Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Тренуватись можна й лежачи на дивані

Методика Сенфорда Беннета, який зумів обдурити старість, перевірена досвідом.

Фото pinterest.com.

Тренуватись можна й лежачи на дивані

Від багатьох нині доводиться чути нарікання, що в час карантину не вдається підтримувати належну форму, адже вдома нема умов для занять фізкультурою. Та, як кажуть, було б у вас бажання…

Беріть приклад із Сенфорда Беннета

Цей наполегливий чоловік довів, що навіть не встаючи з ліжка й не витрачаючи грошей на тренерів і абонементи у спортклуб, можна виглядати підтягнутим, струнким і бадьорим. Народився Беннет у 1841 році, працював бухгалтером, потім скарбником. Загалом, був як усі. До п'ятдесяти років виглядав, як і більшість його однолітків  – лисина, зморшки на обличчі, ослаблена мускулатура і в'ялі м'язи. Картину доповнювали хронічний розлад травлення, яким бідолаха страждав протягом тридцяти років, і ревматизм.

І тут відбувається щось незвичайне. Чоловік бере себе в руки: його байдуже, майже приречене ставлення до себе, до свого організму кардинально змінюється. Шляхом проб і помилок він сам розробляє систему фізичних вправ для тіла і (що особливо дивно) для обличчя.

Головне у прагненні виглядати і почуватися добре  – поставити перед собою мету і не лінуватися.

У 1907 році Беннет видає першу книгу, в якій розповідає, як можна тренуватися, лежачи в ліжку. Ось деякі з цих вправ:

  •  Лягти на лівий бік, захопити праву руку між ліктем і плечем лівою долонею, відтягувати її, створюючи опір. Тримати напругу 5 – 20 секунд, потім розслабитися. Для початку достатньо п’яти повторень для кожної руки. Поступово збільшувати їхню кількість до 25.
  • Лягти обличчям догори, розкинувши руки. Зігнути ноги в колінах так, щоб утворився прямий кут. Повільно опустити обидві ноги вправо, торкнутися ліжка, затриматися на рахунок п’ять, повернутися в початкове положення. Повторити п’ять разів у кожен бік. Ця вправа тренує м’язи живота, добре розтягує м’язи спини.
  • Лежачи, зігніть одну ногу в коліні, повільно притягніть її до грудей, фіксуючи двома руками. Повторити те ж саме іншою ногою. Можна виконувати вправу двома ногами одночасно, вона допоможе зміцнити м’язи уздовж хребта, позбутися болю в попереку.
  • Кобра. Треба перевернутися на живіт, зігнути руки в ліктях, покласти долоні на рівень пліч. Поступово розпрямляти руки, піднімаючи верхню частину тіла до появи напруги в попереку. Затриматися на 5 – 10 секунд, повторити десять разів.
  • Лягти прямо, ноги витягнуті, руки закинуті за голову. Піднімати ліву ногу, одночасно простягаючи до неї праву руку. Повторити по 10 разів почергово. Ця вправа зміцнює прес і розігріває м’язи ніг.
  • Зігнути ноги в колінах, поставити їх трохи ширше пліч. Підняти таз, намагаючись зробити так, щоб тіло прогнулося і спиралося тільки на лопатки. Затриматися у такому положенні на 5 – 10 секунд.
  • Лягти на лівий бік, підперти рукою голову. Повільно піднімати й опускати праву ногу. Щоб ускладнити завдання, можна комбінувати кілька енергійних рухів і один плавний. Повторити 10 – 20 разів і перевернутися на інший бік.
  • Берізка. Відома гімнастична вправа зміцнює спину і прес. Повторювати її 5 – 10 разів.

Зникло і кругленьке черевце, і зморшки на обличчі

Яким би дивним це не здавалося, вправи «для лінивих» допомогли Сенфорду наростити мускулатуру і помолодшати. У віці 72 роки він став виглядати краще, аніж тоді, коли був п'ятдесятилітнім.

У 1912 році Беннет видає другу книгу, в якій порушує теми, пов'язані зі здоров'ям. Він пише: «… У мене все вийшло тільки після того, як я перестав приймати лікарські препарати. Вирішення проблеми полягає в методах самої Природи по стимулюванню здоров'я  – в сонячному світлі, чистому повітрі, якісній воді, здоровій їжі, гігієні й регулярних тренуваннях тіла».

Щоб позбутися великого живота, чоловік щоранку, лежачи в ліжку, робив прості й відомі всім вправи:

  • Велосипед. Крутимо ногами для розігріву 30 секунд.
  • Піднімаємо верхню частину тіла, спираючись на лікті. Ноги згинаємо в колінах, впираємося ступнями в ліжко. Одночасно притягуємо до грудей коліна і піднімаємо верх тіла. 10 – 15 разів у будь–якому темпі.
  • Підйоми стегон з положення на боці. Лягти на бік, скласти ноги разом, упертися в ліжко ліктем і колінами. Відривати стегна від ліжка. Щоб ускладнити вправу, потрібно перенести акцент із колін на стопи. Зробити 10 разів.
  • Лягти на спину, ноги злегка зігнути в колінах. Піднімати плечі і відривати лопатки від ліжка, одночасно, імітуючи удар у повітря, чергувати руки. Зробити 10 – 30 разів.
  • Планка. Перевернутися на живіт. Підняти тіло в пряму лінію над ліжком, впираючись на ступні і лікті. Протриматися 30 секунд.
  • Масаж. Напружте м'язи живота, покладіть зверху на нього долоні, щільно натисніть і, працюючи руками, рухайте жирові відкладення назад і вперед.

Потім слід здійснювати швидкі удари по животу кулаками, напружуючи та розслабляючи під ними м'язи преса.

Все це може видатися перебільшенням, тому для підтвердження Сенфорд Беннет демонстрував свої старі фотографії, щоб читачі його книг мали змогу пересвідчитися, наскільки ефективно змінюють регулярні тренування фігуру і зовнішність. Після того, як виконання вправ стало системою, усталеною нормою життя, у чоловіка зникло кругленьке черевце, він помолодшав.

До речі, Сенфорд лаяв не тільки ліки, а й косметику. На його думку, жоден крем не може забезпечити довготривалий ефект, урятувати від зморщок. Повернути шкірі обличчя пружність Беннет теж зумів за допомогою комплексу вправ. Його досвід і сьогодні активно використовують. Одне слово, головне у прагненні виглядати і почуватися добре  – поставити перед собою мету і не лінуватися.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel