Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Делікатна тема: «Він шаленіє від запаху  мого тіла…»

Поки вчені сперечаються про вплив феромонів на почуття, у когось перехоплює дух від ніжності, а хтось згоряє від пристрасті...

Фото із сайту bbc.com.

Делікатна тема: «Він шаленіє від запаху мого тіла…»

— Уявляєте, мій чоловік не пускає мене в душ перед сексом. Каже, що йому подобається, коли я пахну жінкою, а не гелем чи милом. Це мене трохи дратує, бо ж є вимоги гігієни. З іншого боку, може, моє тіло містить якісь феромони, що його так притягують? — ділилася 30–річна Олена подробицями інтимних стосунків

«Люди спеціальні духи купують, а тобі повезло»

— Є парфуми «Зілля кохання», кажуть, дорогі, не докупишся. Тобі такі не потрібні, ти ще й на воді та милі зекономиш, — жартували подруги Олени, а потай заздрили, бо чоловік її готовий був дружину на руках носити.

Але чи справді якісь особливості запаху людського тіла можуть впливати на сексуальне життя? І чи заслужено сьогодні оспівують феромони любові?

Ще у 1959 році вчені з Інституту біохімії Макса Планка в Мюнхені довели, що деякі з молекул, які потрапляють у повітря з організму тварин, впливають на поведінку та фізіологію представників виду протилежної статі. Група німецьких дослідників змогла екстрагувати секрет залоз, який виробляє жіноча особина тутового шовкопряда. Він привертає увагу самців метелика на відстані кількох кілометрів.

Невдовзі для речовин, які тварини виділяють у навколишнє середовище задля того, щоб викликати певні поведінкові реакції, запропонували назву — феромони (pherо – несу і hormао – збуджую). З’ясувалося, що вони відіграють багато ролей — це й розмітка території, і подання сигналу тривоги, і свідчення спорідненості… А головне — спроможність впливати на статевий потяг.

Ясна річ, відкриття хімічних сполук, здатних привабити протилежну стать, спричинило бум у парфумерній промисловості. Так і виник попит на духи з ароматом кохання. Та насправді жоден з наукових експериментів, у яких брали участь люди, не зафіксував випадків миттєвого впадання у любовний шал після їхнього використання.

Відкриття хімічних сполук, здатних привабити протилежну стать, спричинило бум у парфумерній промисловості.

У 1970–ті з’явилося твердження, що принаймні два зразки феромонів містяться в людському подиху і поту. «Один із них виділяє жінка, коли вона сексуально збуджена, він має легкий аромат часнику. Інший — це запах страху», — заявляли дослідники.

«Те, що феромони діють на тварин, — це 100%. На комахах, мишах, свинях та вівцях це детально вивчено. Але така рецепція запахів у приматів і відповідно у людей значною мірою деградувала в процесі еволюції», – вважає професор інституту фізіології імені Богомольця Віктор Досенко.

Цьогоріч акторка Анджеліна Джолі знялася у фотосесії, приуроченій до Всесвітнього дня бджіл. Її шкіру намазали феромоном, що приваблює Божих комах. Жодна із них, до речі, красуню не вкусила. Актриса три дні не милася, а тоді роздяглася на пасіці. І вже через 20 хвилин голе тіло жінки обліпили бджілки. Але, можливо, чоловіки теж мали таке бажання…

Понюхати сто футболок – і знайти судженого?

У 2010 році в Художній галереї в Брукліні вперше зібралася група молоді на «феромонову вечірку», організатори якої обіцяли допомогти кожному з присутніх знайти найкращого партнера для себе. Правила були вкрай прості: витягаєте один із багатьох пронумерованих пакетів із чиєюсь невипраною футболкою і добре її обнюхуєте. Якщо вам подобається запах, домовляєтесь з її власником про побачення — і пів справи зроблено.

Такі зустрічі мали великий успіх, незабаром їх почали проводити у Лос–Анджелесі та Лондоні. Принаймні ніхто з учасників не міг сказати, що він свого обранця «на дух не переносить». Але науковці радять не переоцінювати роль речовин, які виділяються підпахвовими залозами, містяться в сечі, слині, вагінальних секретах. Вони кажуть: так, люди пахнуть по–різному. І це має значення, бо може свідчити про стан здоров’я або емоційні відчуття партнера. Однак людина здатна впливати на протилежну стать і своїм розумом, і вродою, і характером…

Але як тоді вірити словам тієї ж Олени, яка стверджує, що благовірний шаленіє від запаху її тіла? Ні, це не плід уяви. Співробітники Бернського університету переконливо довели чоловічу спроможність «зчитувати» носом репродуктивний потенціал жінки. Учасниць експерименту просили не користуватися жодними засобами гігієни, не вживати гормональних контрацептивів і продуктів, здатних вплинути на запах поту. Паралельно із забором їхньої білизни здійснювався аналіз рівня естрадіолу, прогестерону та тестостерону в слині. Цілком очікувано, чоловіки, принюхуючись, визнали найпривабливішими ті аромати, які відповідали більшій концентрації гормонів, адже представники сильної статі у справі поширення роду роблять ставку на максимальну готовність жінки до зачаття. Так мудро керує природа.

А ось дами обирали запах тих мужчин, чий генний набір максимально відрізнявся від їхнього. Тобто, нюхові рецептори змогли донести інформацію про так званий головний комплекс гістосумісності. Це «сімейство» генів, яке відіграє дуже важливу роль у формуванні імунітету. В такий спосіб жінки наперед мають змогу подбати про здоров’я нащадків: що більша варіативність — то більше в організму можливостей захиститися від патогенів. До речі, чутливість до запахів у нас неоднакова: у прекрасної статі тонший нюх, але чоловіки сильніше реагують на аромати.

Отже, феромони чи не феромони, а щось у цьому є. І хоча потяг завдяки «хімії» — не гарантія міцного шлюбу, але несприйняття одне одного вже на рівні запаху — це реальна загроза для стосунків. І винним у тому, що партнер «погано пахне» буває не якесь таємниче хитросплетіння генів, а банальне нездужання.

Так, приміром, поява неприємних ацетонових ноток у диханні й на шкірі може свідчити про інфекцію, проблеми зі шлунком, нирками чи печінкою, різноманітні ендокринні патології, пов’язані з цукровим діабетом. Також ацетоновий запах — частий наслідок низьковуглеводних дієт. На порушення функціонування організму вкажуть аромати оцту, риби, сиру, бродіння, які виділяє тіло.

Читайте також: Справжня любов: Подрюжжя волинян вже 72 роки разом

Що робити у випадку, якщо людина сама помічає, що, попри дотримання правил гігієни, запах її тіла змінився? Замість того, щоб покладатися на парфумерію, краще завітати до лікаря, який проаналізує супутні симптоми, виявить джерело проблеми та запропонує її комплексне вирішення.

А ось вгадати, який саме відтінок аромату викличе приємну асоціацію у конкретної особи, неможливо, бо це дуже індивідуально. Та не біда, є чимало інших різних засобів звабити когось…

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel