Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
І корисна, і смачна

Фото 365news.bi.

І корисна, і смачна

Наїдки з печінки часто перевершують навіть м’ясні за поживністю, вмістом вітамінів та мікроелементів, особливо заліза. Як тільки не готують цей продукт! Варять, смажать, запікають, перемелюють, подають як окрему закуску або ж із гарніром, додають у салати, ковбасу тощо... Сподіваємося, у запропонованій добірці і ви знайдете страву, що припаде вам до смаку

Важливо!

Готуючи печінку, не перетримайте її на вогні, інакше вона стане надто жорсткою, твердою і частково втратить свої цінні властивості.

 

Печінка в сметанно-часниковому клярі

 

 За таким рецептом печінка буде дуже м’якою та соковитою!

Інгредієнти: 0,5 кг печінки, 4–5 ст. л. сметани або майонезу, 3 яйця, 4 ст. л. борошна пшеничного, 3–4 зубчики часнику, сіль та спеції до смаку, олія для смаження.

Приготування. Часник пропустити через прес. Для кляру збити яйця з часником, сметаною або майонезом, додати борошно, посолити і ретельно перемішати до однорідного стану. Печінку помити, очистити від плівок, порізати порційними шматочками, злегка відбити і посипати спеціями. Кожну скибочку вмочити в кляр, викласти на розігріту пательню з невеликою кількістю олії та обсмажити під закритою кришкою з обох боків. Подавати з овочами і зеленню.

 

Паштет «Бутербродний»

 

 Маючи таку намазку в холодильнику, будь-якої миті зможете приготувати легкий перекус

Інгредієнти: 500 г яловичої печінки, 100 г сала, 100 г вершкового масла, 1 цибулина, 2 морквини, 2 ст. л. молока, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Сало покрайте скибочками, трохи підсмажте, всипте дрібно нарізану цибулю й натерту моркву, протушкуйте. Печінку поріжте скибочками, додайте до овочів. Обсмажте до готовності, поперчіть і посоліть. Пропустіть остиглу масу через м’ясорубку щонайменше 2 рази (або перебийте блендером). Влийте молоко, додайте вершкове масло, добре збийте, викладіть у суху скляну ємність і охолодіть.

 

Налисники «Незвичайні»

 

 Такі млинці виходять значно ніжнішими, ніж у печінковому торті. Готувати їх можна з різною начинкою

Інгредієнти: для млинців – 300 г печінки, 2 яйця, 100 мл молока, 2 ст. л. борошна, сіль, перець, олія; для начинки – 200 г вершкового сиру, 2 варені яйця, сіль, кріп, майонез.

Приготування. Печінку промити, обсушити, збити блендером. Додати яйця, молоко, сіль, перець, просіяне борошно і збити все разом, затим влити 1 ст. л. олії і добре перемішати. З отриманого тіста на розпеченій сковороді посмажити млинці з обох боків. Для начинки варені яйця потерти на тертці, кріп дрібно посікти. Підготовлені продукти змішати з вершковим сиром, за потреби присолити, додати ложку майонезу і добре вимішати. Млинці змастити начинкою і згорнути в рулет.

 

Закусочний торт із грибами та сиром

 

 Це універсальна і поживна страва. Її можна подавати як до святкового столу, так в будень

Інгредієнти: для коржів – 0,5 кг печінки (куряча, свиняча або яловича), 0,5 скл. борошна, 2 яйця, 1,5 ч. л. розпушувача, 0,5 ч. л. солі, спеції і прянощі – за смаком; для начинки – 200 г твердого сиру, 0,5 кг грибів, 2 цибулини, спеції – за смаком; для соусу бешамель – 30 г домашнього (або жирного магазинного) вершкового масла, 0,3 л молока, 1 ст. л. борошна.

Приготування. Варто почати з начинки, щоб до моменту приготування коржів вона встигла схолонути. На розігріту сковорідку висипати нарізані шампіньйони, посолити і підсмажити до готовності. Окремо обсмажити до золотистого кольору дрібно покраяну цибулю. Сир потерти на великій тертці і відставити на деякий час.

Наступний етап – соус. У каструлі на попередньо розтопленому маслі підсмажити просіяне борошно, влити молоко і готувати, ретельно помішуючи, доки маса не загусне. Соус посолити, поперчити і збити блендером або міксером.

Для приготування млинців очистити печінку від плівки, поpiзати її і залити молоком на 30–40 хвилин. Після цього разом із цибулею пропустити через м’ясорубку. До цього фаршу додати яйця, борошно, сіль, розпушувач і приправи, добре розмішати. Отримане тісто викладати ополоником на розігріту сковорідку й обсмажувати з обох боків, як і звичайні млинці.

Корж змастити соусом, викласти начинку, накрити наступним млинцем і так доти, поки не закінчаться коржі (Але не перестарайтеся: надто високий торт незручно їсти). Зверху готову страву можна прикрасити зеленню або свіжими овочами.

 

Млинці з морквяно-грибною начинкою

 

 Не закуска — ​ідеал: просто тане у роті!

Інгредієнти: для тіста — ​0,5 кг печінки, 150 мл молока, 1–2 цибулини, 3 яйця, 4 ст. л. борошна, 0,5 ч. л. солі, 70–100 г вершкового масла, олія для смаження; для начинки — ​2 морквини, 300 г печериць, 2 плавлені сирки, 3–4 ст. л. майонезу, зелень, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Печінку промити, видалити плівки, разом із цибулею пропустити через м’ясорубку. Щоб млинці були ще м’якшими, можна додатково збити блендером до однорідної консистенції. Додати яйця, просіяне борошно, молоко, сіль, м’яке вершкове масло і знову добре збити, маса має збільшитися в об’ємі. Готове тісто накрити плівкою і залишити на 15–20 хвилин, а тоді смажити млинці на сковороді, трохи змащеній олією. Моркву потерти на дрібній тертці і протушкувати до готовності в невеликій кількості води та олії. Гриби порізати невеликими шматочками чи соломкою, підсмажити, додати до моркви і кілька хвилин протушкувати разом. Сирки потерти на крупній тертці, додати до остиглих грибів та моркви, присолити, поперчити, всипати посічену зелень і вимішати все з майонезом. Викласти начинку на млинці, згорнути рулетиками і поставити в холодильник, щоб застигли. Перед подачею нарізати невеличкими шматочками.

До речі

l За бажанням до начинки можна додати кілька зубочків часнику, щоб зробити страву більш пікантною.

l Якщо ви категорично не визнаєте майонезу, замініть його сумішшю сметани і пів чайної ложки гірчиці.

Telegram Channel