Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Любите, щоб людина – із серцем, а страва – із перцем?

Фото lifestyle.24tv.ua.

Любите, щоб людина – із серцем, а страва – із перцем?

Гіркий перець є чудовим доповненням до перших страв, гарнірів, шашлику, незамінний він і в якості самостійної закуски для застілля. Його пікантний смак зберігається навіть у маринованому вигляді, тож пекучі стручки добре підходять для консервації. Він не потребує ретельної стерилізації, адже сам володіє антисептичними властивостями

…фарширований по-корейськи

Подавайте такий перець з різними гарнірами, м’ясними або рибними стравами, овочевими салатами

 

 Інгредієнти: 400 г зеленого перцю чилі, 2 ст. л. солі, 200 г редьки дайкон, 40 г зеленої цибулі, 1 морквина, 1 цибулина, 2–3 зубчики часнику, 2–3 ст. л. меленого червоного перцю, 2–3 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. насіння кунжуту.

Приготування. Перець промийте і просушіть рушником, розріжте його вздовж, промийте зсередини, але не видаляйте насіння. Всипте в блюдце 2 столові ложки солі і натріть кожен стручок зовні і всередині. Складіть у глибоку ємність і залиште приблизно на 20–30 хвилин. Тим часом цибулю покрайте тонкими півкільцями. Дайкон і моркву почистіть, промийте і наріжте соломкою за допомогою гострого ножа. Редьку висипте в окрему мисочку, посоліть (0,5 ч. л. солі), перемішайте і залиште на 10–15 хвилин. Зелену цибулю вимийте і дрібно посічіть. У глибокій мисці змішайте ріпчасту і зелену цибулю, часник, моркву, дайкон, мелений червоний перець, влийте соєвий соус, посипте кунжутом і все добре вимішайте ложкою. Перчинки наповніть цією сумішшю, намагаючись якомога більше начинки помістити всередину. Перекладіть нафаршировані овочі в банку або контейнер, щоб настоялися. Подавайте з гарніром і м’ясними стравами.

Перекручений гострий перець

Така заготовка підійде до смаженого м’яса, птиці, риби, до супів та бульйонів, а також може стати відмінною основою для аджики

 

 Інгредієнти: 1кг гострого перцю, 0,5 скл. яблучного або винного оцту (5–6%), 1 ст. л. солі.

Приготування. Стиглий пекучий перець будь-якого кольору, можна кількох, промити, зрізати плодоніжки, пропустити разом із насінням через м’ясорубку (решітка – крупна), перемішати з оцтом і сіллю, викласти у стерилізовані слоїки, закупорити стерильними кришками. Зберігати в прохолодному сухому і темному місці.

 

Консервований по-вірменськи

Бракує гострих вражень – приготуйте на зиму цю мариновану закуску. Пекуча нестерпно, але відірватися неможливо. До м’яса, до борщу – те, що треба!

 

 Інгредієнти: 1 кг гіркого перцю, 100 г часнику, 120 мл соняшникової олії, 150 мл яблучного оцту, 35 г солі, пучок петрушки.

Приготування. Помийте стручки і надріжте біля основи, складіть у широку ємність. Посічіть петрушку, розітріть на кашку часник, додайте сіль, добре вимішайте і викладіть туди перчики. Маринуйте протягом доби, накривши кришкою. Потому змішайте оцет з олією, обсмажте в цій суміші перці невеликими порціями. Складіть обсмажені стручки в баночки, залийте залишками олії з оцтом і стерилізуйте 20 хвилин. Зберігайте в прохолодному приміщенні.

Маринований із медом

Хоч до маринаду входять компоненти, які на перший погляд не поєднуються між собою, але... варто спробувати

 

 Інгредієнти: на 2 півлітрові банки перцю – 2 ст. л. меду, 1 ст. л. солі, 1 скл. яблучного оцту (якщо такого немає, можна замінити столовим, але тільки 6-процентним).

Приготування. У злегка прогрітий оцет додайте сіль та мед, добре вимішайте до цілковитого розчинення складників. Чисті стручки (трохи надрізавши їх біля хвостика) щільно укладіть у простерилізовані банки і залийте маринадом. Заготовку закрийте простими капроновими кришками і зберігайте в холодильнику.

 

...у томаті

Таку заготовку називають томатною бомбою, хоч сік трохи пом’якшує гостроту маринованого перчику

 

 Інгредієнти: 1 кг гострого перцю, 2,5 л томатного соку з м’якоттю (підійде і магазинний, і домашній), 30 г солі, 90 г цукру, чверть ч. л. меленого чорного перцю, 1 ст. л. (з чубком) часнику розтертого або пропущеного через прес, 1 ст. л. оцту (9%), 1,5 скл. соняшникової олії, 5–6 лаврових листків.

Приготування. Надріжте вимиті й обсушені стручки і складіть у стерильні слоїки. У томатному соку розчиніть сіль та цукор, вкиньте лаврове листя і проваріть 20 хвилин, потому додайте часник, влийте оцет і ще раз доведіть до кипіння. Залийте гарячим маринадом перець у банках і закатайте стерильними кришками.

...по-грузинськи

Хто-хто, а грузини знаються на гострих закусках

 

 Інгредієнти: 1,25 кг гіркого перцю, пучок петрушки і селери, 3 лаврові листки, 80–100 г часнику, 150 мл соняшникової олії, 2 ст. л. солі (або за смаком), 2 ст. л. цукру, 1 скл. оцту столового.

Приготування. Перед маринуванням стручки надріжте біля основи, щоб перець швидко просочився маринадом. Влийте в каструлю воду, олію, оцет, додайте цукор, лаврове листя, сіль і закип’ятіть. Невеликими порціями проваріть стручки хвилин по 5–7, не даючи їм спливати і повертаючи для рівномірного приготування. Вибираючи, складайте в окрему миску і варіть наступну порцію. Остудіть маринад, додайте до нього дрібно посічені селеру і петрушку, порізаний пластинками часник, знову доведіть до кипіння. Залийте гіркий перець маринадом, зверху покладіть ґніт і поставте в холодильник на добу, потому розкладіть у баночки. Зберігайте в холодильнику.

 

А ви знали, що...

Перець чилі містить велику кількість вітаміну С та інших мікроелементів. Завдяки цьому його вживання допомагає в боротьбі з вірусами. Більше того – доведена ефективність перцю і в боротьбі з раком.

Гострий перець зберігає свій смак та властивості і маринованим, але при цьому стає пікантнішим. Його можна подавати як закуску разом з іншими консервованими овочами, використовувати для приготування соусів, салатів. Він чудово поєднується з рибою та м’ясом, прекрасно підкреслить смак шашлику, приготованих на грилі стейків.

Незважаючи на чудовий смак, цей овоч може бути протипоказаний людям із подразненням слизової оболонки рота. Також не варто надто захоплюватися цією закускою при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Всім іншим перчик не шкодить, а, навпаки, покращує травлення, «розганяє» обмін речовин. Та в будь-якому випадку гострий перець потрібно їсти потроху. Це не помідори чи огірки, з яких можна накришити хоч тазик салату. Перчиком слід насолоджуватися обережно та в міру.

І свіжий, і маринований перець стимулює кровообіг, допомагає приглушити больові відчуття. Також він пришвидшує вироблення ендорфіну – гормону задоволення, завдяки якому ми добре себе почуваємо.

І свіжий, і маринований перець стимулює кровообіг, допомагає приглушити больові відчуття. Також він пришвидшує вироблення ендорфіну – гормону задоволення, завдяки якому ми добре себе почуваємо.

Для маринування відбирайте повністю стиглі стручки. Вони повинні бути великими, яскравими, пружними на дотик. Колір великого значення не має. Багато хто думає, що якісний гострий перець із пекучим смаком повинен бути тільки червоним. Проте різні сорти можуть бути і червоними, і зеленими, і помаранчевими. Для прикладу, сорти анахейм та халапеньо яскраво-зелені, проте мають виражений гострий смак.

Якщо ви збираєтеся зберігати перець довго, обов’язково стерилізуйте банку та кришку. Коли ж ви плануєте їсти його одразу, слоїк можна не стерилізувати – достатньо просто ретельно вимити. Залитий маринадом перець повинен постояти хоча б 2–3 доби, після чого готовий до споживання.

Telegram Channel