Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Для синків-молодців мати напекла млинців. І хвалили молодці ті млинці на молоці»

Фото liveinternet.com.

«Для синків-молодців мати напекла млинців. І хвалили молодці ті млинці на молоці»

Коли ж, як не в останні дні Масниці, ласувати цією стравою? Отож, господині, печіть млинці – для синів-молодців, для донечок-сонечок, для коханих і рідних. Хай вдаються і налиснички, й оладки, і сирнички, і варенички, й палянички... І нехай усім смакує!

Млинці «Атласні»

Тонесенькі, майже прозорі млинці, які, однак, не розповзаються від першого ж дотику, вважаються вершиною кулінарного мистецтва. Досягти такої якості не так уже й складно. Секретний інгредієнт – крохмаль

 

 Інгредієнти: 4 яйця, 4 ст. л. цукру, 4 ст. л. олії, 1 пакетик ванільного цукру, дрібка солі, 2 скл. молока, 1 скл. окропу, 2–3 ст. л. крохмалю, 1,5–2 скл. борошна.

Приготування. Збити яйця, цукор, сіль і ваніль до однорідної консистенції, додати молоко й олію і як слід вимішати. Потому влити окріп, всипати просіяний крохмаль і, перемішуючи, поступово додавати просіяне борошно, поки не досягнете потрібної консистенції: щоб тісто добре лилося з ополоника, але не було надто рідким. Силіконовим пензликом злегка змастити прогріту сковороду олією, влити 0,5–1 ополоник тіста (залежно від діаметра пательні; тісто повинно тонким пластом покрити її дно) і круговим рухом дати йому розтектися по сковороді. Із вказаної кількості інгредієнтів має вийти близько 30–40 млинців. Їх можна їсти, вмочаючи в мед чи сметану, або ж начинити солодким чи солоним сиром, повидлом, м’ясом тощо.

 

Гарбузові млинці з корицею та чорничним соусом

Такі ароматні, духмяні і дуже смачні! Скуштуйте!

 

 ​Інгредієнти: для тіста –3 яйця, 2–3 ст. л. цукру, 1 скл. молока, 300 г гарбуза, кориця, дрібка солі, 1/3 ч. л. соди + оцет для гасіння, 150 г борошна, 1–2 ст. л. олії; для соусу – 1 скл. чорниць (можна заморожені), 1/4 скл. води, мед або цукор за смаком, 1 ч. л. крохмалю

Приготування. Яйця збиваємо з цукром. Додаємо гарбузове пюре і корицю. (Гарбуз можна запекти в духовці, а можна просто поставити в мікрохвильовку на 5–7 хвилин, а потім перетерти у блендері.) Вливаємо молоко, солимо, додаємо просіяне борошно, олію, перемішуємо. Насамкінець гасимо соду оцтом і ще раз перемішуємо. Тісто має бути трохи густіше, ніж зазвичай на млинці. Смажимо на добре розігрітій сковороді. Для соусу всі компоненти змішуємо в сотейнику і після закипання варимо на слабкому вогні 5–7 хвилин до легкого загустіння. Подаємо млинці, поливаючи соусом.

 

Млинці з м’ясом і сиром «Гурман»

Серед безлічі рецептів цей дасть змогу приготувати чи не найситніші

 

 ​Інгредієнти: для тіста – 3 яйця, 0,5 л молока, 1,5 скл. борошна, 1/4 ч. л. солі, 2 ст. л. олії; для начинки – 0,5 кг м’ясного фаршу, 1 цибулина, 250 г твердого сиру, 50 г вершкового масла.

Приготування. Збити в мисці яйця, 1 ст. л. олії та молоко, сіль, поступово додавати борошно, поки не отримаєте негусте однорідне тісто без грудочок. Цибулю дрібно порізати й обсмажити на невеликій кількості олії. Окремо потушкувати фарш близько 10 хвилин, тоді змішати його з цибулею. Твердий сир натерти на крупній тертці. Розігріти сковороду, змастити її олією, посмажити з обох боків тонкі налисники. На кожен викласти по 1–2 ст. л. фаршу, посипати тертим сиром і згорнути млинець конвертиком. Перед подачею на стіл можна злегка обсмажити налисники з м’ясом і сиром на сковороді або розігріти їх 5 хвилин у духовці за температури 200°С. Якщо захочеться поекспериментувати з начинкою, додайте зелені або смажені гриби.

 

Млинці зі шпинату з лососем

Таку яскраву й апетитну страву не соромно подати навіть на святковий стіл

Інгредієнти: для млинців – 2 яйця, 200 г борошна, 300 мл молока, 100 г мороженого шпинату, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 3 ст. л. олії (+для змащування сковорідки); для начинки – 150 г лосося слабосоленого, 200 г вершкового плавленого сиру.

Приготування. Збити яйця, додати молоко, сіль, цукор, олію, борошно. Все вимішати до утворення однорідної маси. Додати розморожений та подрібнений блендером шпинат і знову ретельно перемішати, залишити на 10 хвилин, а потому посмажити тоненькі млинці (якщо сковорідка з керамічним або тефлоновим покриттям, то змащувати її олією не потрібно). Викласти млинці на тарілку. Коли охолонуть, змастити кожен вершковим сиром, покласти поверх смужки лосося, згорнути рулетиком і перед подачею розрізати навпіл навскоси.

 

Шарлотка з млинців

Цей рецепт стане у пригоді ще й у випадку, якщо у вас залишилися вчорашні, трохи підсохлі млинці – за якихось пів години матимете чудову слойку з яблуками

 

 Інгредієнти: 4 склянки борошна, 3 скл.молока, 4 яйця, 2 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 5 яблук, 100–200 г вершкового масла, цукор за смаком, 4–5 ст. л. будь-якого сиропу.

Приготування. З яєць, цукру, солі, борошна й молока готуємо тісто і печемо млинці. Змащуємо форму маслом, посипаємо сухарями, на дно кладемо млинець. Змастивши його маслом, посипаємо шаром нарізаних шматочками яблук, цукром, знову кладемо млинчик і т. д. Повторюємо кількість шарів за бажанням. Закриваємо верх млинцем, посипаємо цукром і запікаємо в духовці. Перекидаємо обережно на кругле блюдо, поливаємо сиропом і подаємо на стіл.

 

Перший млинець – нанівець? А от ні!

Мабуть, усі принаймні раз потрапляли в ситуацію, коли млинці прилипають до пательні і їх неможливо перевернути. Запобігти цьому можна кількома способами

Шлях найменшого опору – придбати спеціальну сковороду: вона ідеально пласка, має антипригарне покриття і низькі бортики. Усе це є запорукою тонких і однакових за розміром млинців. Якщо ж фінанси, на жаль, співають романси, можна спробувати оптимізувати процес із тією сковорідкою, яку маємо.

Зазвичай допомагає хороший прогрів пательні без жиру до високої температури. Тоді слід добре змастити її по всій площині олією або шматочком сала. Можливо, перший млинець вийде не зовсім тонким і рівним, але далі справа піде краще. Не забудьте додати в тісто кілька ложок олії і добре вимішати, щоб вона рівномірно розподілилася, тоді щоразу змащувати сковорідку не потрібно.

Ще один спосіб – сковороду добре прогріти, всипати в гарячу пательню кілька столових ложок солі, розподілити її по всій поверхні і як слід нагріти. Потримати на вогні кілька хвилин, потім зсипати сіль, а сковороду змастити маслом або шматочком сала і тоді смажити млинці.

Telegram Channel