Що ми їмо замість справжньої кориці і як відрізнити «фальшивку»? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.19 € 32.29
Що ми їмо замість справжньої кориці і як відрізнити «фальшивку»?

Олена Плахова: «Вгадайте, де справжня кориця? Ні, не обидві. Кориця тільки та, що зліва. Праворуч — ​касія».

Фото novynarnia.com.

Що ми їмо замість справжньої кориці і як відрізнити «фальшивку»?

Звісно, про смаки можна сперечатися, але більшість господинь обов’язково мають корицю на своїй кухні. Адже її можна додавати не лише у випічку, а й до кави, м’яса й навіть кефіру (як запевняють любительки різноманітних дієт, кефірно-коричневий коктейль — ​чудовий засіб для схуднення)

У розумних дозах кориця справді корисна. У східній медицині її здавна застосовують у лікуванні кишково-шлункового тракту, цукрового діабету, інфекцій. При цьому справжні шанувальники цієї приправи добре знають, що мелена кориця значно поступається справжній — ​у паличках. Але, мабуть, для багатьох стане відкриттям, що ця спеція, яку зазвичай продають у наших магазинах, — ​насправді зовсім не кориця!

Як відрізнити справжню корицю від її близької родички — ​касії, розповіла бізнес-леді й блогерка Олена Плахова: «Пора розумітися на тому, що купуєш. Є цинамон (#cinnamonum verum) і є касія (cinnamonum aromaticum). Латиною майже однаково, але за хімічним складом, смаком, корисністю відрізняється».

Отже, в чому полягають відмінності?

  1. Кориця має світліший коричневий відтінок і багатий аромат. Вона легко кришиться, оскільки нарізається лише внутрішній шар кори. Солодка. Касія темніша на вигляд, із червонуватим відливом. Її запах залишає гіркуватий терпкий післясмак. Трубочки касії товстіші й погано піддаються помолу. При заварюванні касія стає слизом, у кориці крохмалю в десятки разів менше.
  2. Корицю справжню вирощують переважно в Індії та на Шрі-Ланці. Якщо ви бачите країну походження В’єтнам, Таїланд, Індонезію тощо — ​це касія на 97%.
  3. Головне: кориця корисна, касія — ​не дуже. Кориця — ​природний антисептик, має протимікробну дію, сповільнює ріст грибкових і дріжджових мікроорганізмів, регулює рівень цукру в крові, покращує пам’ять, сприяє виведенню зайвих солей. Касія ж містить дуже високий рівень кумарину, що шкідливо для печінки й нирок, особливо при регулярному споживанні.

Орієнтовно в кориці кумарину — ​0,02 г/кг, у касії — ​2,1–4,4 г/кг. Німецький федеральний інститут оцінок ризиків визначив рівень допустимої добової дози цієї речовини — ​0,1 мг на 1 кг маси тіла, тобто людині вагою 70 кг не варто вживати більше 7 мг кумарину на день. За даними того ж інституту, одноразово це не завдасть шкоди здоров’ю, але вчені застерігають від систематичного перевищення норми.

Читайте також: Українські політики в дитинстві: як виглядали і про що мріяли Порошенко, Кличко, Зеленський, Тимошенко (Фото)​

«Тож пильнуйте і не купуйте порошків», — ​радить Олена Плахова.

Ясно, що в магазинній випічці використовують касію, адже справжня кориця набагато дорожча, тож і десерти з нею коштували б значно більше. Де ж придбати справжню? Найчастіше поціновувачі цієї вишуканої приправи замовляють її із закордонних сайтів. В Україні, на жаль, місць, де продадуть справжній продукт, не так і багато…