А ви виливаєте картопляний відвар? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.76 € 33.49
А ви виливаєте картопляний відвар?

І срібло очистить і волосся зміцнить...

zen.yandex.ru.

А ви виливаєте картопляний відвар?

Бульба — ​частий гість на нашому столі, й усі ми звикли, зцідивши, позбуватися води, у якій її готували. А дарма! Секрети використання цієї рідини для найрізноманітніших цілей знали ще наші бабусі. Тож для чого вона згодиться?

Для обличчя й рук. Зварили картоплю, злили відвар — ​процідіть його у скляний контейнер і поставте в холодильник. Такий картопляний «бульйон» багатий крохмалем, калієм, вітаміном В12, електролітами. Його можна використовувати як омолоджувальний тонік для шкіри. Найкраще протирати ним обличчя ввечері після вмивання. Результат буде помітний уже через 2–3 дні. Ефективні також ванночки для рук.

Для волосся. Якщо у вас сухе, ламке або посічене волосся, спробуйте мити його водою, зцідженою після варіння бульби. Можна також використовувати її як маску: розподіліть відвар рівномірно по волоссю і залиште на 30 хвилин, потім вимийте голову як зазвичай. Додають і при ополіскуванні трохи картопляної води.

Якщо ви тушкуєте м’ясо, залийте його відваром з бульби — ​крохмаль «зв’яже» соус, поліпшить його консистенцію.

Для рослин. Рідина з відвареної картоплі без солі згодиться в якості добрива для вазонів. Додавайте її в невеликій кількості для поливу кімнатних рослин, та й на клумбі в теплу пору року вона не завадить.

Для посуду. Картопляний відвар добре очищає срібло і столові прибори — ​покладіть їх у цю рідину на кілька годин, а потім вимийте звичним способом.

Для тварин. Вода, зціджена з картоплі, також корисна для домашніх тварин, особливо якщо вони не вживають молока. Можна використати її для приготування їжі домашнім улюбленцям, наприклад зварити в ній кашу або кісточки для собаки.

В кулінарії. Якщо ви тушкуєте м’ясо, залийте його відваром з бульби — ​крохмаль «зв’яже» соус, поліпшить його консистенцію. Згодиться картопляна вода і для приготування супу. А домашній хліб, розчиненій на такому відварі, буде смачнішим, пухким і довше не черствітиме.