Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Пожертвувавши кар’єрою акторки, Жульєтта повністю належала Віктору Гюго

Письменник зізнавався, що тільки ця жінка є його «істинною дружиною», гідною найніжніших почуттів.

Фото aif.ru.

Пожертвувавши кар’єрою акторки, Жульєтта повністю належала Віктору Гюго

Письменнник, який став національною гордістю Франції, автором відомих усьому світу романів, виховувався від народження під сильним впливом матері Софі Требуше. Романтична його натура жадала любові, але сувора мати навідріз заборонила юнаку бачитися зі своїм першим коханням Адель Фуше. І тільки після її смерті батько дозволив закоханим зустрічатися

Перша збірка молодого поета «Оди і різні вірші» (1822) викликала схвалення короля Людовика XVIII. Віктора Гюго нагородили щорічною рентою у 1200 франків, що дало йому можливість одружитися з Адель. Їхнє подружнє життя було щасливим. Любляча дружина подарувала Віктору п’ятьох дітей, а сам письменник досяг визнання не тільки як романіст, але й драматург. Його п’єси мали успіх і ставилися на кращих сценах Франції. Він став відомим і багатим. Кінець благополучному сімейному життю поклала зустріч Віктора з молодою акторкою Жульєттою Друе в одному з паризьких театрів на репетиції його п’єси «Лукреція Борджиа», у якій Жульєтта виконувала невелику, але яскраву роль.

На момент їхнього знайомства 30–річний Віктор Гюго вже багато в чому досяг успіху. Виходець із благородної сім’ї, він опублікував своє найвідоміше творіння — «Собор Паризької Богоматері», купався у променях слави, був одружений і виховував п’ятьох дітей. У Жульєтти Друе життя склалося не так добре. У два роки вона залишилася круглою сиротою, а в 19 — стала коханкою знаного скульптора Жана Жака Прадьє (він, до речі, зображував її у своїх статуях) і завагітніла. А у 26 років дівчина «з простонароддя» уже мала славу куртизанки…

У мене два дні народження — перший, коли я з'явився на світ у руках моєї матері, вдруге я відродився в твоїх обіймах…

Віктор Гюго познайомився з Жульєттою у момент сильної душевної травми (він уперше дізнався, що дружина зраджує з його другом Сент–Бевом, і хоча їхні стосунки були платонічними, письменник сприйняв цю ситуацію як зраду, бо за натурою був романтиком). Роман набув розголосу, і друзі вмовляли письменника покласти край любовним зв’язкам із легковажною акторкою. На це Гюго відповідав, що не збирається розривати стосунки, завдяки яким він «став набагато кращим…». А його кохана, покинувши сцену і відмовившись від численних прихильників і світських розваг, усамітнилась у маленькому будиночку на вулиці Сент–Анастаз.

 Пожертвувавши кар’єрою акторки, Жульєтта Друе відтепер повністю належала Віктору Гюго. Вона була його тінню, ангелом–хранителем, інколи по декілька днів чекала на його повернення після численних любовних походеньок на стороні. Гюго, який був усю свою молодість пуританином, скромним і благопристойним чоловіком, на схилі років сповна віддався пристрасті. Проте, переживши черговий роман, Гюго знову й знову повертався до своєї Жульєтти. А вона, немов спокутуючи своє далеко не праведне минуле життя, терпіла, прощала і любила. Письменник присвятив своїй коханій славнозвісну збірку «Пісні сутінок». Він признавався, що кохання до Жульєтти важливіше за все на світі, що тільки ця жінка є його «істинною дружиною», гідною найніжніших почуттів. Його ж законна дружина Адель перед смертю навіть просила вибачення у Жульєтти Друе. Після її смерті у 1868 році Жульєтта нарешті возз’єдналася з Віктором Гюго і не розлучалася з ним до самої смерті.

Читайте також: Марк Твен одружився незайманим у 34 роки.

В основі цього союзу — п’ятдесятилітнє листування, що стало класикою епістолярного жанру. Всього, як стверджують біографи, вони написали одне одному понад 15 тисяч послань. 1 січня 1883–го Жульєтта зверталася в листі до Гюго: «Обожнюваний мій, не знаю, де я буду в цю дату наступного року, але я щаслива… Я кохаю тебе». Через пів року її не стало. Вона залишила цей світ 11 травня, померши від раку, залишивши видатного коханого одного у величезному будинку. У відчаї Гюго не зміг навіть прийти на похорон. Любов Жульєтти Друе до Віктора Гюго була безмірною — вона терпіла від нього все, що завгодно. Письменник так само обожнював Жульєтту. І якось зізнався: «У мене два дні народження — перший, коли я з'явився на світ у руках моєї матері, вдруге я відродився в твоїх обіймах…»

Марина ЛУГОВА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel