Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Алло, швидка? У хаті повно чортів, а моя дружина їх не помічає!»

Не білка, а параплан.

Фото pixabay.com.

«Алло, швидка? У хаті повно чортів, а моя дружина їх не помічає!»

Дехто з учасників нинішнього туру чесно зізнався, що найбільшою підказкою в запитанні була саме ця «неофіційна назва в медицині». Тому, переказуючи бородатий анекдот Грицьку Григоровичу Гарбузу, бажали йому ніколи не відчувати цього стану. Навзаєм, друзі! Будьмо!!! ☺

А для тих, хто вже подумав, яка це «білочка» вхопила ведучого конкурсу, бо «шо він несе», швиденько повторю запитання, відповідь на яке вже майже й озвучив.

«Гарбуз із секретом» – 3 (2021)

Захований нами герой у реальному житті, а не в анімаційному, не носить шкіряного шолома пілота з окулярами часів початку ери підкорення неба. Проте може подолати у повітрі відстань від кількох десятків до кількох сотень метрів. Рекордсмени з їхнього виду «літали» і на кілька кілометрів. Бо якщо захоче, наш герой може стати як параплан або повітряний змій. Хоча насправді є таким, як описала Ліна Костенко у вірші, де «буде небо».

Наш герой, як і його український тезка, – справжній господар і від дарованого не відмовляється, а все носить у свій дім.

Трапляється на новорічних листівках, має космічного тезку, неофіційну назву в медицині, по ньому тунгуси визначають вправність, а серед ворогів нашого героя – один із символів прародича «Гарбуза із секретом»…

Що знаходиться у гарбузі?

А далі, щоб не гаяти часу, надаю слово переможниці конкурсу історій пошуку правильної відповіді.

«Чергове завдання з «Гарбуза» довелось прочитати не один раз… – написала нам Ольга Сидорук із села Кропивники Ковельського (донедавна Шацького) району Волинської області. – Згадався і Бетмен, і Санта, і Скрудж Макдак, і навіть неперевершений Екзюпері з його «Маленьким принцом». І коли всі ці здогадки розвіялися, стало зрозуміло, що треба знайти ниточку, за яку варто тільки потягнути – і все проясниться. Найпростішим, як на мене, було «намалювати» в пам’яті новорічні листівки.

Білка на них – добре пухнасте звірятко, яке завбачливо влітку-восени сушить гриби, збирає горішки, жолуді, шишки, набиваючи ними дупла або зариваючи між коренів, – «усе носить у свій дім».

А білка Скрет – комічний персонаж, який вперше з’явився у повнометражному мультиплікаційному фільмі «Льодовиковий період». Скрет теж «фанатіє» від горіхів і жолудів, практично все його життя присвячене їх пошуку і колекціонуванню. Він – володар величезного пухнастого хвоста, гострого носа і чималих іклів, якими чіпляється за всілякі предмети.

А ще у сибірських вологих березняках і вільшаниках живе білка-летяга (як у мультфільмі про пригоди лося Бульвінкля і білки Рокі, яка носила льотний шолом часів Першої світової війни. – Г.Г.). Незважаючи на свою назву, політуха сибірська літати не вміє, але між передніми та задніми лапками вона має шкірну перетинку, вкриту шерстю, що працює як парашут і дає змогу їй не просто стрибати з дерева на дерево, а й ширяти в повітрі. Завдяки такому способу пересування летяга рятується від хижаків. А ворогів у білки чимало: рисі, куниці, соколи. Так, стрибаючи та плануючи в повітрі, цей маленький гризун може подолати до 60–70 м! І це при довжині тіла в середньому від 22 до 43 см, разом із хвостиком (що є напрямним при польоті) – трохи більше метра. «Паркується» на дерево летяга за допомогою маленьких і надміцних кігтиків, які допомагають їй сидіти на гілці в будь-якому положенні, наче справжньому акробату. Якщо дає змогу висота, може «пролетіти» і до ста метрів (зафіксовано рекорд – 4,2 км! – Г.Г. ). А ще серед ворогів білочки є сова – «один із талісманів прародича «Гарбуза із секретом» – гри «Що? Де? Коли?». З давніх-давен пугач вважався символом знань. У стародавніх греків сова була священним птахом богині мудрості Афіни.

Стрибаючи та плануючи в повітрі, цей маленький гризун може подолати до 60–70 м!

Є умовний вислів про вправного стрільця: «Влучити білці в око». У тунгусів (сучасна назва евенки) так і перевіряють майстерність під час полювання, щоб не пошкодити товарний вигляд шкірки.

А ще ми пам’ятаємо про Білку та Стрілку – двох собак, відправлених в орбітальний космічний політ 19 серпня 1960 року. Після 25 годин на кораблі «Супутник-5» тварини успішно повернулися на Землю.

І хочеться вірити, що хоч протягом Різдвяних свят ми споживали більш як зазвичай різноманітних смаколиків, але не зловживали спиртним та багато гуляли на свіжому повітрі. Тому алкогольний делірій – маячня, марення, більше відомий під народними назвами «біла гарячка», «білочка», «білка» нас не турбував.

І краще за Ліну Костенко не висловишся:

А й правда, крилатим ґрунту не треба.

Землі немає, то буде небо.

Немає поля, то буде воля.

Немає пари, то будуть хмари…»

Дякуємо, пані Ольго! Ви стаєте володаркою 150 гривень призових за найкраще описану історію пошуку відповіді.

Ще 12 учасників надіслали нам есемески зі словом «Білка-летяга». Кожен із них отримає по заліковому балу. Але грошових переможців, як ви знаєте, має бути лише два. Тому ми знову вдалися до жеребкування. І допомогла нам у цій справі прима Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, народна артистка України Людмила Приходько. З легкої руки пані Людмили по 100 гривень отримають Юрій Фарима із села Мосир Ковельського (донедавна Любомльського) району Волинської області і Василь Гумен із селища Степань Сарненського району Рівненської області.

Щоб отримати грошову винагороду, треба на адресу редакції надіслати копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID-картки), а також ідентифікаційного коду (номер телефону нашої бухгалтерії: (0332)72-71-07).

Переможців назвали – час шукати нових щасливців. Сподіваємось, цього разу це будете ви.

«Гарбуз із секретом» – 5 (2021)

Я (1) & Ми (+25)

Так, за допомогою займенників, цифр, амперсанда і знаку зростання ми передали особливу цитату з відомої книги, яку і заховали сьогодні. Дотична вона до знаних нами приказок і висловів типу: «Один у полі не воїн», «Разом нас багато – нас не подолати…», «Гуртом і чорта поборем», «Як зберуться тучки в кучки – буде громовиця»…

А якщо від одного числа відняти інше, то результат збігатиметься з кількістю частин другої половини знаменитого твору, названих на честь древнього міста.

Що за книга знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 15 лютого тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коляда», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «Ялинка (Микола Пашко)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Грицько ГАРБУЗ

Telegram Channel