Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
В Антарктиді з’явиться українська хата

Нова конструкція нагадуватиме полярникам про Батьківщину.

Фото Юрія ШЕПЕТА.

В Антарктиді з’явиться українська хата

Архітектурна студія Balbek Bureau створить мистецьку інсталяцію на найхолоднішому континенті світу

Щорічно станцію «Академік Вернадський», що на острові Галіндез, відвідують близько чотирьох тисяч туристів. Чи не перше, що їм впадає у вічі при в’їзді, – величезний старий паливний бак. В українській компанії Balbek Bureau вважають, що це псує перше враження приїжджих про материк вічної мерзлоти, тому вирішили перетворити металеву «коробку»... на старовинну українську хату, вкриту соломою, яка називатиметься «Дім. Спогади».

Конструкція буде нагадувати ескіз олівцем: ніби хтось пригадує свою рідну оселю і робить замальовку по пам’яті.

– Наше завдання – створити об’єкт, привабливий для туристів, стійкий до суворої погоди. Конструкція буде нагадувати ескіз олівцем: ніби хтось пригадує свою рідну оселю і робить замальовку по пам’яті, – зазначили у компанії.

Дизайнери склали збірний образ хати – із шиферним дахом, димоходом та характерними вікнами.

Колоритний будиночок буде яскраво виділятися на безмежних білосніжних просторах холодного континенту.
Колоритний будиночок буде яскраво виділятися на безмежних білосніжних просторах холодного континенту.

 

Архітектори кажуть, що будинком можна буде прогулятися. На його стінах повісять білборди із символами української культури: чорнозему, вишиванки чи колосків.

Інсталяцію також зроблять безпечною для пінгвінів, яких на «Академіку Вернадському» мешкає понад три тисячі, та водночас міцною, щоб тваринки не розібрали деталі на гнізда.

Елементи конструкції виготовлять у київському бюро «Майстерня чудес» і зберуть в Україні. Згодом її перевірять на стійкість до сильного вітру (до 40 метрів за секунду) та до низьких температур (до – 30°).

Як розповів керівник мистецької установи Мітя Зінов’єв, деталі будуть чітко промарковані за секціями, тож будиночок вдасться легко відтворити за інструкцією. Металеві труби, виконані з іржостійкої сталі, складатимуться в легкий, але міцний каркас. Додаткову стійкість до негоди забезпечать троси, якими скріплять конструкцію. За словами авторів ідеї, у січні 2022-го хату транспортують на криголамі «Ноосфера». Споруджувати об’єкт за кресленнями будуть самостійно учасники 27-ї Української антарктичної експедиції.

Ірусина ПРИХОДЬКО

Читайте також: У Любешеві висміяли хитро**пого дядька, який запропонував поліщукам по три гривні за кіло великої картоплі.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel