Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Роботодавці шукають  кваліфікованих робітників

Роман Романюк: «Служба зайнятості працювала під потреби ринку, давала можливість безробітним отримати нову професію».

Фото vol.dcz.gov.ua.

Роботодавці шукають кваліфікованих робітників

60 відсотків волинян, котрі звертаються до обласної служби зайнятості, мають вищу освіту

У спортклубі «Limefit», що відкрився торік у Луцьку, майже 50 працівників. Двоє з них прийшли за направленням центру зайнятості, з яким співпрацює власниця і водночас директорка закладу Олена Міщук. Про це вона розповіла під час пресконференції, на якій підбивали підсумки роботи обласної служби зайнятості у 2019 році.

Директор обласного центру зайнятості Роман Романюк повідомив, що послугами служби торік скористалися майже 59 тисяч осіб, працевлаштовано понад 25 тисяч. До речі, за останні три роки збільшилася кількість тих, кому вдалося підшукати роботу ще до набуття статусу безробітних.

— Якщо у 2016 році шукачів було понад 33 тисячі, що перебували у нас на обліку, то у 2019 — майже 26 тисяч, — коментував ситуацію на ринку праці Роман Романюк. — При цьому кількість людей, які зверталися до нас, більша, ніж тих, що перебувають на обліку. Це свідчить про ефективність нашої праці щодо пошуку вакансій. Ми намагаємося якомога швидше допомогти людині знайти роботу.

Парадокс у тому, що виші «штампують» фахівців, не враховуючи потреб ринку праці області. А йому нині необхідні робітники.

Для цього служба зайнятості застосовує різні форми пошуку. Торік, скажімо, працевлаштували 151 особу, надавши одноразову допомогу по безробіттю на відкриття власної справи, а 467 волинян — на новостворені робочі місця, компенсувавши працедавцю єдиний внесок. Це дає змогу знизити податкове навантаження, стимулює створювати робочі місця. Ще 7229 осіб залучили до громадських та інших робіт тимчасового характеру. Водночас допомогли працедавцям укомплектувати унікальні вакансії. Зокрема, такі, як дизайнер графічних робіт, фахівець із публічних закупівель, рекламіст у модельну агенцію, провізор–аналітик. Активно працювали спеціалісти центрів зайнятості області й у напрямку професійного навчання. Допомагали безробітним здобути нову спеціальність чи підвищити кваліфікацію. У 2019 році 295 осіб навчалися професії за 23 робітничими спеціальностями. Це значно більше, ніж у 2018–у.

Служба зайнятості, наголосив Роман Романюк, працювала під потреби ринку і конкретних працедавців, давала можливість безробітним отримати нову професію. Проф­навчанням було охоплено 3498 осіб. Водночас видали 20 ваучерів на навчання особам, старшим 45 років, які мали 15 років стажу. До речі, майже 99,2 відсотка безробітних, котрі завершили професійне навчання, були працевлаштовані. Це, за словами Романа Романюка — один із найвищих показників в Україні.

1776 вакансій фахівці обласної служби зайнятості укомплектували завдяки послузі рекрутингу. Вдавалися й до сучасних онлайн-форм працевлаштування, які допомагають швидко знайти роботу. Сприяв пошуку, а також скороченню тривалості безробіття й Інститут кар’єрного радника, запроваджений торік. Одним із вагомих показників діяльності обласного центру зайнятості його очільник називає збільшення кількості працедавців, з якими співпрацювали, до 8578. Вони поінформували про наявність 41850 вакансій.

— На ринку праці Волині існує дисбаланс між безробітними із робітничими професіями і тими, які мають ті, що дають виші, — зазначив Роман Романюк, коментуючи труднощі працевлаштування. — Парадокс у тому, що виші «штампують» фахівців, не враховуючи потреб ринку праці області. А йому нині необхідні робітники. 60 відсотків вакансій — робітничі. Тим часом стільки ж волинян, які звертаються до нас, мають вищу освіту.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel