Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Рівненський депутат Кучерук хоче атомну бомбу

Микола Кучерук: «Окрім нас самих, нас не захистить ніхто».

Фото rivnepost.rv.ua.

Рівненський депутат Кучерук хоче атомну бомбу

На початку 1990-х Україна мала одні з найбільших запасів ядерної зброї у світі. Допоки у 1994 році добровільно не відмовилася від радянського спадку й у 1996-му не віддала останню ядерну боєголовку. З того часу не раз тривали дискусії, чи правильно зробила незалежна Україна, що зреклася ядерного статусу. З початком війни на Сході були навіть спроби розглянути це питання у парламенті, проте законопроєкт так і не винесли на голосування. Минулоріч, з обранням нового глави держави й парламенту, обговорення вкотре активізувалося. Вирішила втрутитись у державне питання і Рівненська обласна рада, яка, виходячи за свої повноваження, закликала Президента, Кабмін та Верховну Раду повернути Україні ядерну зброю

Після розпаду СРСР в Україні залишилося 1,7 тис. ядерних боє­головок, 44 стратегічні бомбардувальники та 176 міжконтинентальних ракет. Для порівняння, Велика Британія на сьогодні має трохи більше 200 боєголовок, Китай — 280, США та Росія — понад 6000. У жовтні 1991 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про без’ядерний статус України», а у грудні 1994-го разом із США, Росією та Великою Британією підписала часто згадуваний останні п’ять років Будапештський меморандум, який мав гарантувати Україні повагу незалежності, суверенітету та кордонів. Боєприпаси з України вивозили два роки і повернути їх тепер не вдасться. Хіба створити нові — на чому й наполягають прихильники ідеї відновлення ядерного статусу України. Серед останніх — 41 депутат Рівненської облради, які у грудні проголосували за відповідне звернення до центральних органів влади.

«Ми, депутати Рівненської обласної ради, вважаємо за необхідне в умовах агресії Російської Федерації проти України відновити ядерний статус нашої держави, розпочати виготовлення власної ядерної зброї, — йдеться у зверненні. — Взяті зобов’язання Будапештського меморандуму не були виконані. На нашу думку, такі дії Російської Федерації стали можливими значною мірою завдяки наявності у неї ядерного арсеналу та відсутності його у нас. В України є необхідний науковий та промисловий потенціал для виготовлення ядерної зброї».

А на звернення Рівненської облради Верховна може відреагувати як зазвичай — тобто ніяк.

Автором проєкту звернення виступив голова фракції «Батьківщина» Микола Кучерук. До слова, у березні 2014 року нинішній обласний депутат Валентин Королюк (теж представник «Батьківщини»), будучи народним депутатом, виступив співавтором законопроєкту про відновлення ядерного потенціалу України, проте до розгляду у сесійній залі так і не дійшло.

— На мою думку, Україна та наші науковці готові до відновлення ядерного статусу, але головне те, що, окрім нас самих, нас не захистить ніхто, — зазначає Микола Кучерук. — Будапештський меморандум не працює, тому потрібно захищати самих себе, а не перейматися, що там подумає Європа чи ще хтось. Україна була третьою у світі за ядерним потенціалом, ми мали зброї, мабуть, більш ніж на 100 млрд доларів, а що отримали взамін? Папірчик, один із підписантів якого на нас напав. Для відновлення ядерної зброї можна видати внутрішню позику, щоб українці могли купити облігації, як було після Другої світової. А потім держава, коли стане багатою, розрахується з простими людьми.

За підрахунками видання «Слово і діло», на відновлення ядерного статусу (якщо говорити про технічну та фінансову складові) Україні потрібно 5–7 років та 200–300 млн доларів щорічних інвестицій. Але справа не лише у величезній сумі. Заява про відновлення такого статусу спровокує критику Європейського Союзу та США, а отже Україна може втратити фінансову підтримку, що, своєю чергою, спровокує інфляцію та спад в економіці. Ризикувати цим парламент поки не береться. Принаймні законопроєкт про відновлення ядерного статусу не подала ще жодна фракція. А на звернення Рівненської облради Верховна може відреагувати як зазвичай — тобто ніяк.

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel