Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Матвію Юрійовичу, як кажуть  ваші колеги, ми вас розгадали…»

«Матвію Юрійовичу, і як наша прихована реклама? ☺»

Фото prm.ua.

«Матвію Юрійовичу, як кажуть ваші колеги, ми вас розгадали…»

І нехай славнозвісний Микола Вересень в ефірі телеканалу «Прямий» жартома представляється, що він — це ви, та читачів «Цікавої газети на вихідні» не проведеш. Бо вони належать до тих, хто має голову не для того, щоб тільки кашкет носити! І як би ми вас не шифрували, не заховували, не втаємничували — вийшло як у фільмі «Діамантова рука»: «У вас ус отклеился»… Тобто у нас, Матвію Юрійовичу. Бо читачі код до завдання таки підібрали. Звісно, не всі, але 12 розумників на Україну знайшлося

Але для тих, хто не в курсі, про що ми так розбалакались, повторимо запитання, відповідь на яке, по суті, вже й озвучили.

 

 «Гарбуз із секретом» — 49 (2019)

З особистого досьє героя, фото якого сьогодні ми заховали. Народився в Західній Україні. Підкорював столиці щонайменше трьох країн. Прізвище дружини таке ж, як і у відомого колоритного форварда збірної СРСР кінця 1970–х — першої половини 1980–х років. Його ж — від народження асоціювалося з деревами і відомою королевою. Проте у нинішньому прізвищі нашого героя є і початок назви країни–сусіда України, і аж ціла держава в Африці, і популярний суфікс, а закінчується на польський манер… А ось імені свого він не змінював — і присвячене воно співавторові однієї з найпопулярніших книг.

Робота. Поміняв їх багато не в одній країні. Пов’язані і з «Пригодами капітана Врунгеля», і з детективами, і навіть з епізодом із «Причинної» Тараса Шевченка, де згадується про те, що сталося, коли щось зробила одна тварина… Зараз назва місця, де працює, активно використовується у стоматології і математиці.

До речі, багато хто з вас має змогу зустрічатися з ним щонайменше 5 разів на тиждень. А то й більше.

Чиє фото ми заховали у гарбузі?

Одразу процитуємо лист переможця історій, як шукали правильну відповідь: «Добрий день! Коли проглянув завдання, відчув, що цю людину таки знаю. Ще раз читаю, і перша африканська держава, яка згадалася — Гана на заході континенту, колишня колонія Великої Британії Золотий Берег. Географія була одним із моїх улюблених шкільних предметів, у той час міг назвати всі країни світу, їхні столиці і керівників, а не тільки радянських республік. Це й стало ключем до розгадки. І автоматично спливло — Ганапольський, бо ж і найближча до Волині євросоюзна сусідка Польща позначена у цьому прізвищі. Невже ж це той самий Матвій? До речі, тезко апостола, автора єдиного з чотирьох Євангелій, написаного арамейською, земною мовою Ісуса Христа.

Виявляється, що наш герой — Матвій Ганапольський — не лише журналіст, а й режисер платівок–авдіоказок «Пригоди капітана Врунгеля» і «Слідство ведуть колобки» (згадаймо, скільки радости мали тодішні діти від цих творів!). А ще він — письменник-фантаст, публіцист і навіть кіноактор!

Справді, ми маємо змогу нині зустрічатися щодня у будні з паном Ганапольським — ведучим програми «Ехо України» в етері телеканалу «Прямий» (так називають і кут у математиці, і бажаний зуб (або пломбування його каналу. — Г. Г.). Хто ж не знає цього маститого журналіста, що працював і на радіостанції «Ехо Москви», і на грузинській телевізії? Однак уродженець славного Львова повернувся в Україну, щоб свій талант віддати Батьківщині. Було цікаво дізнатися, що Матвій Юрійович спочатку мав прізвище Марголіс (отож, королева Марго + ліс). А його дружиною, як підказала Вікіпедія, є грузинська журналістка Тамара Шенгелія — землячка знаменитого нападника тбіліського «Динамо» і збірної СРСР Рамаза Шеншелії, чемпіона 1978–го, найкращого футболіста 1978 і 1981 років.

Виявляється, що наш герой не лише журналіст, а й режисер платівок–авдіоказок «Пригоди капітана Врунгеля» і «Слідство ведуть колобки» (згадаймо, скільки радости мали тодішні діти від цих творів!). А ще він — письменник–фантаст, публіцист і навіть кіноактор!

Принагідно хочу привітати добродія Матвія Ганапольського з нещодавнім днем народження й побажати здоров’я та творчих успіхів і надалі. А наразі дякую панові Грицькові за ще одне цікаве завдання», — написав нам Андрій Куява з Ковеля, що на Волині.

А ми вам, пане Андрію, віддячуємо гучними оплесками і чесно заробленими 150 гривнями.

«Матвію Юрійовичу, і як наша прихована реклама? ☺»
«Матвію Юрійовичу, і як наша прихована реклама? ☺»

 Далі ж нам довелося проводити жеребкування, щоб визначити двох володарів 100 гривень, які надіслали есемеску з правильною відповіддю «Ганапольський» («Матвій Ганапольський»). Провела його прима Волинського академічного обласного українського музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка, народна артистка України, уродженка славного Канева Черкаської області Людмила Приходько. З її легкої руки національна купюра із зображенням геніального Тараса Шевченка відправляється до Світлани Кібич із селища Голоби Ковельського району Волині і Тамари Бершадської з села Бродецьке Катеринопільського району Черкаської області.

Вітаю з першими перемогами у 2020 році! І хай ці 366 днів будуть для вас тільки успішними.

А перед тим, як оголосити нове завдання, нагадую: щоб отримати призові, треба відправити на адресу редакції копії першої та другої сторінок свого паспорта, а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332) 72-71-07).

«Гарбуз із секретом» — 2 (2020)

Сподіваємось, ви знову зібралися за святковим столом, але тримаєте в руках не тільки чарки, а й хтось вже й узяв «Цікаву газету на вихідні» і перед тим, як озвучити нове завдання, промовив: «За Грицька Григоровича Гарбуза!» ☺ Після цього маєте приглядатися до столу, бо цей продукт неодмінно має на ньому бути, хоча мало хто й на нього зверне увагу під час такого пишного застілля. Щоправда, у гарбузі ми заховали не цей продукт, а слово, пов’язане з ним. Воно означає особливу подяку, про яку, як і кожен третій китаєць (китайка), ще мріє бабуся Тамара Сергіївна, але вже має баба Галина Степанівна. Ця подяка регулярно надавалась мужнім у Стародавньому Римі і їхнім батькам–дідам. З нею і пов’язана мрія бабусі Тамари Сергіївни. До речі, захопливими словами про особливу подяку закінчує своє звертання один навчитель із оповідання всесвітньо відомого Антона Чехова.

Що за слово ми заховали у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 22 січня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 050-1354776 і 067-2829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука», «Володимир Зеленський»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну [email protected] найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Будьте моцні! І крепкі! Тобто крепко–моцні!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel