Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Засоби самооборони? Качалка для тіста, держак від мітли, сковорідка, дошка для нарізання…»

Волинь-нова

«Засоби самооборони? Качалка для тіста, держак від мітли, сковорідка, дошка для нарізання…»

Яких тільки варіантів ми не отримували на наше повторне запитання, але правильної відповіді так і не надійшло. Хоча в однієї з учасниць вона і була вказана. Але…

Але спочатку повторимо це каверзне запитання, яке ви і з другої спроби не змогли подолати.

«Гарбуз із секретом» — 50 (2019)

Без цього предмета нині не можна уявити один із найпопулярніших у світі видів спорту. Просто назва інша і конфігурація значно елегантніша, бо ж виготовлено річ спеціально під гру. Щоправда, в Україні цей вид спорту тільки починає розвиватися. Не те що в Японії, на Кубі чи США, де від нього божеволіють. Хоча у буремні роки початку нашої Незалежності про цей предмет у нас ходили не тільки легенди й анекдоти… Мій 8–річний волинський племінник, коли нещодавно отримав його у подарунок, одразу сказав: «Тепер Карина буде тільки моєю»…

А десь тисячу років тому (плюс–мінус кілька століть — ☺) він дозволявся предкам сучасних капеланів, бо вони боролись тоді на рівні із воїнами. Згадайте хоча б про одного із друзів Робін Гуда.

Проте сьогодні ми заховали ключове слово, через яке предкам сучасних капеланів навіть в екстремальних випадках не дозволяли брати до рук меча, сокиру чи лука, а лише цей предмет.

Що знаходиться у гарбузі?

Щоб не тягнути кота за хвоста, одразу зацитуємо лист від Тетяни Потапової з міста Ковеля Волинської області (він неймовірно цікавий, пізнавальний, розважальний і великий, тому фізично ми можемо надрукувати лише невеличку частину з нього):

«…У буремні 1990–ті, коли йшла стінка на стінку хлопців — мешканців ворожих мікрорайонів — то у руках багатьох частенько була штахетина. А у селі після того, як гучно відшумить весілля, у перелазах недораховували чимало жердин. Кожен таксист у 90–ті возив у машині не тільки пасажирів, а й биту (може, й досі хтось не виклав). І не через те, що був палким шанувальником бейсболу, а виключно в цілях самооборони…

 А тепер повернімося до ключового слова. В Японії самураям доводилося значно частіше, аніж тим самим європейським лицарям, воювати з монахами, котрі прекрасно вміли володіти зброєю і без довгих зволікань пускали її в хід. У Європі духовні особи теж керували військами, а то й самі вступали в бій. Згадаймо хоч би про одного із друзів Робіна Гуда — монаха Тука з його кийочком. А наш (тобто руський) учасник поєдинків — інок Ослябя. Та й як тут не згадати західноєвропейських лицарів–монахів (предків сучасних капеланів). А втім, якщо вже зброю в Європі брав монах, то йому слід було дотримуватися деяких правил, скажімо, боротися «без пролиття крові», тобто намагатися користуватися не мечем, а булавою без шипів, хоча на лицарів духовно–лицарських орденів, таких, як госпітальєри чи тамплієри, ця вимога не поширювалася. Не слід було іноку брати в руки арбалет, який потрапив під «прокляття декількох соборів», ну а в усьому іншому інок мало чим відрізнявся від звичайних воїнів. Отож, шановний Грицю, версію із кров’ю я відкинула і спробую припустити, що ключове слово, заховане в гарбузі, — це САМООБОРОНА. Тільки в цілях самооборони монахам–воїнам дозволялося брати до рук палку. А від себе додам ще й таке (жінки мене зрозуміють): качалка для тіста, держак від мітли, сковорідка, дошка для нарізання, відкривачка та інше домашнє начиння – прекрасні зразки підручних предметів для самооборони, котрі не є зброєю, але можуть нею стати».

Пані Тетяно, ваша версія нам сподобалась, але усе ж слово–відповідь «КРОВ» (не «самооборона», не «бита»). Але оскільки ви були найближчі до розгадки, навіть озвучили її, хоч одразу й відкинули, 150 гривень — за найкращу історію, як шукали правильну відповідь — ваші. Вітаємо!

Ну а нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 3 (2020)

а/а/б/в/в/в/и/и/и/і/і/е/к/к/к/л/м/о/о/р/р/с/с/у/у/ч/ч/ш/ш

У цих 29 буквах зашифровано ім’я, прізвище і по батькові трьох відомих людей, а також місце їхньої особливої зустрічі. Якщо ви правильно їх складете, дізнаєтесь, хто це і де відбувалася подія. А заховали сьогодні ми колір, який символізує територію цієї зустрічі.

Що за барва знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 29 січня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Світлана Костюк»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі!

Грицько ГАРБУЗ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel