Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хай буде гречка, аби не суперечка!

Фото donpress.com.

Хай буде гречка, аби не суперечка!

З усіх круп її вважають найкориснішою, адже містить найбільше вітамінів групи B. Гречана каша дуже ситна і багата мінералами, фосфором і залізом. Також у ній міститься достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша — абсолютний чемпіон серед усіх круп. Як же її приготувати? Знову варити? Це, звісно, найпростіше, але якщо зараз, під час карантину, маєте більше часу, то чому б не пофантазувати, аби приготувати щось оригінальне замість буденного і звичного? Пропонуємо кілька цікавих рецептів страв із цієї крупи

Деруни «Особливі»

 

 Інгредієнти: 1 кг почищеної сирої картоплі, 250 г вареної гречки, 4 яйця, 150 г борошна, сіль та перець до смаку.

Приготування. Картоплю потерти, як зазвичай на деруни — на тертці або в кухонному комбайні. Змішати з кашею, додати борошно, яйця, посолити. Викладати ложкою на розігріту пательню, смажити деруни на олії до золотистого кольору.

 

Гречаний крем-суп із печінкою

 

 Інгредієнти: 100 г гречки, 2–3 картоплини, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 200 мл вершків (10%), 300 мл бульйону, 250 г печінки, 2 ст. л. олії, 30 г масла вершкового, сіль, перець до смаку.

Приготування. Зварити гречку. Нарізати цибулю і картоплю. На олії обсмажити овочі з часником близько 7–10 хвилин, тоді влити бульйон і варити до готовності бульби. Додати гречку, посолити, поперчити, влити вершки, прогріти 3–4 хв. Готовий суп збити у блендері. Печінку вимочити 20–30 хвилин у молоці чи воді, обсушити паперовими рушничками й, присоливши, обсмажити на вершковому маслі до готовності. Подавати суп із печінкою.

 

Фаршироване куряче філе

 

 Інгредієнти: 4 курячі філе, 1 скл. гречки, 2 скл. води, 500 г печериць, 1 велика цибулина, 500 мл вершків (22%), 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, сіль та перець — за смаком.

Приготування. Гречку промити, залити 2 склянками гарячої води, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму і варити кашу до готовності. У великій сковороді розігріти олію і вершкове масло, всипати нарізану цибулю й спасерувати до світло–золотистого кольору. Додати покраяні пластинками печериці, посолити, поперчити за смаком і обсмажувати гриби до повного випаровування рідини. У курячому філе гострим ножем зробити глибокі надрізи, щоб утворилася кишеня для начинки, посолити м’ясо всередині і зовні. Гречку змішати з невеликою кількістю грибів. Підготовлені філе начинити цією сумішшю і закрити кишеню, скріпивши зубочистками або обмотавши ниткою. У сковороді розігріти кілька столових ложок олії, обсмажити нафаршировані кишені з обох боків до золотистої скоринки. У сотейник, де залишилася решта грибів, влити вершки, довести до кипіння, посолити, поперчити за смаком, викласти туди обсмажене м’ясо (попередньо знявши нитки чи зубочистки) і тушкувати під закритою кришкою 10–12 хвилин. Подавати фаршироване філе під грибним соусом зі свіжим зеленим салатом.

 

Каша зі сметанно-грибним соусом

 

 Інгредієнти: 200 г гречаної крупи, 400 мл води або бульйону, 2 цибулини, сіль та перець; для соусу — 200 г дрібних печериць, 1 цибулина, 4 ст. л. сметани, 1 ст. л. вершкового масла, сіль та перець.

Приготування. Промиту гречану крупу залити окропом (бульйоном), накрити кришкою, проварити 10 хвилин, додавши сіль та перець. Зняти з вогню, вкутати рушником і залишити на годину–півтори. Тим часом дрібно порізати цибулину, спасерувати на олії до золотистого кольору, присолити, додати гречану кашу, перемішати. Перебрані та промиті гриби обсмажити на маслі з другою подрібненою цибулиною. Додати сметану, зменшити вогонь і тушкувати протягом 5–10 хвилин, постійно помішуючи. Подавати гречку зі сметанно–грибним соусом гарячими.

 

М'ясна запіканка з гречкою

 

 Інгредієнти: 500 г м’ясного фаршу, 150 г гречаної крупи, 2 цибулини, 2 яйця, 3 скибки батона, 1/3 скл. молока, 3–4 зубочки часнику, сухарі панірувальні, маргарин або вершкове масло для змащування форми.

Приготування. Гречку відварити до готовності. Цибулю дрібно покраяти й обсмажити до рум'яного кольору. Додати до цибулі гречку і трохи потушкувати разом, тоді охолодити. Батон розмочити в молоці. Збити у блендері хліб, фарш і часник, додати яйце, посолити й поперчити, фарш має вийти рідкуватим. Друге яйце додати у гречану кашу з цибулею, посолити та поперчити. Форму з високими бортиками змастити маргарином. На дно викласти частину фаршу, потім гречку з цибулею, а зверху — знову фарш. Пекти при 200 градусах близько 40 хвилин.

 

ГРЕЧАНИКИ

По суті, це котлети з гречкою, адже за рецептом у фарш слід додавати не розмочений хліб, а гречану кашу. Однак насправді гречаники мають свій, особливий, смак та аромат. Тож, якщо ви палкий шанувальник гречки, значить, ця страва може стати однією з ваших улюблених

 

 

Класичні

Інгредієнти: 0,5 кг м’ясного фаршу, 150 г гречаної крупи, 2 яйця, 3 цибулини, сіль, чорний мелений перець, 2 ст. л. томатної пасти, 3–4 ст. л. борошна (2–3 — для панірування, 1 — до соусу), 1 морквина, олія для смаження.

Приготування. Гречку, посоливши, зварити до готовності. Коли каша охолоне, до неї додати перемелене м’ясо, дрібно потерті 2 цибулини, яйця, сіль і перець. Фарш добре вимішати і вибити. Формувати з нього невеличкі котлетки і смажити на олії, попередньо запанірувавши їх у борошні. Посмажені гречаники скласти в каструльку і приготувати до них соус. У розігріту олію всипати дрібно порізану цибулину, трохи згодом — грубо натерту морквину. Коли морква спасерується, заправити томатною пастою, а насамкінець додати ложку борошна. Суміш посолити і долити водою, щоб вистачило покрити котлети. Залити гречаники соусом і тушкувати 10–15 хвилин.

Пісні

Інгредієнти: 1 скл. гречки, 2 скл. води, 3 картоплини, 2–3 зубці часнику, олія, панірувальні сухарі, сіль, перець за смаком.

Приготування. За традиційним рецептом українські гречаники готуються з додаванням м’яса. Але під час посту його можна замінити на картоплю. Гречку перебрати, помити, залити водою, посолити і зварити на маленькому вогні до готовності. Сиру картоплю потерти на середній тертці і додати в гарячу гречку. Посолити, поперчити, приправити дрібно посіченим або розтертим у ступці часником і добре вимішати спочатку ложкою, а коли трішки схолоне — руками. Сформувати гречаники, обваляти їх у сухарях і обсмажити на гарячій пательні в олії. Викласти в широку таріль, прикрасити зеленню. Найкраще смакує з томатним соусом.

 

Гречано-печінкова запіканка

Інгредієнти: 200 г гречаної крупи, 0,5 кг печінки, 3–4 цибулини, 2 яйця, 2 ст. л. посіченої зелені, 3 ст. л. манки, сіль та перець до смаку, олія для змащування форми.

Приготування. 200 г гречки відварити в підсоленій воді до готовності. Половину цибулі підсмажити на олії. Печінку помити, очистити від плів і разом з гречкою і другою частиною цибулі пропустити через м'ясорубку чи подрібнити блендером. Додати посічену зелень, яйця, манку, ретельно вимішати, викласти у змащену форму і запекти в духовці при 180 градусах протягом 25–30 хвилин.

Окрім того, за потреби так можна приготувати гречаники з печінкою, посмаживши їх на пательні в олії.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel