Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Мене звинуватили, що я заразилась «гарбузовірусом»…»

А ви вже «скуштували» загадку від нашого «Гарбуза».

Фото volyn.com.ua.

«Мене звинуватили, що я заразилась «гарбузовірусом»…»

Давно доведено, що всі люблять компліменти, адже вони творять дива. Але таких ще я, Грицько Григорович Гарбуз, ніколи не отримував! І хай там кажуть, що це жінки на них ведуться, бо люблять вухами (чоловіки, до слова, — очима). Ну–ну, а хто це промовляє фразу вже після першого пів літра: «Ти мене «уважаєш?» А затим після кожної чарки повторює її як мантру. Отож–бо («Ну ж бо», — це я до кума. ☺). Тим паче, що ваші компліменти задокументовані у листах. А «шо напісано топором, ой, пером… Ой (пів літра дає таки про себе знати), це ж я намагаюся згадати круті відповідники українською… Нє, не заїжджений про сокЄру. О! Згадав таки: «Написаного пером не витягнеш і волом!» А в нашому вИпадку — автомобілем

А щоб усім прояснилося після такого сумбуру, до чого я завів цю мову — повторимо завдання, на яке ми отримали понад 30 правильних відповідей!

«Гарбуз із секретом» – 15 (2020)

Цього разу запитання пов’язане з мовою цифр. Давненько ми такого не практикували. А навіяло його виконання домашніх завдань із математики під час карантину. Тож маєте уважно розглянути цей малюнок з автомобілем і вказати, який номер на парковці він зайняв? Цю цифру ми і заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

Похвалюсь, ми отримали не тільки 34 правильні відповіді, а ще й майже десяток листів на конкурс історій. Тому сьогодні 150 гривень презентувати нікому не будемо, а вручимо 3 по 50. ☺ У прямому сенсі цих слів. Отож, процитуємо трьох щасливчиків — володарів 50 гривень.

«Такого бліцу давненько у мене не було! Хоча, відкривши газету із завданням (саме паперовий її варіант!), спочатку злякалась, а потім — розсміялась. Поясню чому,пише нам Ірина Малиновська з міста Ковеля Волинської області. Відношу себе до когорти гуманітаріїв, і цифри — ну, не моє! А особливо — задачі з геометричними прогресіями. Я б ото краще художній твір на 5 сторінок написала, ніж вирішувати ваше завдання із порядком цифр… Тому, коли побачила його, то й злякалась! Мозок просто одразу заблокувався і вже хотів відсторонитися. Рука поклала «Цікаву» на стіл, а нога ступила крок… Прощальний погляд упав на газету під іншим кутом зору і… я побачила відгадку — число 87! Вау! Це було круто, хоча спочатку страшно і смішно! Дякую! Логічно–кмітлива загадка, як кажуть, зе бест! ☺».

 

 А в Алли Харчук із села Лобачівка Горохівського району Волині своя історія пошуку відгадки:

«Доброго дня, шановна редакціє! Як тільки прочитала, що в «Гарбузі із секретом» йдеться про домашні завдання з математики, одразу зрозуміла, що це «моє». Оскільки я викладач цього предмету, то з цифрами пов’язана більша половина мого життя. І написання їх бачила в найрізноманітніших «форматах». Але здебільшого я звикла дивитися на цифри з боку вчителя, тобто, коли стою перед учнями, пояснюю їм тему і бачу перевернуті зошити. Це вже стало звичкою. Так і було з газетою — спрацювало моє професійне вміння читати догори дригом».

Я звикла дивитися на цифри з боку вчителя, тобто, коли стою перед учнями, пояснюю їм тему і бачу перевернуті зошити.

А в наступному листі ми отримали не тільки відповідь, а й дізналися адресу, де вже заочно стали родичами.

«Доброго дня! Карантин змушує багатьох шукати нестандартні шляхи вирішення тих чи інших питань і ситуацій. А «Гарбуз» був і залишається за всіх часів універсальною розвагою. А ще рубрика наштовхнула мене як директора Будинку культури на думку, що молодь (і не тільки) може розважитись дистанційно і запустила у фейсбук–групі, а тепер і в інстаграмі інтелектуальну вікторину. Скажу вам, що вигадувати завдання не менш цікаво і захопливо, як їх відгадувати! Тож у полоні небувалого азарту вже так дошифрувалася, що мене звинуватили (жартома, звичайно), що я заразилась «гарбузовірусом». ☺ Вважаю таке звинувачення за честь!

А завдання ваше простіше простого для водіїв. Я з такою заздрістю подивилась, як симетрично хтось уявний припаркував машину задом, покрутила газету і — вуаля: номер 87! Паркуємось, панове водії, і дивимось від в’їзду на парковку!», — слушно закликає всіх Людмила Держанович із села Новий Двір Турійського району Волинської області.

А серед авторів 34 есемесок, які надіслали правильну відповідь із числом «87», володарями 100 гривень завдяки щасливій руці славного вівторкового іменинника, ветерана поштової галузі Волині Петра Уляновича Сацика, який цього разу проводив жеребкування, стали: Олександр Данилюк («Я списав більшу половину зошита різноманітними комбінаціями, але ніякої закономірності не знайшов. Вже втратив надію на розв’язання завдання, склав газету удвоє і… побачив, що цифри були перевернуті. ☺») і Юлія Кутинець із села Судче Любешівського району Волинської області («Якщо чесно, то відгадав мій тато — Степан Григорович, який просто перевернув газету»).

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID–картки), а також ідентифікаційного коду.

Настав час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 19 (2020)

Троє славних козаків — Степан, Богдан і Василь — ще в кінці минулого століття представили свій варіант супершвидкої «машини–блискавки», що нею і досі захоплюються мільйони українців. Адже за якихось неповних 5 хвилин зуміли промчати по всій Україні, ще й показати її нам.

Головним «штурманом» був Василь. Разом із ними ми неслись до Чорного моря, поспішали через Поділля і Волинь на старовинний сімейний обряд на Полісся, спробували слобожанського особливого хліба, частувались гуцульською медовухою, у бандерівській столиці підморгували файним панянкам, зачаровувались головним інструментом Карпат, а за мить — уже співом птаха у тоді ще не обпаленому війною Донбасі, побачили золоті куполи Софії Київської і побували на Чернечій горі…

Яке прізвище головного «штурмана» цієї «машини–блискавки»? Його фото ми і заховали.

Чия світлина знаходиться у гарбузі?

Слова–відповіді треба надіслати до 19 травня 2020 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Петро Панчук»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Нехай ніякі коронавіруси не здолають носіїв «гарбузовірусів»!

 

Слово — зброя!

«Что написано пером, того не вырубишь топором»

В Українсько–російському і російсько–українському фразеологічному словнику (Олейник І.С., Сидоренко М. М.) знаходимо такі відповідники:

«Що написано пером, того не витягнеш (не виволочеш) волом»; «Написаного пером не витягнеш і волом»; «Написаного сокирою не вирубаєш»; «Скажеш — не вернеш, напишеш — не зітреш, відрубаєш — не приточиш».

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel