Курси НБУ $ 38.97 € 42.45

«Краще нехай руйнується одна вежа, аніж увесь замок»

 Навчіть дочок, що жоден букет троянд не вартий того, аби пробачати агресію, адже квіти можна принести навіть до могили, але це вже нічого не змінить…

Коли моя дочка ще трохи підросте, я скажу їй:

1. Якщо тебе вдарили — негайно збирай речі. Поводься, наче стався землетрус: хапай документи, дітей, з іншим розберешся пізніше. Не приймай вибачень і покаянь, не вступай у перемовини. Будь–яке «прости мене» завтра обов’язково перетвориться в «ти мене довела». У це болото дуже легко впасти і дуже важко вилізти. Навіть не сумнівайся — біжи.

«Я знаю, що можу вдарити тебе, образити, скривдити, і мені за це нічого не буде, тому не бачу сенсу себе контролювати».

2. Запам’ятай, що будь–яке «ти сама винна» і «ти мене доводиш» — брехня. Насправді це означає: «Я знаю, що можу вдарити тебе, образити, скривдити, і мені за це нічого не буде, тому не бачу сенсу себе контролювати».

3. Ти завжди можеш прийти до мене. Завжди. У будь–якому стані і становищі. В сльозах і босоніж. З відчуттям найбільш моторошного провалу у житті. І я не буду звинувачувати тебе. Навіть якщо мені захочеться сказати: «Я ж попереджала» — я замкнуся у туалеті і скажу ці слова перед дзеркалом, сама собі, пошепки. Тому що вони не втішають, а тільки встромляють голки у відкриту рану.

4. Якщо мене не буде — мало що, батьки смертні — нехай у тебе будуть друзі настільки близькі, щоб у них можна було попросити допомоги. Якщо таких не знайдеться — шукай допомогу будь–яку і не соромся її приймати. Скаржся, кричи, розповідай всім, хто готовий слухати. Нехай у тебе будуть свідки, тому що зло діється у мовчанні.

5. Стосунки ніколи не починаються з побоїв. Перші ластівки виглядають як «ну ти і дурепа», «я сам знаю, не пхай носа», «та що ти розумієш», «я сказав — значить, так буде». Спочатку прохання перетворюється в наказ. Потім дрібні приниження стають нормою. Нікому не дозволяй принижувати тебе і спеціально завдавати болю. Ніколи не думай: «Я розумна, зі мною такого точно не станеться». В цю пастку потрапляли й жінки, розумніші за нас із тобою.

6. Твій ворог — відчуття «напевно, здалося». Сьогодні чоловік поводиться абсолютно адекватно, а завтра на нього щось находить — і він перетворюється на роздратованого садиста. А післязавтра визирає сонечко, і ти полегшено видихаєш: «Здалося». Якщо так відбувається часто — насторожися. Це відчуття — головний симптом, на який можна опиратися. У взаєминах із таким мужчиною не заходь далеко, не май з ним спільних дітей і сімейного бізнесу.

7. Нехай у тебе завжди будуть власні гроші. Свої джерела заробітку. Якщо ти сидиш із дітьми, нехай у тебе буде свій рахунок, фінансова подушка про всяк випадок. Обговори це з партнером до того, як опинишся в декреті. Це дуже важливо. Коли діти маленькі, жінка максимально залежна від партнера і вразлива.

8. Не дозволяй, щоб взаємини стали єдиним, що важливе у твоєму житті. Це небезпечна конструкція. Друзі, робота, спорт, захоплення — нехай все це обов’язково буде. Заробляй. Вчися. Якщо стосунки колись зруйнуються — а це трапляється частіше, ніж хотілось би, — буде боляче. Але краще, коли руйнується одна вежа, аніж увесь замок.

9. Стеж за своїм здоров’ям, дбай про себе, щоб вистачало сил жити.

10. Ніколи не потрапляй у пастку «всі так живуть». Це неправда! І я зроблю все, щоб ти бачила сім’ї, в яких немає насильства і хамства, в яких люди розмовляють одне з одним шанобливо, навіть коли дуже зляться. І сама постараюся бути для тебе не гіршим прикладом.

11. Ніколи не потрапляй у пастку «це тільки в мене так», «яка ж я дурна», «як соромно». Це теж неправда. Невелика біда — опинитися в ситуації насильства. Біда — застрягнути в ній надовго, на роки. Тобі не потрібна сім’я за будь–яку ціну. Не потрібна ідеальна картинка для суперобкладинки. Тобі потрібне місце, де буде добре, де тебе зможуть підтримати і подбати про тебе. Воно може бути дуже різним (це взагалі не обов’язково сім’я).

12. Люди можуть змінюватися. Нас змінюють вік і досвід. Те, що в юності здається безневинним дивацтвом, з роками може виявитися психічною хворобою або просто свинством. Іноді люди поводяться дуже негарно, якщо розуміють, що інші від них залежать. Якщо з тобою таке відбулося, не лай себе, що «не розгледіла негідника раніше». Є багато речей, яких ми не можемо роздивитись, поки вони заховані глибоко під землею. Дій — дивись пункт 1.

Читайте також: Експрессекретарка Зеленського знялася в спокусливій фотосесії без білизни

13. Експериментуй, пробуй нове. Нові роботи, нові стрижки, нові види спорту. Нові страви, нові правила в сім’ї. Чим більше нового ти можеш впустити у своє життя, тим упевненіше почуватимешся у стосунках.

14. Поділися цими правилами з подругами. Не залишайся байдужою, якщо когось кривдять на твоїх очах. Пам’ятай: іноді людям соромно просити допомоги. І все таки вона їм дуже потрібна. Можливо, ти станеш єдиною, хто помітить чужий біль, — і не пройдеш мимо.

Анастасія РУБЦОВА

Telegram Channel