Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Кінець епохи бідності» від Зеленського:  дірка у бюджеті — 51 мільярд!

І хоч прем’єр Гончарук ще спихує невдачі на попередників, для нього настають нелегкі часи. Але аби ж то для нього одного, а це для всіх українців...

Фото pravda.com.ua.

«Кінець епохи бідності» від Зеленського: дірка у бюджеті — 51 мільярд!

17 грудня уряд заморозив усі бюджетні виплати за винятком захищених, тобто пенсій та зарплат

Натомість виділення грошей на розвиток, ремонти та будівництво припинено. Що це означає на практиці, пояснив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин: «Будівельник виконав роботу у школі десь у Верхньому Синевидному. Приходить у відділ освіти і каже: «Я виконав роботу, ось вам акт. Усі підписи стоять. Виплатіть мені, будь ласка, гроші». А у відділі освіти йому відповідають: «Ви знаєте, а нам прем’єр заборонив не те що оплачувати, а навіть у банк занести цей акт і цю платіжку», — описав ситуацію Ганущин.

За інформацією видання «Дзеркало тижня», цього року бюджет недоотримав 51 млрд грн. Такої катастрофічної нестачі не було дуже давно. «Аби зрозуміти масштаб проблем, наведемо дані попередніх років: 2015-го — перевиконання на 12 млрд грн, 2016-го — недовиконання на 1 млрд, 2017-го — недовиконання на 3,6 млрд, 2018-го — на 9,2 млрд грн. Навіть двозначних цифр не було… «Старожили» Мінфіну стверджують, що такої складної ситуації в держфінансах не було вже років десять, навіть на початку війни й економічної кризи, при нереформованій податковій і корумпованій митниці», — пише «ДТ».

Не треба пред’являти претензії до прем’єр-міністра чи уряду, вони є технократичні. Не треба пред’являти претензії до парламенту — вони в турборежимі виконують волю Президента.

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко винним за провальну бюджетну політику вважає чинного главу держави Володимира Зеленського, адже він фактично повністю контролює дії уряду і більшості у Верховній Раді. «Не треба пред’являти претензії до Прем’єр–міністра чи уряду, вони є технократичні. Не треба пред’являти претензії до парламенту — вони в турборежимі виконують волю Президента. В цих поточних умовах структури влади великі права має Президент, який формує одноосібно уряд і парламентські законопроєкти, але і відповідальність за реальні катастрофічні явища в економіці несе Президент», — пояснив Порошенко.

П’ятий Президент України наголосив, що в першому півріччі його каденції бюджет мав значний профіцит і не було загрози формування такого значного дефіциту: «Перші два квартали, коли ще була моя каденція, зростання економіки України перевищувало 4%. Це дуже непогані показники. За підсумками завершення моєї каденції лише на казначейському рахунку було близько 30 мільярдів гривень і у валюті — ще також більше 30 мільярдів гривень. Це профіцит бюджету на 20 мільярдів гривень за підсумками першого півріччя. Економіка розвивалася, гроші надходили», — зазначив політик.

Якими можуть бути наслідки «внутрішнього дефолту»? «Перше — це недофінансування місцевого самоврядування, руйнація системи децентралізації. Друге — недофінансування соціальних і культурних видатків, в тому числі субсидій. Недофінансовуються державне оборонне замовлення, армія», — констатував Петро Порошенко.

Тим часом

Представники кількох спортивних федерацій звернулися до Президента України Володимира Зеленського через нестачу коштів на підготовку до Олімпіади. «Припинення фінансування саме у цей період руйнує всі зусилля, які було витрачено на підготовку спортсменів до Олімпійських ігор протягом попередніх трьох з половиною років. Багаторічна праця тренерів, спортсменів, менеджменту може бути зруйнована вмить в той час, коли до досягнення мети лишається зробити останні кроки», — наголошують керівники федерацій.

Коментарі

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, народний депутат:

«Нічого не береться з нічого. Безвідповідальні, недосвідчені люди, за спинами яких ховаються олігархи, здатні розвалити державу, а не побудувати її. Що вони і роблять».

Борислав БЕРЕЗА, народний депутат попереднього скликання:

«Перед цим прем’єр–міністр Олексій Гончарук заявив, що задеклароване зростання ВВП на 40% за 5 років є «абсолютно реальним результатом, але для цього треба буде добре попрацювати». Якщо зростання нема, але є дірка в бюджеті, то це значить, що хтось погано попрацював?».

Петро МАКАРУК.

Telegram Channel