Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Кумівство поширилося в Раді  попри обіцянки Зеленського

Принцип підбору кадрів ЗЕленої влади: «Що то за кума, яка з кумом у владі не була»?

Фото програми «Схеми».

Кумівство поширилося в Раді попри обіцянки Зеленського

15 народних депутатів від «Слуги народу» призначили своїх та Президента родичів помічниками, хоч перед виборами глава держави обіцяв це явище викорінити

Україною керують «свої люди» Президента

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми» (спільний проєкт Української служби Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший»). Найоригінальніше цю ситуацію прокоментував депутат Микола Тищенко (кум глави Офісу Президента Андрія Єрмака. — Ред.). «В Україні це наша національна ідея (кумівство. — Ред.). Усі куми. Адже в нашій православній слов’янській історії так прийнято, що ми всі друзі навіть не через п’яте рукостискання, а через друге».

Журналісти «Схем» з’ясували, що помічницями на громадських засадах стали дружини братів–депутатів Стефанчуків. Обраниця першого віцеспікера Верховної Ради Руслана Стефанчука Марина допомагає депутату Данилу Гетманцеву. Оксана Музика–Стефанчук стала помічницею свого чоловіка, нардепа Миколи Стефанчука. Він раніше розповідав, що «головне, щоб дружина і чоловік не були в прямому підпорядкуванні». У цьому випадку «тут швидше співпраця». Нардепка Людмила Буймістер призначила своїм помічником на громадських засадах чоловіка. А в депутатів Юрія Корявченкова («Юзік» із «Кварталу-95». — Ред.) та Ігоря Василіва помічницями стали їхні дружини.

В Олександра Санченка помічник — його батько. У нардепів Олександра Скічка, Миколи Кириченка, Богдана Яременка, Ігоря Копитіна — брати.

Реклама Google

«Я розповім Вам про Україну своєї мрії… Де підставою призначення на посаду стають розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей», — обіцяв Володимир Зеленський, коли ще був кандидатом у президенти.

Деякі з родичів нардепів стали помічниками на постійній основі (отримали зарплату і премії. — Ред.). Зокрема, чоловік депутата Марини Нікітіної, якого вона призначила своїм помічником у парламенті, отримував зарплату з держбюджету протягом пів року. Згідно з документами Ради, загалом вийшло близько 95 тисяч гривень. У березні 2020–го Нікітіна попросила його звільнити з цієї посади.

«Схеми» називають ще до десятка прізвищ депутатів Зеленського, які взяли на роботу своїх родичів. Не займатимемо газетну сторінку їхнім перерахунком, а згадаємо слова Президента, які з’явились на фейсбучній сторінці «Команда Зеленського» 25 лютого 2019 року: «Більше ніякого кумівства та кулуарних призначень на посади. Демократія в Україні має стати реальністю разом з вами». Або ось ці слова із передвиборчої програми нинішнього глави держави: «Я розповім Вам про Україну своєї мрії… Де підставою призначення на посаду стають розум, освіта, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей».

29 березня — за два дні до президентських виборів — у місті Бровари на Київщині відбувся концерт. Кандидат Володимир Зеленський — в оточенні колег та друзів із «Кварталу-95». Тож і «Схеми» поставили кандидату Зеленському запитання щодо кумівства у владі — тоді його позиція була переконлива і чітка:

— Скажіть, ваша команда, ваші друзі можуть стати міністрами?..

— Заспокойтеся, не переймайтесь, кумівства у нас не буде, — відповів він.

Як «Схеми» та «Європейська Солідарність» взяли «слуг» на «слабо»

Майже рік тому опозиційні депутати, серед яких нардепи від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко та Вікторія Сюмар, зареєстрували законопроєкт щодо заборони депутатам приймати на роботу своїми помічниками близьких осіб. На нього майже рік ніхто не звертав уваги.

Але за збігом обставин, після того, як 31 серпня «Схеми» відвідали з’їзд «Слуги народу» і опитали депутатів щодо їхніх родичів–помічників — уже наступного дня цей законопроєкт був включений до порядку денного. І згодом проголосований парламентом. Цей факт прокоментували самі авторки законопроєкту.

Вікторія СЮМАР:

«Ідея закону виникла тому, що ми побачили: наші «зелені» колеги — вони зелені у своїй свідомості. Прийшовши у парламент, першою справою почали влаштовувати родичів на посади своїх помічників. Було відчуття, що це набуває тотального і масового характеру.

Але законопроєкт більше року не виносився на голосування у сесійну залу. Інтерес до нього виник саме завдяки розслідуванню програми «Схеми» на Радіо Свобода, присвяченому темі працевлаштування депутатами своїх родичів у помічники. Він дуже несподівано з’явився у порядку денному. Очевидно, що спікер Дмитро Разумков хотів позбутися такої ганьби парламентаризму, як суцільний непотизм і кумівство, і поставив його на голосування.

Нардепи нічим не відрізняються від міністрів, голів обласних державних адміністрацій та інших чиновників і повинні зі своїми дружинами–чоловіками жити вдома, а не проводити таку дуже активну громадсько–політичну роботу. Тому що все це має всі ознаки лобізму і корупції».

Ірина ГЕРАЩЕНКО:

«Дійсно, депутати залишалися тією єдиною кастою, яка мала право брати найближчих родичів саме в штат. Це абсолютно ненормально, коли депутат отримує достатньо високу зарплату та ще й родичів своїх бере до себе на роботу. Абсолютно невідомо як і неможливо перевірити: а що ж ці родичі роблять? Чи вони дійсно вміють готувати законопроєкти чи якісь запити, доповідь, аналітику? Чи просто числяться на роботі, трудова книжка лежить у хорошому місці, буде написано: «Помічник народного депутата України», місце роботи — Верховна Рада України. Тому ми дуже раді, що це зупинили».

Нагадаємо, Нардеп від «Слуги народу» пропонував затримувати на Майдані «вуйків» з підставними проститутками.

Дарія КЛИЧ.

Telegram Channel