласної ради Валерій Діброва давно вже закріпив за собою статус благодійника — людини, не байдужої до проблем громадян. Тож мала можливість переконатися в цьому ще раз

Марта ТАТАРИНА

Село Рогожани Володимир–Волинського району належить до Устилузької ОТГ. Славиться воно родючими землями і…поганими дорогами. Майже в кожному дворі є автомобілі, які на таких шляхах нещадно зношуються, гублять колеса. На трасу, яка з’єднує нас із Нововолинськом, без сліз не можна дивитися — одні вибоїни. Торік улітку зверталися в департамент інфраструктури та туризму облдержадміністрації. Отримали відповідь: «транспортно–експлуатаційні властивості цієї дороги підтримуватимуться за рахунок субвенції з держбюджету місцевим у межах асигнувань, виділених на Іваничівський район. Ремонтні роботи виконуватимуться в липні 2018 року». Зараз серпень 2019–го, а вони ще не розпочиналися.

Виручив Валерій Діброва. Під його керівництвом нещодавно вимостили щебенем дорогу Рогожани–Бортнів, на що було використано 600 кубометрів матеріалів на суму 200 тисяч гривень. Час від часу на цей відрізок він посилає грейдер та підсипає вапняком. Тому не відмовляється від маршруту перевізник, який курсує з нашого села до Нововолинська тричі на день. Тож мешканці Рогожан, члени сільського комітету «Надія» висловлюють щиру вдячність Валерію Григоровичу за його благородні, безкорисливі справи. Хай добро повертається до нього сторицею!

 

 

 Одні — ​будують, інші — ​руйнують

Коли я вперше побачив спортивний майданчик біля Луцької школи № 26, відкритий кілька років тому за кошти благодійників, подумав: «Пощастило ж дітворі! Ми у свій час про такий навіть не мріяли»

Василь ГОЛЮК

Площадка із ранку до вечора не була порожньою. Серце раділо за дітей, які ганяли тут футбольний м’яч. Кілька місяців був порядок. Відвідувачі дотримувалися правил, у яких зазначалось, як слід тут поводитися. Так тривало недовго. Нині він фактично знищений: суцільні діри у висотних дротяних сітках, потрощено щити. Всюди купи пластикових пляшок і різного непотребу. Хтось пробував навіть підпалювати штучне покриття — ​не вийшло… Майданчик не замикається.

Отже, немалі кошти пішли за вітром. Напрошується запитання: хто ж винен? Учні, батьки? Школа?.. Безперечно. А в Європі, куди ми всі так прагнемо, вочевидь, за заняття на таких майданчиках треба платити.

 

Календар

16 серпня

Сонце (схід — 6.06, захід — 20.38, тривалість дня — 14.32).

Місяць у Водолії, Рибах. 15–16 дні Місяця.

Іменинники: Антон, Кузьма, Соломія, Іван, Федора, Евеліна.

17 серпня

Сонце (схід — 6.08, захід — 20.37, тривалість дня — 14.29).

Місяць у Рибах. 16–17 дні Місяця.

Іменинники: Денис, Іван, Євдокія, Дарина, Ія, Андрій, Кузьма.

18 серпня

Сонце (схід — 6.09, захід — 20.35, тривалість дня — 14.26).

Місяць у Рибах, Овні. 17–18 дні Місяця.

Іменинники: Йов, Нонна, Григорій, Вікентій, Марія.

19 серпня

Сонце (схід — 6.11, захід — 20.33, тривалість дня — 14.22).

Місяць в Овні. 18–19 дні Місяця.

Іменинники: Йов, Дмитро, Микола, Андрій, Сергій, Домна, Лідія.

20 серпня

Сонце (схід — 6.12, захід — 20.31, тривалість дня — 14.19).

Місяць в Овні. 19–20 дні Місяця.

Іменинники: Митрофан, Дементій, Антон, Марія, Астерія, Никанор, Феодосій.

 

 

До сліз

Мамина дорога

Ненька приходить у сни. У синій штапельній блузці з дрібненькими квіточками — її улюбленій. У біленькій хустинці. Ми йдемо польовою дорогою, устеленою споришами і подорожниками. Мама любила її. Завжди йдемо на південь. З–під ніг випорскує порох. Мружуся від сонця

Ольга ЧОРНА

Ненька обіймає світ очима й душею. Щось розповідає. Довкола — поле й небо. І ні душі. Тільки мама, дорога і я…

Сни такі гарні, щасливі. Мов дарунки від зайчика. Пахнуть дитинством. На серці тепло–тепло…

Прокинувшись, намагаюся пригадати, що казала ненька. І не можу. Залишається тільки відчуття її присутності.

Певно, душі матерів прилітають із Небес у сни, щоб ми трішки побули дітьми. А може, вони стають ангелами і водять нас місцями, де були щасливі…

 

Погода

«Серпень скрадається тихо ранковим холодом...»

Юрій Іздрик поетично нагадує, що останній місяць літа вже дихає свіжістю. 16 серпня вшановується пам’ять преподобного Антона Римлянина, якого називали Віхровієм, бо в цей час часто буває вітер, за яким судять про майбутню зиму. Ще здавна помітили: який цей день, такий і жовтень

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник,
16 серпня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі 8–13 градусів тепла, вдень — 19–24. 17–го — мінлива хмарність, уночі без опадів, удень місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 10–15, вдень — 20–25 градусів. 18–го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі 10–15, вдень — 20–25 градусів тепла. 19, 20–го — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — плюс 12–17, вдень підвищиться до 23–28.

Температура води в річці Стир – 22, в озері Світязь – 21 градус тепла.

У Рівному 16–20 серпня мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря
16–го — 11–17, 17–го — 10–22,
18–го — 14–26, 19–го — 16–28,
20–го — 17–30 градусів тепла.

 

Магнітні бурі найближчими днями: 17 серпня — незначні,
18, 19 і 20–го — середні.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel