Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Що він за диво,  цей таємничий булгур?

Фото із сайту pinterest.com.

Що він за диво, цей таємничий булгур?

Не секрет, багато хто при виборі круп у магазині обходить його стороною, бо не знає, що з ним робити. Насправді страви з булгуру смачні й різноманітні. У середземноморській, індійській, східній, вірменській, китайській та азербайджанській кухнях вони є звичними, традиційними. Отримують цю крупу із твердих сортів пшениці, яку піддають термічній обробці, потому сушать на сонці, видаляють висівки, а зерно перемелюють до потрібної фракції. Булгур має неймовірний хімічний склад, він багатий вітамінами РР, Е, К, групи В, бета–каротином, цукрами, жирними кислотами, клітковиною… Така каша прекрасно засвоюється організмом, позитивно впливає на шкіру і волосся, відновлює обмін речовин і зміцнює нервову систему. У східних країнах цією крупою замінюють перловку і рис. При варінні її об’єм збільшується втричі, однак вона не розварюється до однорідної консистенції — через це булгур незамінний для гарнірів і супів

Тонкощі приготування булгуру

  • Цю крупу не обов’язково промивати і не потрібно замочувати.
  • Перед варінням булгур обсмажують на оливковій олії або вершковому маслі для надання їй приємного аромату і горіхового присмаку.
  • Для готування використовують каструлю з товстим дном і стінками. Хороший варіант — казан чи вок.
  • Пропорції води і крупи — 1:2. Це ідеальне співвідношення для смачної каші.
  • При варінні булгур збільшується втричі. Тому посуд треба брати відповідного розміру.

Готують цей продукт кількома способами. Традиційний — булгур заливають окропом і щільно закутують на 40–50 хвилин. Крупу також запарюють у термосі. Смачний виходить булгур навіть у мікрохвильовій печі. Готувати його потрібно на максимальній потужності 4–5 хвилин, потому залишити доходити під закритою кришкою не менш як чверть години. Приготувати зерно можна і в мультиварці, вибравши режим «Гречка». Однак багато хто віддає перевагу тривалішій термічній обробці. Крупу обсмажують на режимі «Випічка», додають сіль зі спеціями, заливають киплячою водою і в режимі «Тушкування» готують 20 хвилин, а тоді залишають кашу на «Підігріві» на 7–9 хвилин. За такими ж етапами можна зварити булгур на звичайній газовій плиті.

Господиням на замітку

Булгур розрізняють за ступенем помелу: 

Дрібна фракція. Використовується у вигляді добавки при випічці хліба, кексів, пирогів і печива. Хлібобулочні вироби набувають горіхового присмаку і злегка хрустять.

Середня фракція. Підходить для гарнірів, каш і густих супів. Часом застосовують для закусок і десертів.

Велика фракція. Годиться для плову і за смаковими якостями не поступається класичному рисові. Чудово замінює кускус і перловку, при цьому не розварюється до однорідного стану.

Реклама Google

Турецький суп

Без такої страви в цій азійській країні не обходиться жодне весілля, саме тому її називають «супом нареченої»

 

 Інгредієнти: 120 г булгуру, 1,5 л води, 100 г сочевиці червоної, 1 ч. л. куркуми, 1 цибулина, 1 ст. л. олії, 2 помідори, сіль до смаку, пучок петрушки.

Приготування. У каструлю влити воду, всипати промиту сочевицю і закип’ятити, тоді додати булгур, знову довести до кипіння і варити майже до готовності, зменшивши вогонь. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати 2–3 хвилини на олії і покласти в суп. Томати ошпарити, зняти шкірку, покраяти маленькими кубиками й додати в каструлю, проварити 3 хвилини, посолити і всипати куркуму. Закрити кришкою і готувати суп до м’якості булгуру та сочевиці. Готову страву посипати зеленню.

 

…з грибами

Відмінна пісна страва

 

 Інгредієнти: 200 г булгуру, 1 цибулина, 500 г печериць або глив, 2 ст. л. олії, 400 мл води, сіль та перець — до смаку, свіжа зелень для подачі.

Приготування. В казанок всипати крупу, залити водою, довести до кипіння. Варити на мінімальному вогні під кришкою до готовності (близько 20 хвилин), потому зняти з плити і залишити на 20 хвилин. Тим часом почистити, вимити й порізати цибулю, гриби. Розігріти сковороду, влити олію, всипати цибулю. Смажити на середньому вогні до золотистого кольору, тоді додати гриби й готувати все разом, помішуючи, 5–7 хвилин. Посолити, поперчити до смаку. Висипати готовий булгур, добре перемішати. Подавати з будь–якою свіжою зеленню.

 

Котлети з булгуру

Ситні й ароматні, вони є ідеальною стравою для посту і сподобаються вам анітрохи не менше, ніж м’ясні

 

 Інгредієнти: 1 скл. крупногоa булгуру, 3 скл. води, 250 г моркви, 1 великий червоний солодкий перець, 130 г капусти кольрабі, 2 червоні цибулини, 1 зубчик часнику, чорний і каєнський перець, сіль до смаку, оливкова олія (для смаження), кукурудзяне борошно (для панірування).

Приготування. Промийте булгур, залийте його 3 склянками води і доведіть до кипіння. Посоліть, варіть на середньому вогні до випаровування рідини. Окремо відваріть моркву, почистіть і поріжте. Перець розріжте навпіл і запечіть у духовці, потому перекладіть на 10 хвилин у пакет, після чого зніміть з нього шкірку. Цибулю покрайте соломкою та обсмажте в 2 столових ложках олії. Очистіть і наріжте кольрабі. Двічі пропустіть через м’ясорубку булгур, кольрабі, моркву, перець, обсмажену цибулю і часник. Перемішайте і додайте спеції за смаком. Сформуйте з отриманої маси котлетки, запаніруйте їх у кукурудзяному борошні та обсмажте з обох боків на оливковій олії до золотистої скоринки.

 

…з помідорами, морквою і цибулею

Урізноманітніть повсякденне меню, приготувавши соковиту, ситну й ароматну страву

 

 Інгредієнти: 200 г булгуру, 1 цибулина, 1 морквина, 2–3 помідори, 2–3 зубчики часнику, 0,5 ч. л. меленої паприки, 0,5 ч. л. сушеного чебрецю, по щіпці червоного і чорного меленого перцю, кілька гілочок петрушки, 2–3 ст. л. олії, сіль до смаку.

Приготування. Булгур ретельно промити, залити 300 мл окропу і залишити на 30 хвилин, щоб крупа набухла. Помідори ошпарити на 3–5 хвилин, потім занурити в холодну воду і зняти шкірку. Цибулю почистити, промити й нарізати дрібними кубиками. Моркву потерти на крупній тертці. У глибокій сковороді на олії обсмажити цибулю протягом 3 хвилин, додати моркву і готувати ще 3 хвилини. Заправити пропущеним через прес часником і дрібно покраяними помідорами, перемішати і тушкувати 2–3 хвилини. Перекласти в сковороду розпарений булгур, додати спеції і сіль. Усе добре перемішати й тушкувати під кришкою 10 хвилин. Петрушку промити, обсушити паперовим рушником, дрібно посікти, всипати у сковорідку, перемішати і вимкнути вогонь.

 

…із квасолею та овочами

Консервовану квасолю можна замінити відвареною, однак її потрібно попередньо замочити, тож на приготування страви знадобиться більше часу

 

 Інгредієнти: 1 банка консервованої червоної квасолі (400 г), 200 г булгуру, 1 болгарський перець, 1 перець чилі, 1 кабачок, 1 невелика морквина, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 1,5 скл. кип’яченої води, сіль, паприка — до смаку.

Приготування. На пательні розігрійте оливкову олію. Наріжте часник та обсмажте, щоб олія увібрала його аромат. Часник виберіть зі сковороди, натомість викладіть порізану соломкою моркву, обсмажте на сильному вогні протягом 2 хвилин, додайте покраяний соломкою перець і півкільцями кабачок. Готуйте 3–4 хвилини, тоді всипте до овочів булгур та обсмажте хвилину–дві. Влийте в пательню гарячу воду, посоліть, додайте паприку, перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте на середньому вогні чверть години. Коли булгур приготується, додайте квасолю з банки разом із соусом, добре вимішайте і протушкуйте ще 5 хвилин.

Telegram Channel