Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Запахне вечір чаєм  і корицею…»

Фото riara.com.ua.

«Запахне вечір чаєм і корицею…»

Це одна з найвідоміших і найдавніших спецій, про яку вперше згадується в джерелах ІІ тисячоліття до н. е., коли її активно імпортували в Єгипет із Китаю. Кориця в той час вважалася дуже цінним і дорогим подарунком — її підносили правителям, багатіям та аристократам. З тих пір ця приправа встигла обрости легендами, міфами, стати темою наукових досліджень і медичних теорій. Та головне — кориця корисна для здоров’я людини. А ще це неймовірно смачно. Скуштуйте!

Солодкий плов із медом

 

 Інгредієнти: 1 скл. пропареного рису, 100 г сухофруктів, 1 яблуко, 35 г будь–яких горіхів, 1 ст. л. меду, кориця до смаку.

Приготування. Попередньо відварити рис. Сухофрукти залити гарячою водою й залишити на кілька хвилин, після чого зцідити. Горіхи підсушити й подрібнити. На дно ковшика налити трішки води, довести до кипіння, всипати горіхи та сухофрукти, проварити хвилин 5. Додати нарізане шматочками яблуко, корицю, перемішати. Готовий рис перекласти до сухофруктів з горіхами та яблуком, перемішати і прогріти. Залишити настоятися 10–15 хвилин під кришкою. Подавати до столу з медом.

 

Яблучний штрудель

 

 Інгредієнти: 500 г листкового тіста, 500 г яблук, 80 г волоських горіхів, 1 жовток, 100 г цукру, 80 г родзинок, по 8 г кунжуту й кориці.

Приготування. Очистити яблука від шкірки, нарізати великими кубиками і засипати цукром та корицею. Добре перемішати і залишити на 5 хвилин, щоб трохи розм’якли й пустили сік. Потому додати родзинки і подрібнені горіхи, перемішати. Розкачати тісто на притрушеній борошном робочій поверхні, викласти начинку, загорнути й защипати краї. Перекласти штрудель у форму або на деко, змастити жовтком і посипати кунжутом. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин.

 

Міцний глінтвейн із коньяком та корицею

 

 Інгредієнти: 150 мл червоного напівсолодкого вина, 20 мл коньяку, 50 г меду, пів лимона, кориця і гвоздика за смаком.

Приготування. У каструльку влити вино, розчинити в ньому цукор і довести до кипіння, але не кип’ятити. Знявши з плити, додати у вино спеції і лимон, нарізаний скибочками, влити коньяк і залишити настоятися близько 10–15 хвилин. Готовий гарячий глінтвейн розлити в чашки і подавати.

 

Булочки з корицею

 

 Інгредієнти: 450–500 г борошна, 100 г вершкового масла, 1 яйце, 70 г цукру, 6 г сухих дріжджів, 250 мл молока, щіпка солі, 6 ст. л. цукру, 3 ч. л. кориці, цукрова пудра для оздоблення.

Приготування. Дріжджі, трохи теплого молока, чайну ложку цукру і столову ложку борошна змішати і залишити в теплому місці на 20–30 хвилин. 100 г масла розтерти з цукром, додати яйце і збити до однорідності. До цієї суміші влити молоко, всипати просіяне борошно, щіпку солі. Змішати все з опарою і замісити м’яке еластичне тісто. Накрити його рушником і поставити в тепле місце на 1–2 години, воно має збільшитися вдвічі. Потому тісто слід розкачати, щедро посипати цукром, змішаним із корицею, згорнути в рулет і порізати його на скибочки. Деко застелити папером для випічки, викласти на нього майбутні булочки і залишити на 20 хвилин, щоб трохи підросли. Перед випіканням змастити яйцем і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 25–30 хвилин. Готові булочки посипають цукровою пудрою, також можна залити сиропом або глазур’ю.

 

Пряна качка, фарширована яблуками з родзинками і корицею

 

 Інгредієнти: качка (2–2,5 кг), 1 ст. л. солі, 2 ч. л. суміші перців, 1 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч. л. кориці; для начинки — 3 яблука кислих або кисло–солодких сортів, 30 г родзинок, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. кориці; а також кулінарні нитки і рукав для запікання.

Приготування. Тушку качки вимити, обсушити паперовими рушниками, натерти зовні та всередині сумішшю спецій (сіль, перці, коріандр, кориця) і залишити маринуватися мінімум на годину (бажано довше). Тим часом приготувати начинку. Яблука помити, зрізати шкірку, видалити серцевину з насінням та покраяти дрібними кубиками. Додати родзинки, заправити начинку сіллю, корицею, перцем (рожевим або гострим червоним). Качку нафарширувати, зашити нитками, покласти на деко, застелене пергаментним папером, або помістити у рукав для запікання. Пекти у розігрітій до 185оС духовці впродовж 120–140 хвилин. Готовність качки перевірити, зробивши глибокий прокол гострим ножем, із неї не повинна сочитися червона рідина. Готову качку обережно перекласти на блюдо, видалити нитки і подати до столу із салатом з різноманітного салатного листя, який запобігає засвоюванню організмом зайвого жиру.

 

Вівсяні батончики

Інгредієнти: 100 г вівсяних пластівців (суміш «7 злаків»), 2 ст. л. борошна (цільнозернового), 1 ч. л. меленої кориці, 50 г вершкового масла, 50 мл соняшникової олії, 80 г меду, 1 ст. л. цукру, 150 г родзинок, 100 г мигдалю (або волоських горіхів), дрібка солі.

Приготування. Насипте у миску 100 г суміші пластівців, додайте цільнозернове борошно, м’яке вершкове масло, дрібку солі, корицю, олію, мед, цукор, родзинки і мигдаль (попередньо подрібнивши його зручним для вас способом). Суміш ретельно перемішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися. Форму для запікання застеліть пергаментом і викладіть у неї отриману масу. Дуже щільно утрамбуйте за допомогою ложки або денця склянки. Випікайте в духовці при 160 градусах протягом 30–35 хвилин. Дайте масі повністю охолонути у формі, а тоді поставте в холодильник мінімум на 1 годину (краще на ніч, щоб вміст стабілізувався). Остиглий пласт наріжте на шматочки у формі батончиків або квадратів.

 

Печені яблука

 

 Інгредієнти: яблука, родзинки, горішки, мед, фініки, кориця мелена.

Приготування. Яблука ретельно вимити. З боку плодоніжки вирізати отвір, не доходячи до дна на 2 см, через нього видалити серцевину з насінням. Нарізані фініки, подрібнені горіхи, промиті та підсушені родзинки вимішати з медом. У яблучні «посудинки» всипати трошки кориці і нафарширувати їх начинкою. Потому загорнути у фольгу і поставити в холодну духовку. Запікати за температури 180–200 градусів до готовності.

 

Коричні сердечка

 

 Інгредієнти: 25 г кориці меленої, 500 г готового бездріжджового листкового тіста, 4 ст. л. цукру, 20 г вершкового масла.

Приготування. Витягніть із морозильної камери листкове тісто, щоб розморожувалось. Увімкніть духовку, щоб розігрівалася. Відокремте пласти тіста один від одного (зазвичай в упаковці 2 листи). Злегка присипте борошном робочу поверхню, розкачайте кожен пласт і розріжте вздовж — отримаєте 4 прямокутники. Змішайте цукор із корицею, посипте цією сумішшю кожен прямокутник і, починаючи з двох боків до середини, згорніть у ковбаску, яка має в розрізі сердечко. Поріжте на скибочки бажаної товщини. Викладіть сердечка на деко, застелене папером для випікання, попередньо змастивши поверхню вершковим маслом. Дайте постояти 5 хвилин, а тоді ставте в розігріту духовку і випікайте 20 хвилин. Готове печиво перекладіть на блюдо й охолодіть.

Реклама Google

Telegram Channel