Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Світовий конгрес українців стурбований новою посадою адвоката Януковича

Ексгенпрокурор Юрій Луценко про Олександра Бабікова (на фото): «Гірше адвоката Януковича на посаді першого заступника директора ДБР може бути лише брехливий чиновник ДБР, який стверджує, що він не захищав Януковича».

censor.net

Світовий конгрес українців стурбований новою посадою адвоката Януковича

Тепер Олександр Бабіков — заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР)

Як зазначається на сайті Конґресу, українців світу тривожать:

1. Питання політичного правосуддя

Світовий конґрес українців (СКУ) спантеличений останніми новинами у розслідуванні справи резонансного вбивства Павла Шеремета, а також ознаками політичного переслідування лідерів окремих політичних сил в Україні, в тому числі експрезидента Петра Порошенка.

Окремо хотіли б відзначити занепокоєння недавнім призначенням колишнього адвоката Віктора Януковича Олександра Бабікова заступником директора Державного бюро розслідувань (ДБР). СКУ поділяє думку значної частини світового українства щодо неприпустимості такого призначення через очевидний конфлікт інтересів Олександра Бабікова, а також через фактичне нівелювання значення й досягнень Революції гідності. Конгрес сподівається на перегляд цього рішення, закликає провести повторний прозорий конкурс на посаду та оприлюднити повну інформацію про перебіг такого конкурсу, не допускаючи дій і рішень, які нищать репутацію ДБР та викликають стурбованість щодо можливості реваншу антидемократичних сил в Україні.

2. Ініціативи в медіасфері

Законопроєкт про боротьбу з дезінформацією, запропонований Міністерством культури, молоді та спорту України. СКУ поділяє занепокоєння асоціацій ЗМІ, громадських організацій з питань свободи ЗМІ, Національного Союзу журналістів України, Європейської федерації журналістів та представника ОБСЄ з питань свободи слова в тому, що цей документ передбачає надмірне державне регулювання, контроль та потенційну цензуру в ЗМІ, може створити підґрунтя для політично вмотивованих маніпуляцій і негативно вплинути на професійне саморегулювання журналістів. СКУ підкреслює важливість боротьби з дезінформацією, особливо в умовах російської агресії. Однак не можна цього робити за рахунок свободи ЗМІ, впливу держави на медіаконтент та спроб державного регулювання журналістської діяльності у країні.

3. Інші законодавчі кроки

Законопроєкт щодо земельної реформи в Україні. Світовий конґрес українців закликає забезпечити належні консультації, відповідний аналіз і повне дотримання необхідних процедур перед прийняттям пакета законів щодо земельної реформи в Україні. СКУ наполягає на необхідності прийняття ретельно підготовлених, збалансованих та справедливих рішень, що спрямовані на розвиток повноправних, ефективних, гідних та дбайливих господарів своєї землі.

Світовий конгрес українців підкреслює важливість боротьби з дезінформацією, особливо в умовах російської агресії. Однак не можна цього робити за рахунок свободи ЗМІ, впливу держави на медіаконтент та спроб державного регулювання журналістської діяльності у країні.

Хоча всі вищезазначені процеси стосуються різних сфер життя в Україні, в цілому вони мають ознаки згортання та гальмування демократичних перетворень, тому потребують нагальної уваги задля того, щоб держава продовжила рух на шляху якісних реформ та подальшого демократичного розвитку.

Петро МАКАРУК.

Telegram Channel