Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Щоби зліпити один, потрібно зробити пальцями 13 защипів»

Для кольорового тіста пані Жанна використовує лише натуральні барвники.

Фото «Молодий буковинець».

«Щоби зліпити один, потрібно зробити пальцями 13 защипів»

Секрети приготування пельменів від чернівецької волонтерки

Приємно мати заняття до душі. Таким для Жанни Король стала страва, про яку власниця кафе PELMENIBAR може говорити довго й захопливо, як той козак із народної пісні про пироги, адже рецепт вдосконалювала довгий час: «Щоби пельмені були смачними, потрібно збалансувати м’ясо, додати чотири види перцю. Це як музика…»

Вона мріяла відкрити пельменну в Чернівцях, хоча працювала бухгалтером у будівельній фірмі чоловіка. Бо пельмені — ​те, що в неї виходить найкраще. Це той продукт, який весь час вдосконалювала. Спочатку ліпила їх для своїх синів та чоловіка, а якось вирішила продавати через інтернет і знайшла постійних клієнтів. А потім разом із сином вирішили відкрити PELMENIBAR.

— Я б ніколи не ризикнула винести на загал свої вироби, якби не була впевнена в їхній якості, — ​зізнається Жанна. — ​Отримала багато схвальних відгуків. Назва, дизайн, ідея старшого сина Андрія і його основна робота. Моя — ​лише пельмені, які ліплю вручну за своєю рецептурою.

Від ідеї до втілення в життя минуло п’ять років. Все затягнулося через війну на Сході. Бо Жанна Король від початку була одним із найактивніших волонтерів у Чернівцях. Уже планували відкриття, закупили перше обладнання: морозильні камери, тістозамішувальну машину — ​і почалася війна на Сході, згадує Жанна. Всі плани миттєво були перекреслені, а устаткування занесли у гараж. Жанна з головою поринула у волонтерство. Було дуже важко.

Наприкінці 2018–го зрозуміла, що потрібна «розрядка». І пельменна стала її реабілітацією.

Наприкінці 2018–го зрозуміла, що потрібна «розрядка». І пельменна стала її реабілітацією. А волонтерством, як зізналася, продовжує займатися тихо. Про те, з чого починала власну справу, розповідає:

– Єдиний мій досвід у ресторанному бізнесі — ​те, що бувала у ресторанах. Як і всі початківці, боялася, що клієнтів буде мало. Зробили невеликий «тест–драйв» — ​почали працювати за два дні до офіційного відкриття. Другого дня по обіді довелося опускати жалюзі, бо все, що наготували на три дні наперед, закінчилося. Зараз відвідувачів достатньо, і я цим дуже втішена, — ​каже Жанна Король.

У закладі готові дивувати різними пельменями: червоними, зеленими, з вишнями, з сиром, смаженими, чорними, які колись власниця придумала для своїх дітей. Ще й запускають сезонне меню — ​салати. Головна умова — ​пельмені залишаються домашніми і ліпляться руками. Щоби зліпити один, потрібно зробити пальцями 13 защипів, зізналася власниця закладу, яка за два тижні сама приготувала 250 кілограмів пельменів.

 

За два тижні власниця сама зліпила 250 кілограмів пельменів.
За два тижні власниця сама зліпила 250 кілограмів пельменів.

 

У закладі дивують різними пельменями: червоними, зеленими, з вишнями, з сиром, смаженими, чорними...
У закладі дивують різними пельменями: червоними, зеленими, з вишнями, з сиром, смаженими, чорними...

 

 

Рецепт успіху

Розробити м’ясо, щоби не було жиру та жилок. Замаринувати: злегка підсолити, поперчити і залишити на півгодини. Перемолоти. Не давати багато цибулі. На кілограм фаршу — ​50 грамів цибулі. Перемолоти фарш на м’ясорубці двічі. Додати 50–80 грамів теплої води. Поставити у холодильник на дві години, лише після цього класти у тісто.

На 1350 грамів борошна додаю три яйця, 450 грамів окропу, 50 грамів олії і підсолюю. Замісити і дати три години постояти. Тісто вийде еластичним, і його можна буде розкачати дуже тонко. Під час варіння покласти в окріп дві–три зернинки чорного перцю, один лавровий листі і підсолити.

Пані Жанна розповіла, що використовує натуральні барвники: шпинат, паприку, куркуму, вишню, смородину, а також натуральні від фірми SOSA (одні з найдорожчих, зате перевірені на якість та відсутність алергенів).

Руслана ЧАЙКА,
За матеріалами «Молодого буковинця».

Telegram Channel