На столі – духмяна паска і яскраві писанки: як смачно прикрасити Великодній стіл (Фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.63 € 33.50
На столі – духмяна паска і яскраві писанки: як смачно прикрасити Великодній стіл (Фото)

Волинь-нова

На столі – духмяна паска і яскраві писанки: як смачно прикрасити Великодній стіл (Фото)

l нехай смакує! Здавалось би, до Великодня ще далеченько. Та насправді досвідчені господині зазвичай не відкладають усе на останній день – заздалегідь продумують меню, добирають цікаві рецепти, складають списки необхідних продуктів. Звісно, хтось не заморочуватиметься передсвятковими клопотами, а просто придбає магазинні великодній хліб і м’ясні делікатеси. Та куди їм рівнятися до домашнього – свіжого, ароматного, зробленого для найдорожчих людей з любов’ю і щирістю. Без сумніву, хтось готуватиме празникові смаколики за традиційними, не раз перевіреними родинними рецептами. А для тих, хто полюбляє експериментувати, випробовувати нові оригінальні ідеї, аби щороку радувати близьких незвичними стравами, пропонуємо добірку, де, сподіваємося, кожен знайде для себе наїдки, котрі не тільки припадуть до смаку, а й стануть справжньою окрасою святкового столу

«Курчатка»

 

 Коли ж іще прикрасити стіл такою симпатичною закускою, як не на Великдень? Зрештою, їх можна не подавати як окрему страву, а використати для оздоблення інших наїдків

Інгредієнти: 10 варених яєць, 400 г курячого філе, 1 варена морквина, 150 г вершкового масла, 1 помідор, сіль та перець.

Приготування. Яйця порозрізати впоперек на 2 частини, вийняти жовтки, в білках вершечки зрізати, щоб були більш стійкими. Відварені моркву та філе дуже дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку, додати м’яке масло, посолити й поперчити до смаку. З отриманої маси формувати кульки, обкачувати їх у розім’ятих жовтках і вставляти в білки. З чорного перцю зробити очка, дзьоби і гребінці — ​з помідора або моркви. Прикрасити страву зеленню.

Печиво «Пташині гніздечка»

 

 Акуратні фігурні коржики з шоколадно-вершковою начинкою можна приготувати разом з малюками — ​їм сподобається прикрашати гніздечка цукерками-яєчками

Інгредієнти: 100 г цукрової пудри, 100 г чорного шоколаду, 100 мл вершків, 210 г пшеничного борошна, 1 яйце, 75 г вершкового масла, 40 г какао-порошку, 5 г розпушувача, щіпка солі, різнокольорове драже.

Приготування. Просійте борошно, перетріть його з розм’якшеним вершковим маслом, додайте яйце, цукрову пудру, какао, розпушувач і дрібку солі. Замісіть тісто, сформуйте з нього кулю, загорніть у харчову плівку і покладіть у холодильник на 1,5–2 години. Потому розріжте тісто на невеликі брусочки і пропустіть кожен через часниковий прес. Отриману «локшину» викладіть у вигляді гніздечок на деко, застелене папером для випічки. За допомогою корка від пляшки зробіть заглиблення в центрі. Розігрійте духовку до 160 градусів і випікайте протягом 15 хвилин. Охолоджене печиво заповніть шоколадною начинкою, розтопивши для цього на водяній бані або в мікрохвильовці подрібнену плитку чорного шоколаду з невеликою кількістю вершків 35-відсоткової жирності і добре вимішавши. Коли крем трохи застигне, покладіть у центр кожного «гніздечка» кілька маленьких цукерок у формі яєчок.

На столі – духмяна паска і яскраві писанки. Хай Господь нам вділить ласки – на всі дні, на всі віки

Класичний великодній хліб

 

 Цей варіант ідеальний для тих, хто не визнає ніяких добавок у вигляді цитрусових, маку, кориці. Печіть звичну паску за старовинним рецептом, вона добре зберігається, довго не черствіє

Інгредієнти: 0,5 л молока, 0,5 кг цукру, 2 пакетики ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 8 яєць, 150 г вершкового масла, 7 ст. л. рафінованої олії, 2–3 ст. л. сметани, 1 скл. родзинок, 80 г дріжджів, 11–12 скл. борошна.

Приготування. Для опари в тепле молоко додати дріжджі, 1 ч . л. цукру і
3,5 скл. борошна, перемішати і залишити на 40–50 хвилин. Тим часом добре збити яйця з цукром, сіллю, ванільним цукром, додати цю масу в опару, що підійшла, влити 5 ст. л. олії, сметану та настругане ножем вершкове масло і все ретельно вимісити. Перебрані родзинки залити окропом, через 5 хвилин зцідити і просушити на паперовому рушнику. Всипати в тісто частину просіяного борошна (приблизно 3–4 скл.), зверху ізюм, добре перемішати, а тоді вмісити в тісто. Поступово додаючи решту муки (може знадобитися більше або менше залежно від її якості, величини яєць тощо), замісити м’яке еластичне тісто. Наприкінці влити 2 ст. л. олії і місити, поки воно легко відставатиме від рук. Більш яскравого жовтого кольору можна досягти, додавши 0,5 ч. л. куркуми. Готове тісто накрити рушником і залишити на 1–1,5 години в теплому місці. Коли тісто підніметься, обім’яти його 1–2 рази, воно має збільшитися в 2–3 рази. Дно і стінки форм для випічки ретельно змастити смальцем. Руки вмочити в олію і сформувати колобки, заповнюючи ними форми на половину об’єму, накрити рушником і залишити на 40–50 хвилин, щоб підрухалися. Час випічки залежить від розміру паски і становить від 30 до 45 хвилин, температура 170–180 градусів. Поки печеться, приготуйте білкову помадку, нанесіть її на ще теплі пасочки, зверху притрусіть кольоровою присипкою.

Паска «Особлива»

 

 Цей рецепт незвичний тим, що не потребує багато часу й уваги — ​отже, підійде для жінок, які працюють повний робочий день, та попри це хочуть порадувати рідних домашньою випічкою. Тісто краще починати робити звечора, а вранці наступного дня додати решту інгредієнтів і пекти паски (або ж навпаки, розчиняти вранці, а ввечері випікати)

Інгредієнти: 3–4 скл. цукру, 18 жовтків, 200 г вершкового масла, 200 г маргарину, 200 г свіжих дріжджів, 0,5 скл. олії без запаху, 1 л молока, борошно, ванільний цукор, 1 скл. родзинок.

Приготування. На дно миски висипати 2 склянки цукру, вилити трохи збиті жовтки. На них постругати ножем масло й маргарин, подрібнити дріжджі, зверху висипати решту цукру і залити теплим (але не гарячим!) кип’яченим молоком. Все! Миску накрити рушничком і залишити на пів доби. Через 10–12 годин просіяти борошно і вимісити — ​чим довше, тим смачнішими будуть паски (місити не менше 40 хвилин). Тісто має вийти дуже м’яке, еластичне і блискуче. Наприкінці додати родзинки, ванілін, олію, ще раз добре вимісити, після чого зразу розкладати у форми, заповнюючи їх на третину. Коли паски піднімуться, змастити верх збитим жовтком і випікати у попередньо розігрітій духовці або в печі. Оздобити за власним уподобанням.

Панеттоне

 

 Той, хто хоч раз куштував італійську паску, неодмінно захоче спекти її самостійно – така вона пухка й ніжна

Інгредієнти: 1 л молока, 65 г свіжих дріжджів, 7 яєчних жовтків, 500 г цукру, 1 лимон, 150 г
родзинок, 200 г цукатів, 170 г вершкового масла, 100 мл олії, 1–2 ч. л. куркуми, 1 ч. л. кардамону, дрібка солі, 1 яйце для змащування, борошно пшеничне вищого гатунку.

Приготування. Для опари молоко змішати з 70 г розтопленого масла і 2 жовтками, дріжджами, склянкою цукру і 1скл. борошна. Накрити рушником на 1 годину, щоб підійшла. Далі додати решту жовтків із сіллю, склянку цукру. Борошно підсипати і вимішувати, поки тісто стане гладким та однорідним і почне відставати від рук, – чим довше місити, тим краще. Наприкінці додати решту масла (розтопленого), олію, цукати, родзинки, цедру і сік лимона, куркуму і кардамон, знову накрити рушником і дати тісту нарухатися. Форми встелити пергаментом і змастити маргарином, викласти в них тісто, заповнюючи їх не більш як наполовину. Коли підніметься до верху форми, змастити збитим яйцем. Випікати до золотистого кольору близько 1 години на малому вогні.

Крафін

 

 Попри те, що цей рецепт є своєрідною новинкою, він набуває шаленої популярності серед господинь завдяки красивому й особливому вигляду і надзвичайному смаку. Американський крафін – це поєднання круасана і мафіна

Інгредієнти: 350 г борошна, 110 мл молока, 90 г цукру, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 2 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі; для прошарку – 100 г вершкового масла, 150 г цукатів, 30 г мигдалю.

Приготування. Двічі просіяти борошно. Всипати сухі швидкодіючі дріжджі, сіль. Перемішати. В молоко додати 1 ст. л. цукру. Окремо збити протягом 5–7 хвилин 2 яйця з цукром, влити до цієї маси молоко з цукром і всипати борошно із сіллю та дріжджами, замісити. Розм’якле вершкове масло розділити на кілька шматочків і частинами вводити в тісто, ретельно вимішуючи доти, поки воно перестане липнути до рук (приблизно 20 хвилин). Тоді накрити плівкою і на годину поставити в тепле місце. Цукати дрібно нарізати. Мигдаль подрібнити блендером. Тісто обім’яти, розділити на 2 частини, сформувати кульки. Накрити плівкою і залишити на 15 хвилин. Кожну частину тіста розкачати в пласт завтовшки 3 мм. Викласти по половині розм’яклого вершкового масла й розмазати його по всій поверхні, так само розподілити цукати і мелений мигдаль. Згорнути в рулетики, защипати і перевернути швом донизу. Залишити на
10 хвилин, потому гострим ножем розрізати рулети вздовж на 2 частини, не дорізаючи до кінця 3 см. Одну половинку рулета згорнути равликом розрізами назовні, потім, дійшовши до нерозрізаного краю, другу частину закрутити спіраллю, підняти й укласти зверху. Підрівняти, покласти у змащені форми і залишити на 60 хвилин, а тоді випікати 35–40 хвилин при 180°С. Посипати зверху цукровою пудрою.

Салат «Паска великодня»

 

 Ні-ні, це не помилка! Перед вами на фото – справді салат! Паску, виявляється, можна не тільки спекти, а й зробити закускою. Хочете здивувати гостей за святковим столом – вносьте корективи у меню. Такий шедевр під силу кожному! До речі, оформити у вигляді традиційного великоднього символу можна будь-який салат

Інгредієнти: 0,5 кг вареного курячого філе, 5 варених яєць, 150 г твердого сиру, 1 банка консервованих ананасів, 1 банка консервованої кукурудзи, невеликий пучок зеленої цибулі, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Курятину й ананаси нарізати дрібними кубиками, яйця і сир потерти, додати кукурудзу (трохи залишити для оздоблення), посолити й поперчити, заправити майонезом і добре вимішати. Додавайте майонез поступово, невеликими порціями, щоб не переборщити, інакше салат погано триматиме форму. Для створення «паски» нам знадобиться форма без дна довільного діаметра (якщо у вас такої немає – найпростіше вирізати її з 2- або 1,5-літрової пластикової пляшки чи із жерстяної банки з-під ананасів, видаливши дно). Укладаємо в неї салат, обережно знімаємо форму, боки «паски» обсипаємо панірувальними сухарями, верх змащуємо майонезом і прикрашаємо на власний смак, найпростіше – посипати кукурудзою, дрібно порізаними зеленою цибулею, болгарським перцем.

Салат «Пасхальний віночок»

 

 Інгредієнти: 1 банка консервованого тунця, салат мікс, 200 г сиру фета, 2 варені яйця, 1–2 огірки,
0,5 банки маринованої кукурудзи, 1 пучок зеленої цибулі, для заправки – 2 ст. л.
олії, 1 ст. л. лимонного соку, сіль, чорний перець, петрушка для оздоблення.

Приготування. На тарілку поставити посередині слоїк, навколо нього викласти салат мікс, далі – подрібнений на шматочки тунець, порізану кубиками фету, покраяні кружальцями огірки і яйця. Посипати дрібно посіченою цибулею, кукурудзою. Вийняти банку, полити заправкою і притрусити листочками петрушки.

Ковбаса «Домашня»

 

 Напевно, в багатьох дитячі спогади про святкові приготування асоціюються з тим, як бабуся виймала з печі ароматні кільця ковбаски? Приготуйте й ви таку смакоту для своєї сім’ї! Нема печі – виручить духовка

Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, часник, свинячі кишки.

Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало – дрібними кубиками, посолити до смаку, поперчити, додати часник, цукор і ретельно вимішати. Мішати бажано довго, щоб фарш, як тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте його – і знатимете, чи потрібно досолювати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100 градусів, поставте бляшку з ковбасою, а тоді нехай духовка розігрівається до 180–200 градусів. Випікати приблизно 40 хвилин.

Профітролі з печінковим паштетом

 

 Інгредієнти: для тіста – 125 мл води, 75 г борошна, 50 г вершкового масла, дрібка солі, 3 яйця; для паштету – 1 цибулина, 300 г печінки, 50 г вершкового масла, 50 мл вершків (33%), дрібка солі, чорний мелений перець, мускатний горіх, 1 ч. л. олії.

Приготування. У каструльку з товстим дном влийте воду, додайте вершкове масло і сіль, доведіть до кипіння. У киплячу воду з маслом всипте всю муку і інтенсивно мішайте кілька хвилин, тісто має зібратися в комок. По одному додавайте яйця, після кожного перемішуючи міксером на невеликій швидкості або лопаткою. Готове тісто повинне бути не надто густим, плавно стікати з лопатки. Викладіть невеликі профітролі за допомогою кулінарного мішка або ложки на деко, застелене пергаментом. Між тістечками залишайте відстань приблизно 3–4 см, адже вони збільшаться в розмірі. Випікайте в розігрітій до 170°С духовці 15 хвилин, потім температуру зменшіть до 160°С і печіть ще 15–20 хвилин. Тим часом приготуйте паштет. У сковороду влийте олію, всипте порізану соломкою цибулю і обсмажте її до рум’яності, додайте печінку і тушкуйте до її готовності. Посоліть, приправте перцем і мускатним горіхом, влийте вершки і потримайте на вогні ще кілька хвилин. Перекладіть гарячу печінку з вершками у високу ємність, додайте м’яке вершкове масло і збийте блендером до однорідності. Готовим охолодженим паштетом начиніть схололі профітролі, гострим ножем зрізаючи «кришечки», а тоді прикрийте наповнені тістечка і прикрасьте свіжою петрушкою та зернами граната.

Варено-печений курячий рулет зі спеціями

 

 Ніжний і ароматний курячий рулет готується без начинки, виключно з курячого м’яса із додаванням спецій

Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 2 зубки часнику, 2 лаврові листки, коріандр, чорний мелений перець та сіль – за смаком.

Приготування. Куряче філе відбити, щоб воно мало рівномірну товщину. Натерти м’ясо сіллю та спеціями і залишити на годину, щоб замаринувалося, тоді згорнути його в рулети, замотати у фольгу, скласти у високу форму для запікання і налити води, щоб вона покрила м’ясо приблизно на дві третини. У воду додати порізаний скибочками часник, лавровий лист і сіль. Пекти у розігрітій до 170°С духовці близько 40 хвилин. Остудити готові рулети, не дістаючи їх із форми, а потому поставити на 2–3 години в холодильник. Перед подачею на стіл фольгу зняти, а м’ясо нарізати тонкими скибочками.