Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Смертельна загроза  із Піднебесної стривожила світ

Фото ukrinform.ua.

Смертельна загроза із Піднебесної стривожила світ

Станом на 29 січня у китайському місті Ухань та в інших населених пунктах країни офіційно зареєстровано понад 6000 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, викликаної новим коронавірусом (nCoV2019). 132 людей померли. І хоча у Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що приводу говорити про глобальну надзвичайну ситуацію немає, скрізь дбають про заходи безпеки

Лікарню збудують за 10 днів

Перший випадок зараження зафіксували наприкінці минулого року в місті Ухань, де проживає 11 мільйонів людей. Від нас це за 8 тисяч кілометрів, заспокоюємо себе, хоча й розуміємо, що в теперішньому мобільному світі відстані стали поняттям відносним. Тим більше, що Україні таки далеко до Китаю, якщо говорити про рівень їхньої оперативності та відповідальний підхід до ліквідації спалаху.

Нині в місті, де встановлено строгий карантин, швидкими темпами зводять медичний заклад на 1000 місць для лікування потерпілих від нового коронавірусу. Очікується, що будівля буде готова за 10 днів.

Проєкт має на меті скопіювати досвід Пекіна 2003 року, коли столиця боролася з тяжким гострим респіраторним синдромом, відомим як атипова пневмонія, від якої загалом у світі померло 774 людини. Тоді в Пекіні за тиждень збудували лікарню «Сяотаншань». За два місяці там врятували сьому частину усіх недужих китайців із ускладненнями.

Тепер поширенню вірусу допомагає протистояти армія, в Ухань відправили військових лікарів. Закриті для в’їзду 13 сусідніх міст у провінції Хубей, обмежено рух більшості громадського транспорту. Влада Китаю також безстроково скасувала всі великі громадські заходи в Пекіні, обмежений доступ і до туристичних об’єктів.

Як видно на відео, які публікують очевидці, іноді перехожі непритомніють просто на вулицях, їх забирають спеціальні бригади медиків у захисних костюмах. Люди буквально розмітають респіраторні маски в аптеках, їхня гостра нестача відчувається не тільки в епіцентрі поширення вірусу–вбивці — Ухані, але й в інших китайських містах. Тому фірми–виробники захисних засобів змушені пропонувати працівникам потрійну оплату, подовжувати робочий день й скасовувати вихідні.

Люди буквально розмітають респіраторні маски в аптеках, їхня гостра нестача відчувається не тільки в епіцентрі поширення вірусу-вбивці – Ухані, але й в інших китайських містах.

Випадки захворювання серед осіб, які приїхали з м. Ухань, було зареєстровано у Таїланді, Японії, Південній Кореї, інших країнах. У США, наприклад, чоловіка, який занедужав після візиту до Китаю, лікують за допомогою робота, аби ніхто не заразився. Прилад може брати усі необхідні аналізи пацієнта, а лікарі спілкуються з хворим, який перебуває в спеціальному ізольованому приміщенні, через великий екран, пише CNN.

Посилені заходи контролю у багатьох країнах. У Туреччині відправили жінку, яка прибула авіарейсом із Китаю, назад після того, як у неї виявили симптоми пневмонії. У Фінляндії госпіталізували 2 осіб з підозрою на коронавірус… У Хабаровську пасажирку з Китаю відвезли в лікарню через підозри на коронавірус. Світ стривожений.

При Міністерстві охорони здоров’я України створили оперативний штаб. Під час пресконференції 24 січня за підсумками засідання уряду прем’єр–міністр Олексій Гончарук сказав: «Станом на сьогодні жодних підстав для переживань в Україні немає». У МОЗ запевняють, що вірус передається лише від людини до людини і жодних обмежень щодо поштових відправлень нині не вводять. Вітчизняне МЗС напередодні рекомендувало українцям утриматися від поїздок до міста Ухань. А тим, хто збирається до Китаю, радять враховувати епідеміологічну ситуацію конкретного регіону. Вдягати маски, вживати лише термічно оброблену їжу, уникати контакту з тваринами та триматися подалі від тих, хто має ознаки ГРВІ. Цими днями в аеропорту «Бориспіль» запроваджений температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю.

«Помста кажанів» чи наукова розробка?

Аби справитися із загрозою, медики мусили дослідити природу походження нового коронавірусу. Оскільки в місті Ухань розташований гуртовий ринок морепродуктів, де продають також кажанів та змій, найімовірнішим первинним джерелом захворювання ВООЗ називає саме тварин.

Щоб знайти збудника, який міг би мутувати і передаватися від тварини людині, вчені Уханського університету біоінженерії стали порівнювати

nCoV 2019 з усіма відомими коронавірусами, зважаючи на те, що останні гучні випадки були пов’язані з летючими мишами. Працюючи з новим зразком, помітили: два віруси виявилися схожими, але один фрагмент їхнього генома відрізнявся, тобто в справі був замішаний ще один вид тварин. Дослідники проаналізували відмінності, і їм вдалося знайти відсутню ланку в геномі. Так під підозрою виявилися отруйні змії. Їх багато на китайських базарах, адже в азіатській кухні м’ясо плазунів використовують часто.

Гігантський ринок морепродуктів Хуанань в Ухані піддався ретельній перевірці. Виявилося, прайс–лист торгових точок містить чималий перелік продуктів тваринного походження, в тому числі тушки пацюків, лисиць, цуценят, гігантських саламандр, змій, павичів, дикобразів та інших. Більшість цих товарів, як стверджується, продавали на ринку в Ухані нелегально, без будь–якої медичної перевірки.

Однак є й інші версії. Активно обговорюють припущення, що новий коронавірус міг поширитися внаслідок порушень вимог біобезпеки в науковій лабораторії з вивчення збудників небезпечних хвороб. Саме в Ухані в 2017 році розпочали будівництво такого закладу.

Переляк з приводу поширення китайського вірусу трохи зменшило повідомлення про те, що хвороба піддається лікуванню. Першим обнадійливим сигналом стало одужання 56–річної мешканки Шанхаю. Вона перебувала в Ухані, 10 січня у неї підвищилася температура. 12 січня жінка повернулася додому, а за три дні її госпіталізували. Хвору лікували від пневмонії, спричиненої новим коронавірусом, і поступово її стан здоров’я поліпшувався. Зробили повторні аналізи на наявність вірусу в організмі після того, як температура тіла була в межах норми протягом шести днів. Результати дослідження показали, що пацієнтка здорова. Вслід за цим успішним випадком пішли й інші.

Але, очевидно, пощастить не всім. Тому тішить, що, за інформацією компетентних органів КНР, українських громадян серед інфікованих у цій країні немає. Не підтвердилися підозри на коронавірус і у трьох наших співвітчизників, яких обстежували в Україні й дійшли висновку, що китайська біда їх оминула. Але загроза поширення захворювання залишається.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel