Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Райська насолода на острові Піткерн призвела до… війни. Конкурс знавців

А з цього боку Піткерн нагадує гігантського крокодила. Чи не так?

Фото pixabay.com.

Райська насолода на острові Піткерн призвела до… війни. Конкурс знавців

Бо жінок було значно менше, ніж чоловіків

 

 А потім гендерна рівність не просто восторжествувала, а набула катастрофічних наслідків. Бо стала абсолютною нерівністю. Уявіть собі, на одного Джона Адамса — аж 8 жінок. Чоловіки, підозрюю, позаздрили б. Бо це ж не треба город орати, картоплю садити чи дрова заготовляти. Круглоріч — теплина, струснув пальму — і їжа сама падає до рук. А потім шалена любов і несамовиті пестощі на фоні райських краєвидів…

Усе, час нагадувати запитання, відповідь на яке я вже майже озвучив, бо зараз мене звинуватять не тільки у гендерній нерівності, а ще й у сексизмі.

«Гарбуз із секретом» – 27 (2020)

Назва цього географічного об’єкта складається з різних частин: одна є 15–ю буквою українського алфавіту, але знайдеться тут і число 3,14, й назва частини ядра галактики, або майже повне прізвище голлівудської зірки чи початок прізвища одіозного вітчизняного політика… Всього 7 букв.

А дізналися ми про нього завдяки імені транспорту, яке асоціюється в нас найперш із популярною донедавна шоколадкою, що випускається в Європі, але не в США. Її ми і заховали. Додамо лише, що події, які розгорнулися на цьому транспорті, змінили незабаром і хід життя географічного об’єкта, про який ми спочатку завели мову. Хоч барів там і досі нема, але слава про пристрасть місцевих жителів до самогону розлетілася по всьому білому світу.

Що за шоколадка знаходиться у гарбузі?

Сьогодні в конкурсі історій, як шукали відповідь, пальму першості ми віддаємо Тетяні Репетило із села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області. Тож і надаємо їй слово.

«Уважно перечитавши завдання, я подумала, що з географічного об’єкта починати не слід, тому що їх багато, так само як і голлівудських зірок та одіозних українських політиків. Єдине, що відомо точно, — буква «к» (15–та буква алфавіту) та склад «пі» (3,14) і кількість букв — 7. Проте цього мені виявилося недостатньо. Потім звернула увагу на шоколадку. Знову ж таки в Європі країн немало і популярних шоколадок також. Тому взялася до транспорту. Із фрази «…події, які розгорнулися на цьому транспорті…» зробила висновок, що це транспорт габаритний, такий-от, як авіа, морський чи залізничний, щоб було де цим подіям відбуватися. Так за домашніми клопотами я іноді думками поверталася до завдання, і десь таки в голові щось далеко–далеко крутилося. Через деякий час те, що крутилося далеко, прийшло ближче: в дитинстві я зачитувалася пригодницькими історіями, зокрема дуже любила Жуля Верна. Цей автор написав багато книг про пригоди. Серед них — «Заколотники з «Баунті». «Баунті» — саме таку назву мав корабель Великої Британії, який вирушив в експедицію в регіон Тихого океану за хлібними деревами під керівництвом капітана Вільяма Блая. Це судно ХVІІІ століття стало відомим в усьому світі завдяки заколоту на ньому, наслідками якого стало поселення на безлюдному острові Піткерн, котре утворили бунтарі з «Баунті». Ось і географічний об’єкт: тут і число «Пі», і буква «К», і голлівудська зірка Бред Пітт, і одіозний український політик Геннадій Кернес…

Оскільки раніше я про Піткерн нічого не знала, то із задоволенням прочитала все, що знайшла в інтернеті, і вам трішечки про нього розкажу, тому що це цікаво. Піткерн — острів у Тихому океані, на який припливла частина заколотників із таїтянками з повсталого «Баунті», яких вони взяли із собою, й організувала там поселення. Інша частина бунтівників залишилася на Таїті, де і була арештована та засуджена. На Піткерн прибули 9 моряків, 6 тайців–чоловіків та 11 жінок–таїтянок, одна з яких була з дитиною. Моряки спалили корабель і разом з ним спосіб повернутися до цивілізації, тому що покарання за бунт їх чекало би суворе, а вони цього зовсім не бажали. Бунтівники надіялися, що на острові їх не знайдуть та не покарають, — і їхні надії справдилися. Але згодом у колонії почалися конфлікти, звичайно ж, через жінок, тому що їх було менше, ніж чоловіків. Тож на Піткерні спалахнула війна, результат якої — багато жертв як серед таїтян, так і серед європейців. Потім моряки навчилися варити самогон, настало повальне п’янство і як наслідок — дебоші. В живих лишився лише один європеєць — Джон Адамс. Сьогодні Піткерн — найменш заселена країна у світі, де мешкають 50 осіб. Хоча були роки, коли там жило і більше ніж 200 осіб. Його розміри — 3 на 1,5 км, площа — 4,6 квадратних км. На острові єдине селище — столиця Адамстаун, названа на честь одного з перших поселенців — моряка Джона Адамса, який вижив після трагічних подій і, до речі, правив цим поселенням до своєї смерті у 1829 році. Коли у 1808 році острів відвідав корабель, то там був лише один чоловік Джон Адамс, 8 жінок і 25 дітей. Піткерн завжди був самодостатнім, завдяки тропічному клімату їжі вистачало, а океан щедро дарував рибу. Острів дозволяв поселенцям існувати без забезпечення із Великої Британії. У світі йшли війни, революції, виникали і розпадалися імперії, підкорявся космос, вдосконалювалася техніка…, а Піткерн продовжував жити своїм особливим і розміреним життям. На острові є будинок культури, церква, школа, лікарня і навіть тюрма, яку побудували у 2004 році, коли 6 місцевих жителів були засуджені за розбещення малолітніх. А от барів — нема…

На острові є будинок культури, церква, школа, лікарня і навіть тюрма, яку побудували у 2004 році, коли 6 місцевих жителів були засуджені за розбещення малолітніх. А от барів — нема…

Нині кожні три місяці британське керівництво оплачує один рейс вантажопасажирського судна для піткерян, щоб вони мали змогу поїхати з острова та повернутися назад, привізши певні товари та техніку. Крім того, на Піткерні з’явилася електроенергія, інтернет та інші блага цивілізації.. Проте молодь залишає острів, все менше народжується дітей, старше покоління покидає землю. І острів Піткерн може знову стати незаселеним… А в гарбузі захована, звичайно, — шоколадка «Баунті».

Пані Тетяно, дякуємо за вичерпну відповідь, яку нам, звісно, довелося скоротити. Ви заслужено стаєте володаркою 150 гривень за перемогу в конкурсі.

А серед авторів 4 есемесок (так, лише четверо учасників розгадали наше завдання про райську насолоду), які надіслали правильну відповідь зі словом «БАУНТІ», володарями 100 гривень завдяки щасливій руці чарівної речниці Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Світлани Думської стали: Василь Гумен із селища Степань Сарненського району Рівненської області і Тамара Бершадська з села Бродецьке Катеринопільського району Черкаської області.

Настав час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» — 32 (2020)

У когось, як у Леонардо да Вінчі чи Джорджоне–Барбареллі–да Кастерльфранко — Мадонни з немовлям, у когось, як у Антона Павловича Чехова — дама з собачкою. А ця панянка тримає на руках… Митці припускають, щоб щось приховати… Назву цієї живої істоти можна пов’язати із птахами і височиною. Хоча любить селитися на низинах. Утім, дасть фору і Тарзану у стрибанні по деревах.

А також це зображення, де ми побачили цю панночку, асоціюється із цифрою «4». Хоча назва живої істоти на руках складається із 9 літер. Зовні вона буває як зима чи… небо листопадової осені.

На сучасній території, де колись славилася Трипільська культура, вона під захистом, натомість у країні з двома величезними островами, що названі на честь сторін світу, її вже не люблять, а керівництво однієї з європейських невеличких держав завдяки їй відрізняється пишнотою свого одягу.

Яку живу істоту, що примостилася на руках молодої любаски, ми заховали у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 18 серпня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 050-1354776 і 067-2829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука», «Святослав Цеголко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну [email protected] найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Будьте крепко–моцні від коронавірусної напасті!

До речі

Рекламний слоган шоколадок «Баунті» — «Bounte — райська насолода» — дослівно з англійської мови перекладається як «Смак раю» («The Taste of Paradise»). Хоча комерційні ролики про ці солодощі знімають не на фоні краєвидів Піткерна, а картинкою служать вражаючі пейзажі таїландського острова Самуї.

 

 Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel