Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Що таке «Зелені будинки»

Розробники запевняють, що дизайн Living in the Noom базується на трьох основних принципах — добротності, екологічності і гнучкості.

Фото із сайту ecotown.com.ua.

Що таке «Зелені будинки»

Хто б не хотів мешкати у таких оселях?! Щоправда, це здається нам дуже далекою і недосяжною мрією. Але ж недарма є люди, здатні навіть найсміливіші фантазії втілювати в життя. Мексиканські архітектори компанії Sanzpont Arquitectura представили проєкт Living in the Noom

Він являє собою групу 4–поверхових будинків унікальної трикутної форми, у яких передбачені бамбукові канали і вертикальний ліс, що росте на зовнішньому фасаді будівлі. Завершується споруда терасою на п'ятому поверсі — тут розташовані сонячні панелі для акумулювання енергії і так званий «міський сад», де мешкашці можуть вирощувати собі городину та зелень.

Реклама Google

Читайте також: Так робила Клеопатра: чудодійні секрети догляду за шкірою під очима

 

 Окрім того, проєкт поєднує біокліматичні та природоохоронні стратегії, такі як збирання дощової води, водно–болотні угіддя для очищення стічних вод, біопереробники, зона компостування. Особливе захоплення викликає вертикальний ліс зовні кожної будівлі, який має не тільки естетичну функцію, а й фільтрує та очищує повітря, допомагає знизити температуру в будинку (явище, відоме як ефект теплового острова).

Унікальне планування допомагає знизити споживання енергії на освітленні та кондиціонуванні повітря на 85%.

Розробники запевняють, що дизайн Living In the Noom базується на трьох основних принципах — добротності, екологічності і гнучкості, це не просто «коробки», куди люди приходять переночувати, а багатогранний проєкт, орієнтований на індивідуальні потреби мешканців та максимальний рівень їхнього комфорту. Крім екологічного житла, вони матимуть зони для медитацій і відпочинку, парки, басейни і навіть органічний сад для забезпечення здорового харчування. 70% площі проєкту відведено під зелені зони — будівлі займають всього 30% території. Кожна з трьох споруд має квартири площею 60 і 120 квадратних метрів з 1, 2 або 3 спальнями і достатньою кількістю непрямого сонячного світла в кожній кімнаті.

«Унікальне планування допомагає знизити споживання енергії на освітленні та кондиціонуванні повітря на 85%, — стверджують архітектори. — Сонячні панелі на даху і високоефективна світлодіодна система штучного освітлення забезпечують живлення у нічний час».

Тож недарма Living in the Noom став платиновим володарем премії A 'Design Award (Щорічна Міжнародна премія A' Design Award & Competition є відзнакою за надзвичайні досягнення й інновації у сфері дизайну, новітніх технологій та за креативність у створенні товарів, проєктів і послуг. У ній розрізняють п’ять видів винагород у всіх напрямках дизайну: платинову, золоту, срібну, бронзову і залізну. Цьогорічними переможцями у 104 різноманітних номінаціях стали 2094 конкурсанти із 108 країн світу. — Ред.) за 2021 рік.

Надія АНДРІЙЧУК.
За матеріалами ecotown.com.ua, competition.adesignaward.com.

Telegram Channel