Сезон свіжих салатів ніколи не закінчується! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.26 € 26.97
Сезон свіжих салатів ніколи не закінчується!

Фото flesh-market.it.

Сезон свіжих салатів ніколи не закінчується!

Із таким доповненням навіть звичайнісінька каша на гарнір чи смажена картопля смакують зовсім по-іншому. Та й потреба організму у вітамінах у пору холоду та застуд лише зростає. Тож осінні овочі якраз стануть у пригоді – з них можна приготувати яскраві, поживні й апетитні салати

«Пікантний»

Капуста, гарбуз та селера — ​основні складові цього осіннього салату. Кожен овоч сам по собі корисний, а разом і поготів. Ну, а якщо заправити цей салат соєвим соусом із часничком, то, крім користі, ми ще отримуємо відмінний смак!

 

 Інгредієнти: 300 г капусти білоголової, 250 г гарбуза, 3–5 стебел селери, 1 зубчик часнику, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. олії (без запаху).

Приготування. Капусту тонко нашаткувати, заправити соєвим соусом, пом’яти руками до виділення соку (але без фанатизму). Соломкою покраяти гарбуз, додати до капусти. Селеру нарізати якомога тонше, часник пропустити через прес. Змішати всі інгредієнти, заправити олією. Даємо салату настоятися хвилин 10 і можна подавати до столу.

 

«Ситна вечеря»

Салат кисло-солодкий на смак і надзвичайно корисний

 

 Інгредієнти: 400 г капусти (підійде і біла, і червона), 200 г печінки, 100 г свіжої журавлини, 1 солодке яблуко, олія, зелень, перець і сіль — ​за смаком.

Приготування. Капусту дрібно нашаткувати. З яблука зчистити шкірку і натерти його на крупній тертці. Печінку покраяти тонкими смужками й обсмажити з обох сторін, посипавши сіллю і перцем. Змішати спеції, дві-три столові ложки олії, за бажанням можна додати кілька столових ложок винного оцту. Викласти капусту, яблуко і печінку в салатник, додати журавлину, полити заправкою, перемішати, прикрасити зеленню.

 

«Ароматний»

Незвичайний, майже екзотичний салат із яскравих осінніх овочів вирізняється оригінальним ароматом, низькою калорійністю, неймовірним вмістом вітамінів. Не любите грейпфрута — ​замініть його апельсином і отримаєте інші смакові відтінки

 

 Інгредієнти: 300 г капусти червоноголової, 1 морквина, 1 грейп-фрут, пучок зелені селери, 30 мл червоного винного оцту, 2–3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Подрібніть овочі ножем або за допомогою тертки. Дрібно поріжте селеру. Для заправки змішайте оцет, олію і сік половини грейпфрута. Заправку влийте в овочеву суміш і залиште, щоб постояла в прохолодному місці 30–40 хвилин. Перед подачею на стіл додайте очищені від плівочки і тонко нарізані 3 дольки грейпфрута. Перемішайте.

 

«Пурпуровий»

Легкий і смачний салатик прикрасить навіть святковий стіл, адже виглядає дуже апетитно і завжди смакує гостям

 

 ​Інгредієнти: 600 г капусти червоноголової, 150 г кукурудзи консервованої, 2 яйця, 1 середня морквина, пучок зелені (кріп, петрушка), 100–150 г майонезу, сіль за смаком.

Приготування. Нашаткуйте тонкою соломкою капусту. Якщо вона жорсткувата, помніть, попередньо посоливши. Варіть яйця круто, ріжте шматочками. Моркву подрібніть за допомогою великої тертки. Зелень дрібно порубайте. Всі інгредієнти змішайте в одній мисці, заправте майонезом.

 

«Вальдорф»

Це класична страва американської кухні, яку готують із кисло-солодких яблук, кореня селери і волоських горіхів. В якості додаткових інгредієнтів використовують родзинки, свіжий виноград і гострий каєнський перець, нарізаний тонкими кільцями. Соус буде ще смачнішим, якщо приготувати його з домашнього майонезу

 

 Інгредієнти: 250 г кореня селери, 12 волоських горіхів, 250 г яблук кисло-солодких сортів, 100 мл майонезу, 2 ст. л. лимонного соку.

Приготування. Очищений коренеплід нарізати соломкою. Яблука почистити від шкірки, видалити серцевини і плодоніжки, нарізати кубиками. Зерна горіхів дрібно посікти. Змішати всі інгредієнти. До майонезу додати лимонний сік, ретельно перемішати і заправити закуску приготованим соусом. Поставити в холодильник. Через 2 години ще раз перемішати, викласти гіркою на блюдо. Перед подачею готовий салат можна прикрасити скибочками яблука і половинками волоських горіхів.

 

Салат із редьки

Це відмінний варіант корисної страви

 

 Інгредієнти: 1 редька, 1 морквина, 1 яблуко, 2–3 зубчики часнику, олія або майонез, зелень.

Приготування. Редьку натерти, посолити, залишити, щоб пустила сік, тоді відцідити. Натерти на такій же тертці моркву та яблуко. Додати подрібнений часник, зелень, заправити олією або майонезом, усе добре вимішати.