Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як правильно говорити з дітьми про секс

До всього, що знаходиться під майкою і трусиками, заборонено торкатися чужим людям. А якщо це сталося, потрібно обов’язково розповісти мамі. 

Фото із сайту mama.ua.

Як правильно говорити з дітьми про секс

Про це психолог Наталія Підлісна вважає, що необізнаність у цьому питанні може завдати непоправної шкоди здоров’ю підлітків

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 20% 15-річних юнаків уже мають статеві стосунки. У дівчат дещо інша ситуація — 20% із 16 літ теж починають займатися сексом. Ви будете в шоці, але 10% дітей мають інтимні стосунки з 12 років. А ще треба знати, що 65% дізнаються про це не на вулиці, не від своїх друзів, а з порнографії. Тому мають спотворене уявлення про близькість.

«Сексуальна необізнаність може завдати непоправної шкоди здоров’ю дітей. А культ сексу в інтернеті та кіно призводить до зростання насильства, ранніх сексуальних дебютів, захворювань, і, звичайно ж, абортів», — переконана психолог Наталя Підлісна. У програмі «Ранок з Україною» на телеканалі «Україна» вона розповіла, як правильно і з якого віку треба починати говорити з дітьми про статеві стосунки і скільки етапів сексуальної обізнаності треба пройти.

Для дорослої людини секс – це частина її благополуччя – такого ж, як хороше навчання, робота, кар’єра, сім’я, і дитина повинна знати про це.

«На цю тему не можна поговорити один раз. Не можна просто сісти з дитиною і відразу все викласти. Про це потрібно говорити завжди, як тільки виникає привід», – пояснює Наталія Підлісна, яка вже 20 літ займається сексуальною освітою українців. Отож:

Наталя Підлісна вміє вести розмову на інтимні теми без зайвої сором’язливості.
Наталя Підлісна вміє вести розмову на інтимні теми без зайвої сором’язливості.

Перша порада. Якщо вашій дитині 3 роки, ви вже можете розповісти їй про поцілунки, про те, що є в неї під майкою і трусиками, про те, що це потрібно мити щодня, і про те, що до всього, що знаходиться під білизною, заборонено торкатися чужим людям. А якщо це сталося, потрібно обов’язково розповісти мамі.

Друга порада. Коли вашій дитині 7 років, ви вже можете розповісти їй про чоловічу та жіночу анатомію, а також вам треба поговорити на тему кібербезпеки. Справа в тому, що зараз всі діти користуються інтернетом, а це значить, що їм можуть писати або надсилати фотографії дорослі збоченці – про це обов’язково треба повідомляти батькам.

Третя порада. З 10-літньою дитиною потрібно поговорити про гормони і про їхню роль у розвитку сексуальності людини. А також про еротику і секс у світовій культурі.

Четверта порада. У 12 років із сином чи донькою слід порозмовляти на тему, для чого люди займаються сексом. І пояснити, що не лише для народження дітей. На це може бути безліч причин. Для дорослої людини секс – це частина її благополуччя – такого ж, як хороше навчання, робота, кар’єра, сім’я, і дитина повинна знати про це.

І пам’ятайте: ця тема досить делікатна, тож слід бути обережним і враховувати сприйняття дітей. Не залякуйте сина чи доньку сексом, проте розкажіть, що заради цього люди дуже часто маніпулюють, наприклад пропонуючи обміняти інтим на дружбу, і у вашого чада повинен бути хтось близький, кому вона довіряє і з ким може відверто обговорити цю ситуацію.

Ганна КОВПАК, segodnya.ua

Telegram Channel