Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
68 років у братів було одне  на двох тіло

І хобі у них спільне.

Волинь-нова

68 років у братів було одне на двох тіло

У США померли найстаріші у світі сіамські близнюки. Брати Геліон усе життя працювали в індустрії розваг і були успішними людьми

Ронні і Донні, так звали сіамських близнюків, жили в американському місті Дейтон. Відразу по народженні від них відмовилася мати. Тож виховувати особливих дітей довелося батькові й мачусі.

На світ брати Геліон з’явилися зрослими в ділянці живота. У них був один на двох кишківник і статевий орган, який контролював Донні. Але у кожного було своє серце, шлунок, руки і ноги. Хлопчики народились здоровими і важили до 5 кілограмів. Однак перші два роки життя їм довелося провести в лікарні. Медики намагалися знайти спосіб, як їх розділити. Врешті переконалися, що це неможливо — один з них міг би померти. Та й батьки були проти операції. Тож близнятам довелося вчитися жити разом. Ходити вони почали пізно — після двох років. Ступати намагалися по черзі. Батьки найняли їм фахівця з трудотерапії, щоб діти навчилися обслуговувати себе. Адже близнюкам непросто було скоординувати свої рухи. Тож спеціалісти допомагали їм освоїти елементарні навички — як зав’язати шнурки на взутті, помитися у ванній, працювати один з одним. До речі, обидва хлопці були праворукими.

Як і всі діти, Ронні і Донні любили гратися.
Як і всі діти, Ронні і Донні любили гратися.

 Навчалися Ронні і Донні Геліон удома, хоча батьки й хотіли, аби діти здобували освіту в школі. Однак їм відмовили, оскільки боялися, що особливі учні відволікатимуть увагу інших школярів. Із трьох років хлопці все самі заробляли — виступали на ярмарках, у цирках і різноманітних шоу. Їх виставляли в трейлері з кондиціонером, а глядачі платили, щоб побачити їхнє повсякденне життя. Вони практично утримували сім’ю (у них було ще семеро братів і сестер) і самі оплачували свої медичні рахунки. Близнюки ніколи не були одружені, але, здається, цього й не потребували. Їм було добре і цікаво вдвох. Вони не сварилися, всю домашню роботу ділили навпіл: якщо сьогодні один прибирав у квартирі, то завтра інший. Але найчастіше кожен робив те, що йому найбільше подобалося. Донні готував їжу, мив посуд, прав, а Ронні прибирав у ванній. У хлопців було спільне захоплення — обидва любили рибалити, колекціонувати бейсбольні картки та інші речі.

Лікарі намагалися знайти спосіб, як їх розділити. Врешті переконалися, що це неможливо — один з них міг би померти.

У 1991 році брати вирішили покинути цирк, хоча зізнавалися, що там їм подобалося. Адже завжди було весело, а до уваги глядачів звикли. Однак працювати, очевидно, заважали проблеми зі здоров’ям, які давали про себе знати, бо ж вони були вже в літах. У 2010-му їхній стан після того, як у Ронні з’явився тромб у легенях, різко погіршився, їм знадобилася медична допомога. Обоє братів до того ж страждали і від артриту. Турботу про них взяв на себе молодший брат Джім. Він доглядав їх до смерті. Померли Ронні і Донні у липні цього року у віці 68 років.

Зазначимо, що досі рекорд довголіття належав сіамським близнюкам Чану і Енгу Бункер — китайцям, які народилися в Таїланді у 1811-му. Вони померли у 62 роки.

До речі, сіамські близнюки — це дуже рідкісне явище, яке зустрічається раз на 200 тисяч народжень. Виживають зазвичай від 5 до 25 відсотків дітей.

Нагадаємо, розділити сіамських близнючок із Пакистану, зрощених тім’ячками, взялися у лондонській лікарні.

Джерело: Голос UA, «24 канал», Fakty. ua.

Telegram Channel