Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Навіть узимку борщі та супи — яскраві й вітамінні. Рецепти

Фото tsv.md.

Навіть узимку борщі та супи — яскраві й вітамінні. Рецепти

Заправка для перших страв — одна з тих заготовок, яка студеної пори суттєво спрощує приготування обіду, а до того ж робить суп чи борщ неймовірно ароматним і смачним. Адже навряд чи зимові овочі й магазинна томатна паста зможуть стати повноцінною заміною плодам із власної грядки. Тож не сумнівайтеся: баночки точно не простоять у вас довго, хоч би скільки ви їх заготовили. Варіантів заправок є чимало: від кількакомпонентних до таких, що містять фактично весь набір інгредієнтів борщу — взимку ж доведеться тільки зварити бульйон, вкинути картоплю й додати заправку зі слоїка

«Швидкоборщ»

Така овочева заправка допоможе значно скоротити час приготування улюбленої першої страви

 

 Інгредієнти: 1,5 кг буряків, 800 г моркви, 2 кг капусти, 1 кг помідорів, 600 г цибулі, 300 мл води, 0,5 л олії рафінованої, 100 мл столового (9%) оцту, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. (з чубком) солі, 5 горошин чорного перцю, 1 корінь петрушки, 3–4 лаврові листки.

Приготування. Натріть моркву, петрушку і буряки на тертці з великими отворами. Помідори та цибулю наріжте невеликими кубиками. Капусту тоненько нашаткуйте. Зсипте овочі у велику каструлю, влийте воду й олію, додайте сіль, цукор, перець та лавровий лист, добре перемішайте і поставте на вогонь. Після закипання суміш варіть протягом 30 хвилин, не забувайте перемішувати. Наприкінці додайте оцет, прокип’ятіть іще 5 хвилин. Розкладіть гарячу заправку у стерильні банки та закатайте кришками. Охолодіть за кімнатної температури і винесіть на зберігання до льоху чи в комору.

 

«Смак літа»

Із таким доповненням навіть найпростіший супчик матиме неповторний смак і аромат

 

 Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 кг помідорів, 300 г болгарського перцю, по 300 г зелені кропу та петрушки, 800 г солі.

Приготування. Моркву потерти на середній тертці. Цибулю, томати та болгарський перець перекрутити через м’ясорубку. Кріп і петрушку дрібно посікти. Всі інгредієнти зсипати в миску і вимішати із сіллю. Розкласти в сухі простерилізовані слоїки, закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику. Таку заправку можна додавати не лише до супів та борщів, а й до печені, тушкованих овочів, гуляшу, підливи тощо.

Зверніть увагу! Готуючи страви з додаванням заправки, враховуйте, що вона містить значну кількість солі.

 

…без буряка

Для капусняку згодиться проста капустяна заготовка зі свіжими помідорами та іншими овочами

 

 Інгредієнти: 2,5 кг капусти, 1 кг цибулі, 200 мл олії, 80 г цукру, 45 г солі, 1,7 кг томатів, 1,2 кг моркви, 350 г болгарського перцю, 30 мл оцту.

Приготування. Нашаткувати соломкою моркву, нарізати цибулю. Все це викласти в розпечене масло, пасерувати десять хвилин. Додати нашатковану капусту і перець, накрити, дочекатися, поки овочі осядуть. Помідори подрібнити, перелити в майбутній борщ. Варити 15 хвилин. Засипати в борщ цукор з сіллю, прокип’ятити хвилин п’ять, влити оцет, ретельно розмішати і розкласти борщ в банки. Замість свіжих томатів дозволяється використовувати розведену пасту. У цьому випадку кількість продукту і води потрібно визначати самостійно, оскільки концентрація буває різна.

 

Пікантна

Якщо вам до вподоби гострі страви, запасіться на зиму заправкою з гірким перцем і часником. За бажанням можна регулювати їхню кількість, орієнтуючись на свій смак

 

 Інгредієнти: 3 кг помідорів, 3–4 стручки перцю чилі, 2–3 головки часнику, 2 кг цибулі, 1,5 кг моркви, 170 мл олії, 35 г солі, 80 мл оцту, чорний перець до смаку.

Приготування. Очищені й нарізані цибулю, моркву і буряк по черзі з інтервалом у 5 хвилин закладати в розігріту олію, протушкувати все разом 10 хвилин. Перекрутити помідори та гострий перець, додати пюре до овочів, перемішати, проварити чверть години. Додати перець, сіль і подрібнену головку часнику, готувати ще 5–7 хвилин, потому влити оцет, прокип’ятити 2–3 хвилини, розкласти в попередньо простерилізовані банки, закрити стерильними гарячими кришками.

До речі

До борщових заготовок можна додавати будь–які спеції, сушені трави, корінь імбиру, ароматну гвоздику — на свій смак, адже все це, як мовиться, на любителя. Але слід пам’ятати, що прянощі віддають основний смак при настоюванні. Особливо обережно потрібно бути з лавром, бо його листя у великій кількості дає гіркоту.

 

«Багрянець»

Таку бурякову заготовку можна використати і для приготування борщу або салату (приміром «Оселедця під шубою»), і як самостійну страву (смакуватиме із котлетами, биточками, із картопляним пюре, смаженою бульбою, різноманітними кашами й макаронами)

 

 Інгредієнти: 3 кг буряків, 3–4 великі цибулини, 1 кг болгарського перцю, 200 г цукру, 200 мл олії, 200 мл оцту, сіль до смаку.

Приготування. Буряки ретельно вимити і відварити майже до готовності, остудити, почистити й натерти на крупній тертці. Цибулю та болгарський перець покраяти тонкою соломкою, всипати їх у велику каструлю чи миску, додати цукор, олію й оцет, довести до кипіння і варити 20–25 хвилин. Потому змішати з тертими буряками, посолити до смаку й кип’ятити разом ще пів години. Тим часом простерилізувати слоїки та кришки, накладати гарячі буряки і закатувати.

 

«Борщ у банках» (із квасолею)

Дуже смачна і практична заготовка на зиму. Завдяки їй вдасться дуже швидко зварити борщ, а також вона може стати прекрасним салатом — перекусом або вечерею. Квасоля підійде будь–яка: темна, червона, біла, велика, дрібна — відповідно слід регулювати час варіння

 

 Інгредієнти: 1 кг квасолі, 2,5 кг помідорів, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 700 г буряків, 0,5 кг солодкого перцю, 1 скл. олії, 8 ст. л. оцту.

Приготування. Квасолю замочити на 5–7 годин, тоді відварити до м’якості, але не переварювати, вона повинна залишитися цілою. Зцідити на сито або друшляк. Помідори пропустити через м’ясорубку, поставити на вогонь. Зняти з них пінку, що з’являється при закипанні, і варити 10–15 хвилин. Дрібними кубиками нарізати перець, всипати до томатів, влити олію і варити ще 5 хвилин. Додати натертий буряк, перемішати, через 5–7 хвилин всипати квасолю, цукор, тушкувати разом 15 хвилин, потому влити оцет, прокип’ятити 7–8 хвилин, тоді розкласти у простерилізовані банки і герметично закрити.

 

…для розсольника

Якщо ви полюбляєте цю першу страву, не зайвим буде подбати про заготовку для неї на зиму

 

 Інгредієнти: 1,5 кг свіжих огірків, по 500 г цибулі і моркви, 300 г томатної пасти, 250 г перлової крупи або рису, 125 мл олії, 100 г цукру, 50 мл оцту, 2 ст. л. солі.

Приготування. Нарізати тонкою соломкою огірки, викласти в каструлю, додати терту моркву, покраяну півкільцями цибулю, перемішати. Відварити майже до готовності перлову крупу або рис. Змішати томатну пасту з олією, цукром, сіллю, залити цим соусом овочі, ретельно вимішати й тушкувати протягом 35–40 хвилин, постійно помішуючи. Додати перловку чи рис, потримати на вогні ще 7–8 хвилин, влити оцет, проварити 2–3 хвилини, розкласти у стерилізовані слоїки, закатати, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження.

Telegram Channel