Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Щедрий вечір,  добрий вечір –  добрим людям  на здоров’я!» (Суперсмачні рецепти)

Фото kordon.in.ua.

«Щедрий вечір, добрий вечір – добрим людям на здоров’я!» (Суперсмачні рецепти)

Здається, січень – то нескінченна вервечка свят. А значить – гостини, спілкування, частування… Тож і нові оригінальні рецепти зовсім не зайві. Готуйте – і нехай смакує і вам, і вашим гостям! Веселих празників!

«Цікавинка»

Звичний салат із крабових паличок можна подати у новій варіації. Яблуко надасть йому контрасту смаків, відмінно відтіняючи солодкість кукурудзи

 

 Інгредієнти: 250 г крабових паличок, 4 яйця, 1 велике яблуко, 150 г консервованої кукурудзи, 1 скибочка лимона, 3 ст. л. майонезу, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Очищене яблуко наріжте кубиками і скропіть лимонним соком. Додайте покраяні кубиками крабові палички, яйця та всипте кукурудзу, посоліть, поперчіть за смаком. Заправте салат майонезом і перемішайте. Можна дати йому трохи настоятися, а можна подавати одразу.

 

«Ідеал»

Справді ідеальне поєднання простих інгредієнтів надає страві свіжості і робить її особливою

 

 Інгредієнти: 250 г курячого філе, 100 г сиру фета чи бринзи, 3 варені яйця, 1 перець болгарський, 150 г винограду кишмиш (або інший без кісточок), 2–3 ст. л. домашнього майонезу, сіль, перець, зелень петрушки — за смаком.

Приготування. Курятину відварити з додаванням спецій, остудити, покраяти невеликими кубиками. Виноград без кісточок, якщо великий, розрізати навпіл або на 4 частини. Яйця і болгарський перець дрібно порізати. Вимішати всі інгредієнти. Заправити майонезом і спеціями, прикрасити.

 

Фаршировані печериці

Проста й апетитна закуска. Гриби виходять соковитими і смачними, начинка з картоплі і сиру додає ситності

 

 Інгредієнти: 16 печериць, 3 варені картоплини, 150 г сиру, 3 ст. л. майонезу, 3 зубчики часнику, зелень, сіль та чорний мелений перець — за смаком.

Приготування. Натираємо варену картоплю і сир, часник очищаємо і пропускаємо через прес. Миємо, обсушуємо і дрібно січемо зелень, змішуємо ці інгредієнти, солимо і перчимо до смаку, додаємо майонез. У грибів акуратно видаляємо ніжки, а капелюшки наповнюємо підготовленою начинкою (До речі, за бажанням, до неї можна додати й дрібно посічені ніжки). Запікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15 хвилин.

 

«Венеція»

Ситна закуска, яскрава і дуже смачна. Ще й готується неймовірно швидко, адже продукти для цього салату не потрібно попередньо відварювати 

 

 Інгредієнти: 300 г моркви, 1–2 свіжі огірки (200 г), 250 г напівкопченої ковбаси, 200 г твердого сиру, пів банки консервованої кукурудзи (180–200 г), майонез, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Моркву й огірки натираємо на тертці для моркви по-корейськи, перекладаємо в миску, зцідивши сік з огірка. На великій тертці натираємо сир. Ковбасу нарізаємо соломкою. Додаємо кукурудзу, сіль і перець, заправляємо салат майонезом, перемішуємо, викладаємо в салатник, оздоблюємо — і можна подавати до столу.

 

Оселедцеві рулетики

Така страва прикрасить навіть святковий стіл

 

 Інгредієнти: 2 оселедці слабосолені, 2–3 перчини гострі, зелень, 20 г кореня петрушки, 1 велика цибулина, 2 ст. л. олії, 3 ст. л. овочевого бульйону або рибної юшки (або води), 150 мл оцту (3%), сіль, цукор, лавровий листок, перець запашний, кориця, гвоздика, мускатний горіх — за смаком.

Приготування. Оселедці обробити на чисте філе. Цибулю і корінь петрушки почистити, нарізати тонкою соломкою, залити оцтом, водою або бульйоном, додати спеції і проварити 5–7 хвилин. Коли схолоне, влити олію. Філе оселедця розрізати на частинки, зручні для згортання. У кожен шматок рибки покласти смужку перцю і скрутити рулетиками (за потреби можна скріпити шпажками). Щільно укласти їх у ємність, що не окислюється, залити маринадом із цибулею та петрушкою і поставити в холодильник на 6–8 годин. При подачі викласти на блюдо й оздобити зеленню.

 

Сметанний мус із лососем

Вказаної кількості продуктів вистачає для середнього сімейного застілля. Якщо гостей очікується багато, краще подвоїти інгредієнти.

 

 Інгредієнти: 100 г лосося холодного копчення, 100 г малосольного лосося, 150 г домашньої сметани (можна замінити вершками 30%), 125 г вершкового сиру (Філадельфія, Альметте), сіль до смаку, 1 ст. л. желатину, кілька гілочок кропу, цедра 1 лимона.

Приготування. Желатин замочіть у невеликій кількості води на 15–20 хвилин — доки добре набухне. У невеликий сотейник влийте сметану і на повільному вогні доведіть майже до кипіння, але не кип’ятіть, зніміть з вогню, введіть желатин і вершковий сир. Вимішайте до однорідності, трохи остудіть і додайте порізаний маленькими кубиками лосось, сіль за смаком, дрібно посічений кріп і натерту цедру лимона. Ретельно перемішайте. Форму застеліть харчовою плівкою, викладіть сметанну масу, розрівняйте і кілька разів легенько струсніть або стукніть формою по столу, щоб утрамбувалося.

Поставте в холодильник на 6–8 годин до повного застигання. За допомогою плівки вийміть мус із форми, поріжте порційними шматочками, прикрасьте кропом і подавайте на стіл.

До речі. Можна викласти масу у святкову форму (скажімо, ялинку чи серце), підійде і силіконова, але застеляти харчовою плівкою все одно буде потрібно.

 

Торт із курятини

Перекладені найрізноманітнішою начинкою коржі давно перестали бути лише десертом і посіли почесне місце серед закусок

 

 Інгредієнти: 400 г курячого філе, 450 мл кефіру, 2 яйця, 4 ст. л. (з чубком) борошна, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. чорного перцю, 0,5 ч. л. мускатного горіха, 1 ч. л. розпушувача для тіста; для начинки — 250 г майонезу, 2 плавлені сирки, 2 мариновані огірки, 15–20 оливок, пучок зелені, 3–4 зубки часнику.

Приготування. За допомогою блендера чи кухонного комбайна з курятини, яєць, борошна, розпушувача, кефіру, солі і спецій приготувати тісто за консистенцією як густа сметана. Сковороду розігріти, злегка змастити олією, викласти кілька ложок тіста, розрівняти по всій площині пательні і на середньому вогні посмажити млинець. Їх виходить 6–8 залежно від величини сковорідки. Поки млинці схолонуть, готуємо начинку. Для цього слід натерти на середній тертці огірки, перекласти їх на сито, щоб позбутися надлишку рідини, а тим часом потерти оливки (або дуже дрібно нарізати), сирки, пропустити через прес часник, зелень дрібно посікти. Заправити ці інгредієнти майонезом, ретельно вимішати і перемастити всі млинці. Верх торта притрусити тертим сиром, можна прикрасити зеленню чи оливками.

 

М’ясне асорті

Чудова альтернатива магазинним делікатесам!

 

 Інгредієнти: 1,5 кг свинячого ошийка, 700 г яловичини (вирізки), 2 курячі грудки, 100 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л желатину, 1 ч. л. приправи «Чилі гострий», 1 ч. л. приправи до м’яса. Знадобляться також нитки, марля, рукав для запікання.

Приготування. Змішайте в чашці олію, сіль, спеції, часник (потертий на дрібній тертці або пропущений через прес) і желатин. Тим часом шматок свинини понадрізайте впоперек з інтервалом 1,5–2 см, чергуючи надрізи — у вигляді гармошки послідовно зверху і знизу, але не доводячи їх до краю. Яловичину і курятину поріжте як на відбивні, кожен шматочок змастіть приготованим розчином із желатином і повкладайте їх у надрізи у свинині, перед цим змастивши і їх. Щільно загорніть свинячий ошийок із вставками яловичини й курятини у марлю і перев’яжіть нитками, помістіть у рукав для запікання і готуйте в духовці приблизно 1,5 години. Наприкінці розріжте рукав, а вийнявши м’ясо з духовки, помістіть його під невеличкий прес (наприклад, покладіть зверху кухонну дошку). Перед подачею до столу наріжте навскісними скибочками.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel