Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Команда Зеленського відмовилася від фільму «Конотопська битва»

Ахтем Сеітаблаєв: «Нам потрібне кіно, присвячене вітчизняній історії».

Фото day.kyiv.ua.

Команда Зеленського відмовилася від фільму «Конотопська битва»

Український режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв вважає, що в найближчі роки в Україні влада не буде підтримувати патріотичне кіно

Митець повідомив, що Міністерство культури відмовило йому у виділенні коштів із державного бюджету на екранізацію сценарію під назвою «Конотопська битва». «Сценарій написав Максим Курочкін ще рік тому. Наш продакшн брав із ним участь в 11-му пітчингу (представленні. — ​Ред.) Держкіно. Ми пройшли обидва етапи, захистили проєкт перед експертною комісією у своїй секції та потрапили до списку фільмів, які отримають державну підтримку. А потім через деякий час уже нове керівництво Мінкульту вирішило, що й ту «Конотопську битву», і фільм про Лесю Українку — ​на мій погляд, один із найбільш сильних на пітчингу, — ​й інші проєкти, які так чи інакше рефлексують на тему ідентичності, творчості людини, підтримувати не потрібно», — ​заявив Сеітаблаєв.
Нове керівництво Міністерства культури вирішило, що «Конотопську битву», фільм про Лесю Українку та інші проєкти, які так чи інакше рефлексують на тему ідентичності, творчості людини, підтримувати не потрібно.
Режисер переконаний, що в Україні необхідно знімати стрічки, присвячені вітчизняній історії, без знання якої помилки будуть повторюватися раз за разом. «Мені хотілося розповісти, що історія йде по колу, що її незнання не звільняє від наслідків, людина відрізняється від тварини тим, що у неї є пам’ять, вона може робити висновки зі свого досвіду», — ​наголосив він.
Замість «Конотопської битви» на наступний етап відбору пройшла комедія «Бурштинові копи». «Я сам дуже люблю комедії, але це свідчить про те, що в найближчі два-три роки не буде фільмів із такою тематикою, як у фільмів «Черкаси», «Кіборги», «Захар Беркут» і так далі», — ​підсумував Ахтем Сеітаблаєв.

До речі

У Конотопській битві (27 червня — ​9 липня 1659 року) війська гетьмана Івана Виговського та Кримського ханату розбили московське військо і вигнали його з нашої території. 
Дарія КЛИЧ
 
Telegram Channel