Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
А ви бачили, як у Луцьку цвітуть японські вишні з Рівного?

В обласному центрі є кілька місць, де ростуть молоденькі сакури. Щороку на них усе більше цвіту.

Фото Олени БОРИСОВОЇ.

А ви бачили, як у Луцьку цвітуть японські вишні з Рівного?

В обласному центрі Волині розквітли сакури. Помилуватися їхнім цвітом можна у скверику на П’ятницькій Гірці, що поруч із колишнім кінотеатром «Батьківщина» неподалік ЦНАПу

Деревця ще молоді, але вже вкотре гарно вбралися у ніжно­рожевий цвіт. Їх придбали за кошти меценатів і висадили у 2017 році активісти і представники міської влади. Десяток саджанців купили на сортонасіннєвій станції на Рівненщині, підібравши рослини саме для нашої географічної широти.

Цікаво, що це не ті сакури, які цвітуть на Закарпатті, – таким не підходить волинський клімат. У Луцьку ростуть японські вишні сорту Канзан.

Cакура боїться протягів і холоду перед цвітінням.

Локацію для дерев обрали теж не випадково. Річ у тім, що сакура боїться протягів і холоду перед цвітінням, а в скверику на П’ятницькій Гірці завжди затишно й сонячно. Завітавши туди, можете самі переконатися, і при нагоді – сфотографуватися біля рожевих красунь.

Реклама Google

До слова, побачити, як цвітуть сакури у Луцьку, можна не лише там. Квітучі алеї є ще на вулицях Теремнівській (поруч із готелем «Кедем») та на Єршова біля «Волинь­обленерго». Ці місця вже облюбовані лучанами – там виходять гарні світлини. Не вірите? Перевірте!

Олена БОРИСОВА

 

Долі захисника і захисниці поєднала війна

Олександр і Юлія родом з Волині. Обоє служать в одній із піхотних частин Збройних сил України. На початку травня вони стали на рушничок щастя. Дату обрали не випадково, адже цього дня – їхнє професійне свято – День піхоти

Незабаром у них буде медовий місяць.
Незабаром у них буде медовий місяць.

До армії Олександр був водієм, а Юля здобула освіту товарознавця. Спочатку влаштувалася у військову частину цивільним працівником. Згодом підписала контракт. Через три місяці планувала звільнятися з лав ЗСУ. А Сашко – навпаки, щойно почав військову службу. Тож, аби не розлучатися із коханим, жінка вирішила лишитися в піхоті.

6 травня пара офіційно зареєструвала свої стосунки. Обвінчатися та відгуляти весілля планують після того, як їхня бригада вийде у пункт постійної дислокації.

Молодята зізналися, що батьки обох були здивовані спонтанним рішенням дітей.

Молодята зізналися, що батьки обох були здивовані спонтанним рішенням дітей, але врешті благословили їх на спільну життєву дорогу.

Реклама Google

А командування підрозділу жартувало, що в бойовій обстановці єдиний подарунок, який вони можуть зробити для подружжя, – це декілька днів відпустки.

Молода військова родина планує й далі служити разом. Мріють побудувати власний дім. У шлюбну подорож вирушать в Карпати, але після того, як успішно виконають поставлені завдання в зоні ООС.

Голова громади на Волині перевів усі документи сільради в смартфон

А в одному із сіл краю в школі запровадили електронні щоденники
і журнали

Цифрові сервіси роблять життя комфортнішим і економлять час. У цьому впевнений очільник Зимнівської громади, що у Володимир­Волинському районі, В’ячеслав Католик. Він каже, що хоче зменшити бюрократію та пришвидшити роботу. Тому посадовець скористався можливостями програми EGAP і тепер підписує розпорядження в декілька кліків за допомогою електронного документообігу.

Реклама Google

Регіональна координаторка цієї програми Оксана Киричук розповіла, що на Волині був запит на те, аби через цифрові інструменти полегшити й оптимізувати систему управління: яким чином видавати розпорядження, як вони будуть виконуватися. «Громада активна, тож ми допомогли їм впровадити документообіг у смартфоні», – розповіла вона.

Учням подобається записувати домашнє завдання в смартфон.

А в сусідній Вишнівській ТГ діджиталізують освіту – там у невеличкому селі Штунь учнівська громада вже перейшла на цифровізацію. Замість паперових щоденників та журналів – тепер електронні. Учням подобається записувати домашнє завдання в смартфон, а батькам простіше контролювати успішність дитини. Крім оцінок, застосунок дозволяє побачити рейтинг успішності у класі. Учителі до сервісу пристосувалися швидко. Задоволені і дорослі, і діти.

Олена БОРИСОВА

 

Календар

21 травня

Сонце (схід — 05.07, захід — 20.48, тривалість дня — 15.41).

Місяць у Діві, Близнятах. Дні Місяця 10/11. Новий місяць.

Іменинники: Іван, Арсен, Арсеній, Олена, Іван, Петро, Тимофій, Віктор.

22 травня

Сонце (схід — 05.06, захід — 20.50, тривалість дня — 15.44).

Місяць у Діві, Терезах. Дні Місяця 11/12.

Іменинники: Йосип, Микола, Димитрій, Василь.

Реклама Google

23 травня

Сонце (схід — 05.04, захід — 20.51, тривалість дня — 15.47).

Місяць у Терезах. Дні Місяця 12/13.

Іменинники: Василь, Семен, Таїсія.

24 травня

Сонце (схід – 05.03, захід — 20.52, тривалість дня — 15.49).

Місяць у Терезах, Скорпіоні. Дні Місяця 13/14.

Іменинники: Олександр, Йосип, Кирило, Никодим.

25 травня

Сонце (схід — 05.02, захід — 20.53, тривалість дня — 15.51).

Місяць у Скорпіоні. Дні Місяця 14/15.

Іменинники: Герман, Денис, Єпіфан, Іван, Панкрат.

26 травня

Сонце (схід — 5.01, захід — 20.55, тривалість дня —15.54).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. Дні Місяця 15/16.

Іменинники: Олександр, Василь, Георгій, Єгор.

27 травня

Сонце (схід — 5.00, захід — 20.56, тривалість дня —15.56).

Місяць у Стрільці. Дні Місяця 16/17.

Іменинники: Олександр, Іван, Леонтій, Макар.

 

Небесна канцелярія сприяє, щоб урожай полуниці був рясним

Спека з опадами – вже звичний тандем для Волині. Народний синоптик Леонід Горбань дав обіцянку, що початок літа буде теплим, хоч і з дощами, грозами та навіть бурею. Мокра погода не полишить наш край і в кінці останнього весняного місяця. Притім, що температура впродовж останніх днів травня буде приблизно 20 градусів.

Така погода сприятлива для росту полуниці, яка зараз починає активно випускати вуса. Їх, до слова, треба обрізувати, якщо ягоду вирощуєте не для розмноження. Вже в другій половині місяця полуниця ранніх сортів починає плодоносити. Якщо обіцянка синоптиків справдиться, то цьогоріч варто очікувати рясного врожаю

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Світлани Дриганюк,
21 травня – мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер західний, 7—12 метрів за секунду. Температура вночі — 4—9 градусів тепла, вдень — 13—18. За багаторічними спостереженнями цього дня найтепліше було у 2007­му – плюс 31, а найхолодніше 1964 року — плюс 2.

Реклама Google

22 травня — мінлива хмарність, місцями невеличкий короткочасний дощ. Вітер південно­західний, 7—12 м/с. Температура вночі — 4—9, вдень — 16—21 тепла. Із 23 травня хмарно з проясненням, короткочасний дощ, подекуди грози. Вітер західний, 7—12 м/с. Температура вночі — плюс 7—12, вдень — 15—20.

У Рівному 21 травня ясному ранку прийде на зміну похмурий день, але ввечері хмари повинні розсіятися. Опадів не передбачається. Температура повітря від 10 вночі до 14 градусів тепла вдень.
22 травня впродовж дня – хмарно, але без опадів. Повітря прогріється до плюс 21. 23 травня небо над Рівним буде вкрите хмарами. Нічний дощ до ранку втратить свою силу, але продовжуватиме йти весь день і припиниться лише ближче до вечора. Температура повітря становитиме 14—18 градусів тепла.

Telegram Channel