Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
І наївся, і напився, і ще й умився. Кавунні рецепти і не тільки

Фото freepik.com.

І наївся, і напився, і ще й умився. Кавунні рецепти і не тільки

Нарешті дочекалися сезону кавунів — отих справжніх, солодких, стиглих, які вилежались на сонці. Варто спробувати активніше додавати їх до щоденного меню. Ця велика ягода з легким освіжаючим смаком підходить не тільки для десертів. На диво, кавун чудово пасує і до солоних продуктів

Гаспачо

В Іспанії цю традиційну для країни страву вміє готувати кожна господиня. Колись такий суп вважався їдою бідняків, нині ж має чимало прихильників у всьому світі

 

 Інгредієнти: 700 г м’якоті кавуна, 2–3 помідори, 2–3 огірки, 2 болгарські перці, петрушка, оливкова олія, сіль, чорний перець — за смаком.

Приготування. М’якоть кавуна покраяти невеликими шматочками, видаливши зернятка. Огірки обібрати, з помідорів також зняти шкірку, попередньо зануривши їх в окріп на кілька секунд, а потім відразу покласти в холодну воду. Овочі поділити на 2 частини: одну з них нарізати на маленькі кубики, другу разом із кавуном і петрушкою подрібнити в блендері, пюре посолити й поперчити. Викласти на дно піал покраяні огірки й помідори, залити їх овочевим пюре, додати трішки оливкової олії та прикрасити гаспачо петрушкою.

 

Варення з кавунових шкірок

Майже безвідходне споживання

 

 Інгредієнти: 1 кг шкірки кавуна, 1,2 кг цукру, 600 мл води, 1 лимон, 3 ч. л. соди, ваніль.

Приготування. З кавунової шкірки зчистити тонкий зелений пласт, а білий покраяти на невеликі шматочки (3–4 см). Всипати соду у 3 л води, перемішати й покласти шкірку в отриманий розчин на ніч, зранку ретельно промити водою. Зварити цукровий сироп: на 600 мл води — 600 г цукру. Коли сироп почне загусати, вкинути в нього шматочки кавуна, довести до кипіння і варити 30 хвилин. Потому вимкнути полум’я і залишити настоюватись на 5–8 годин. Тоді додати цукор, що залишився, знову довести до кипіння, варити 30 хвилин і настоювати 5–8 годин. Повторити процедуру ще раз, наприкінці третього варіння додати лимонний сік і ваніль. Готове варення розлити в стерильні банки й закатати. Зберігати у прохолодному місці.

 

Кавунові канапки

Закуска може бути не тільки м’ясна чи рибна. Кавунова матиме не менш апетитний вигляд

 

 Інгредієнти: кілька скибок кавуна, вершковий сир, огірок.

Приготування. Наріжте кавун пласкими товстими скибками. За допомогою круглої форми витисніть «шайбочки», чайною ложкою виберіть м’якуш посередині, зробивши «горнятка». Начиніть їх вершковим сиром, використовуючи кондитерський шприц або мішечок з рельєфною насадкою). Зверху прикрасьте скибочками свіжого огірка — і апетитна закуска готова до подачі на стіл.

 

Салат «Яскраве літо»

Готувати, змішувати інгредієнти та подавати страву потрібно якомога швидше, щоб не вийшов суп

Інгредієнти: 1 скибка кавуна, 5 томатів чері, 1–2 огірки, 1 синя цибулина, жменя руколи, 5–7 маслин, 1,5 ст. л. фети, лимонний сік, олія, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Кавун чистимо від шкірки, видаляємо кісточки та нарізаємо невеличкими шматочками, огірки — півкільцями, чері — половинками. Маслини розрізаємо навпіл. Складаємо все у глибокий салатник, додаємо руколу, фету й покраяну тонкими кільцями цибулю. Солимо, перчимо, скроплюємо лимонним соком, поливаємо олією та легенько перемішуємо.

 

Кавуново–м’ятний сорбет

Десерт фактично не містить цукру. Алкоголем його можна доповнювати за бажанням

 

 Інгредієнти: 2 кг очищеного від насіння і шкірки кавуна, 1,5 ст. л. цукру, сік 3 лаймів, 3 ст. л. білого рому, дрібка солі, 1,5 ст. л. нарізаного листя м’яти.

Приготування. Шматки кавуна, цукор, сік лайма і ром помістити в чашу блендера і перетворити на пюре. Додати м’яту і збивати доти, поки її частинки стануть дуже дрібними, ледь помітними. Перекласти суміш у герметичний контейнер і заморозити протягом декількох годин, щогодини дістаючи з морозилки і ретельно перемішуючи масу ложкою або міксером, поки це можливо, аби в морозиві не утворювалося кристалів льоду.

 

Молочно-кавуновий шейк

Пінистий, холодний, ніжно–рожевий — ну як не приготувати такий по–справжньому літній напій? Тим більше, що на це потрібно всього кілька хвилин

 

 

 

Інгредієнти: 3 скл. подрібненої м’якоті кавуна, 1,5 скл. молока, 2 ст. л. цукру.

Приготування. Кавун попередньо порізати на шматки й заморозити. Тоді викласти м’якоть у чашу блендера, додати молоко та цукор і збити. За потреби підсолодити можна більше.

 

 

 А ви знали, що…

  • Кавун на 92% складається з води. Окрім того, до його складу входять тіамін, рибофлавін, вітамін В6, фолієва кислота, магній та інші вітаміни й мінерали.
  • 200 г кавуна містить 20% вітаміну С та 17% вітаміну А від щоденної норми, необхідної організму.
  • Ця баштанна культура має навіть своє власне свято, яке триває не один день, а цілий місяць і є не просто народним, а офіційним: резолюція про «місяць кавунів» діє у США.
  • У кавуні більше лікопіну, ніж у свіжих томатах. Він діє як антиоксидант: запобігає раку та серцево–судинним захворюванням.
  • Сік кавуна допомагає від болю у м’язах. Випийте його після інтенсивного тренування — переконаєтесь. Така дія пояснюється наявністю в ньому цитруліну — важливої амінокислоти, що впливає на рівень кров’яного тиску.
  • Не всі знають, що, окрім улюбленого нами з дитинства червоного, є інший різновид кавуна, який всередині має яскраво–жовте забарвлення. Зовні вони ідентичні, але на смак другий тип менш солодкий.
  • Як свідчить Книга рекордів Гіннесса, найбільший кавун заважив 159 кг. Його виростив Кріс Кент (Chris Kent) зі США у 2013 році.
  • Японські фермери вже 40 років вирощують плоди квадратної форми. Зав’язі поміщають у кубічну форму, а коли вони заповнюють її, збирають. Зазвичай такі кавуни ще незрілі і продаються в якості сувеніра або подарунка, їхня ціна може сягати 100 доларів. Щоправда, спочатку мали на меті зручність зберігання. Нещодавно виробники захопилися й кавунами у формі серця, пірамід і навіть обличчя людини.
  • Свіжі шкірки від кавуна добре борються із головним болем. А із засушених готують відвари та настоянки, що допомагають при різноманітних захворюваннях сечовивідної системи. Тому не поспішайте викидати шкірки — як бачимо, вони також можуть знадобитися.
  • Кавун чудово втамовує спрагу. Багато хто не споживає його, коли хочеться пити, через солодкий смак, однак кавун, на відміну від солодких напоїв і багатьох фруктових соків, не містить тих цукрів, які важко засвоюються організмом.
Telegram Channel