Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Вишнівській громаді на Волині готували вареники на інтернет-фестивалі. Наша ранкова добірка

За однією з версій, село Вишнів, що на Любомльщині, зветься саме так через те, що потопає у зелені дерев із червоним намистом. Принаймні на гербі села вони зафіксовані.

Фото vyshniv-rada.gov.ua.

У Вишнівській громаді на Волині готували вареники на інтернет-фестивалі. Наша ранкова добірка

Захід, що возвеличує вишні, цього року мав відбутися лише вдруге, то, щоб коронавірус у корені не знищив гарної ідеї, перебралися святкувати в онлайн

 

 Талановиті учасники аматорських колективів, солісти, працівники закладів культури співали «з комп’ютера» про благодатні фрукти і, як ведеться, про любов: «Рости, рости, вишенько медова, думай, думай, дівчино молода». А юнацтво з організації «Наша файна громада» зняла відеоролик про те, як зготувати смачні вареники із ягодою–символом Вишнівської ОТГ.

«Переглянувши численні архівні записи минулорічного свята, ми зрозуміли, що Вишневий фестиваль має стати гарною традицією, яка з року в рік буде об’єднувати всі покоління жителів громади попри обставини, які склались не тільки в Україні, а й в усьому світі. Цьогоріч уже не з сільської сцени, а через всесвітню мережу інтернет аматори сцени завойовували визнання глядачів», — підсумували вишнівці.

Олена КАЛЕНЮК.

 

Росянистий килимок

Дивний хідничок я побачила у дворі однієї з луцьких багатоповерхівок. У невеличкому дворику — природна альтанка з крон дерев, лавочка і припорошений піском килимок

Комфорт під деревами.
Комфорт під деревами.

 Якась дбайлива господиня пошкодувала, певно, виносити свій «раритет» на смітник та й влаштувала йому друге життя. І, треба сказати, той колись бордовий, а тепер добряче вицвілий, але все ще квітчастий килимочок досить гармонійно вписався поблизу зеленої лавки та дерева, густо всипаного вишнями. Як то йому знайомитися з росянистими ранками та вечорами після затишної квартири? Подумалося, що ця картина — прояв суто міської культури. Бо у селі його би берегли значно довше, а потім би накривали сіно чи цибулю. Та й вишня наприкінці липня виглядає як дивина. Це ж і вареники, і компот! Але їй судилося бути оздобою літнього дня у цегляному обрамленні.

Оксана КОВАЛЕНКО.

 

Кабачки по-сербськи

Ця страва – з тих, де температура частування на смак не впливає. Вона годиться і на закуску, і на гарнір до курятини чи котлет

 

 Інгредієнти: 800 г кабачків, 1 скл. сметани, 1 яйце, 1 ст. л. пшеничного борошна, 3 ст. л. олії, сіль, паприка та мелений чорний перець – до смаку, пучок кропу, 100 мл води, 2 зубки часнику, 0,5 ч. л. орегано, 0,5 ч. л. сушеного базиліку.

Приготування. В піалі змішайте олію із сухими травами, паприкою, сіллю і перцем. Кабачки наріжте товстими півкільцями, складіть у пакет, туди ж вилийте ароматну олію, струсіть. Викладіть їх на деко, запікайте 15 хвилин при 200 градусах. Сметану змішайте з дрібно посіченим кропом, потовченим часником. Додайте яйце, борошно, влийте воду. Запечені кабачки викладіть у глибоку сковороду, залийте сметанним соусом, посоліть до смаку. Доведіть до кипіння, періодично помішуючи. Зніміть з вогню і подавайте.

Більше рецептів страв із кабачків – у «Цікавій газеті на вихідні» за 30 липня, в постійній рубриці «Пальчики оближеш!». А в номері за 6 серпня розповімо все про кавун: чим корисний, як вибирати, які смаколики приготувати. Не пропустіть!

 

31 липня

Сонце (схід — 5.43, захід — 21.06, тривалість дня — 15.23).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 12 день Місяця.

Іменинники: Іван, Леонтій, Степан.

1 серпня

Сонце (схід — 5.44, захід — 21.05, тривалість дня — 15.21).

Місяць у Козерозі. 13 день Місяця.

Іменинники: Григорій, Роман, Степан.

2 серпня

Сонце (схід — 5.46, захід — 21.03, тривалість дня — 15.17).

Місяць у Козерозі, Водолії. 14 день Місяця.

Іменинники: Ілля, Леонтій, Сава.

3 серпня

Сонце (схід — 5.47, захід — 21.01, тривалість дня — 15.14).

Місяць у Водолії. 15 день Місяця.

Іменинники: Ганна, Євгеній, Іван, Федір.

4 серпня

Сонце (схід — 5.49, захід — 21.00, тривалість дня — 15.11).

Місяць у Водолії. 16 день Місяця.

Іменинники: Зіна, Корнилій, Марія.

 

Добрим людям на добро

Невелике, але мальовниче Щенятинське озеро — окраса іваничівського Прибужжя. Його водна гладінь, чудові краєвиди ваблять багатьох відпочивальників. Тут можна помилуватися табунцями диких качок, красенями лебедями, а рибалкам–аматорам посидіти із вудкою

Цю місцину громада облагороджує своїми силами. Дбайливі люди облаштували майданчик для паркування автомобілів, висадили дерева, поставили смітники, намагаються поліпшити під’їзди до озера.

Ініціатором ще однієї корисної справи став любитель підводного плавання, мешканець Іваничів Ігор Маковський. Разом з однодумцями він зібрав чималі кошти і придбав пів тонни малька коропа й товстолобика для зариблення водойми. Тепер кожен охочий може насолоджуватися риболовлею з думкою про доброчинців.

В’ячеслав СТРИЙ.

 

Дощі пішли в невеличку відпустку

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк, 31 липня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Нічна температура повітря — 9 –14 градусів тепла, денна — від 19 до 24 градусів вище нуля. Вода у річці Стир прогріється до 23 градусів, а в озері Світязь — до 20.

Початок останнього місяця літа — помірно теплий і сухий. 1–го серпня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі температура повітря сягатиме 10–15, вдень — 20–25 градусів тепла. 2–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі температура повітря буде 9–14 градусів вище нуля, а вдень, як і напередодні, — плюс 20–25. 3–го серпня — мінлива хмарність, переважно без опадів. Вітер зміниться на південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі 10–15 градусів тепла, вдень — 21–26. 4–го — хмарно з проясненнями, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер південно–західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі буде 11–16, удень — 20–25 градусів тепла.

У Рівному 31 липня хмарно з проясненнями. Температура повітря упродовж доби від 14 до 22 градусів вище нуля. 1 серпня — також хмарна з проясненнями погода, однак дощитиме. Похолодає до 20 градусів. Вітер переважно західний, до 5 метрів за секунду. 2–3 серпня буде хмарно з проясненнями. Температура повітря 13–26 градусів тепла. 4–го сонце рідко з’являтиметься з за хмар, але повітря удень прогріється до 27 градусів тепла.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel