Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Віч-на-віч  із коронавірусом. Кого в лікарнях не мають права «відфутболити»?

Медики рекомендують після захворювання провести лабораторне обстеження та виконувати рекомендації лікарів.

Фото Pixabay.

Віч-на-віч із коронавірусом. Кого в лікарнях не мають права «відфутболити»?

Міністерство охорони здоров’я оновило стандарти госпіталізації хворих із COVID-19. В зоні особливої уваги люди з груп ризику

Так, згідно зі стандартами МОЗ, обов’язково госпіталізуються при виявленні COVID-19:

пацієнти з тяжкою хронічною патологією дихальної та серцево–судинної систем; тяжким перебігом артеріальної гіпертензії; декомпенсованим цукровим діабетом; імуносупресивними станами; нирковою недостатністю; цереброваскулярними захворюваннями в стадії декомпенсації; онкологічними патологіями; тяжкими алергічними хворобами; аутоімунними недугами.

Кому пощастило із захистом?

Вроджений імунітет до коронавірусу може мати більша кількість людей, ніж це вважалося раніше. Про це повідомляє видання The Guardian, посилаючись на шість досліджень, згідно з якими специфічний Т–клітинний імунітет до COVID-19 спостерігався у 20–50% осіб, які раніше не контактували з цим вірусом.

Контакт не обов’язково призводить до інфікування, зараження не завжди викликає захворювання, а хвороба не обов’язково залишає по собі антитіла, які можна виявити.

При цьому, на думку вчених, така реакція може пояснюватися перехресним імунітетом, який сформувався після контакту з іншими типами коронавірусів. Це дає підстави, в порядку робочої гіпотези, піддати сумніву версію, що пандемія коронавірусу, ймовірно, триватиме довго.

Так, «контакт не обов’язково призводить до інфікування, зараження не завжди викликає захворювання, а хвороба не обов’язково залишає по собі антитіла, які можна виявити», вказують дослідники.

Не всі зможуть «легко відбутися»

Понад 20% населення світу ризикують важко перенести зараження вірусом COVID-19 через проблеми зі здоров’ям, зокрема ожиріння, хвороби серця.

Дослідники виявили, що принаймні в однієї п’ятої частини людства є різні недуги, через що вони піддаються більшій небезпеці. А близько 4% жителів земної кулі (≈350 млн осіб), ймовірно, захворіють досить серйозно.

Менш ніж 5% людей віком до 20 років можуть мати важкий перебіг COVID-19, тоді як серед старших за 70 — кожен п’ятий.

Тест уже негативний, але ти ще не здоровий

Про те, які наслідки для організму може мати захворювання на коронавірус, розповів у соцмережі фейсбук лікар Тарас Жиравецький — андролог, сексопатолог, УЗД–фахівець, уролог.

Він вважає: якщо вам до 30 років, то ви за два тижні маєте шанс повністю відновитися. Але у багатьох пацієнтів можливі такі наслідки хвороби:

1. Пітливість. Може залишатись ще кілька тижнів, особливо при фізичному навантаженні, деколи вночі.

2. Субфебрильна температура 37,2. Частіше буває в тих пацієнтів, які є алергіками. Також причиною може бути активація герпесвірусів на фоні зниження імунітету.

3. Стан апатії й постійної втоми.

4. Повторне запалення легень, викликане бактерійними інфекціями, не пов’язане з коронавірусом, бо організм залишається ослабленим.

5. Загострення геморою, подагри.

6. Зниження ваги.

7. Виникнення тромбозів.

8. Збільшення рівня глюкози та глікованого гемоглобіну у пацієнтів із цукровим діабетом. Вищі печінкові проби (як наслідок прийому нестероїдних протизапальних). Можуть бути ще 14–20 днів.

9. Кашель і втрата нюху. Можуть тривати понад місяць.

10. Головний біль. Часто триває від початку захворювання до 14–20 днів, нагадує стан після алкогольного сп’яніння.

Тому Тарас Жиравецький рекомендує після захворювання провести лабораторне обстеження та виконувати рекомендації лікарів.

Нагадаємо, на Рівненщині від ускладнень коронавірусу померла 13-річна дитина.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel