Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Боюся йти в гості, щоб не осоромитися: чоловік почав напиватися до безпам’ятства»

Здатність сказати «ні», «досить» — головна умова порятунку від алкогольної залежності.

Фото із сайту volyn.com.ua.

«Боюся йти в гості, щоб не осоромитися: чоловік почав напиватися до безпам’ятства»

Тривають свята, люди збираються родинами, запрошують друзів, сусідів, пригощають колядників. Усі подбали про смачні наїдки і спиртні напої. Але у багатьох після щедрих застіль залишаються не дуже приємні спогади. «Не вміє пити», «не знає міри», «поводиться як алкоголік», — зазвичай скаржаться дружини, хоча й серед представниць прекрасної статі є чимало жертв оковитої

Чому алкоголь «відбирає розум»?

— На Новий рік наш господар перебрав, а потім зібрався кудись їхати і вже у дворі розбив бампер машини, яку ми недавно купили. Ледь витягли його з-за керма. Вранці каже: «Такого не було. Я нічого не пам’ятаю». Нема сил це терпіти. Боюся з ним іти в гості, щоб не осоромитися, — нарікає 40-річна лучанка, запитуючи, як рятувати чоловіка, який раніше «пив у міру».

Як правило, все й починається із упевненості в тому, що чарка горілки чи келих вина нікому ще не зашкодили. Мовляв, навіть авторитетні медики підтверджують: якщо кілька разів на тиждень споживати по 150 мл сухого червоного вина, то це добра профілактика серцево-судинних захворювань.

Часто ми цитуємо відомий вислів давньоримського вченого і військового діяча Плінія Старшого у скороченому вигляді, який повністю звучить так: «Істина — у вині, а здоров’я — у воді». Стародавні римляни, як і греки, розбавляли хмільний трунок настоями трав, додавали в нього пелюстки квітів, морську воду і мед. Впиватися вином, втрачати над собою контроль було непристойно, таких осіб називали дегенератами, засуджували і зневажали.

На жаль, із тих давніх часів нічого не змінилося. Люди й досі не можуть зрозуміти, коли алкоголь для них перетворюється на отруту, викликаючи залежність. Подолати її дуже важко. Адже найголовніша умова успішного лікування — визнання проблеми самим хворим.

Насамперед мають насторожити зміни у поведінці. Якщо завжди знаходиться переконлива причина випити: «щоб поспілкуватися», «розслабитися після роботи», «щоб був кращий апетит» — це тривожний дзвіночок. Як і перепади настрою, непередбачувана поведінка, що швидко змінюється від ейфорії до гніву. Погіршується працездатність. Виникають глибокі зміни в психологічному та духовному житті: з’являється схильність брехати, ображати інших, діяти у стані сп’яніння неадекватно, не пам’ятати того, що скоїв. Недарма ж кажуть, що горілка відбирає розум.

Чому це відбувається? Люди приймають рішення за допомогою префронтальної кори головного мозку, що стримує нас від ризикованих чи шкідливих вчинків. Алкоголь може впливати на нейрони цієї зони, заважаючи їм належно функціонувати. Він практично відключає префронтальну кору, тож сп’янілі не здатні контролювати свої дії.

Багатьом знайомі й «провали у пам’яті» після зловживання спиртним. У мозку є структура, яка записує наші спогади про життєві події, — гіпокамп. Якщо перебрати, ця структура вимикається.

«Уміння пити» від цирозу не рятує

— Пляшку «прийму» — і хоч би що, — буває, хваляться чаркувальники. Але чи так це насправді? Якщо ви п’єте і не п’янієте, значить, відповідні ферменти у вашому організмі вправно руйнують алкоголь. Тож здається, що все гаразд. Але спирт у печінці стає оцтовим альдегідом — токсичною сполукою. І знешкоджувати її мають уже інші ферменти, які можуть не справлятися із навантаженням. У результаті в людини, яка «вміє пити», нерідко діагностують цироз або інші важкі ураження.

Люди й досі не можуть зрозуміти, коли алкоголь для них перетворюється на отруту, викликаючи залежність.

Багато залежить і від швидкості надходження продуктів розпаду алкоголю в кровотік, від маси тіла, спадкових чинників, вроджених порушень, при яких продукти розпаду етилового спирту можуть викликати загострення. Спиртні напої протипоказані у випадку судомних нападів та епілепсії, ураженнях підшлункової залози, печінки, нирок, після травм голови з втратою свідомості. Фахівці відзначають, що люди з надлишковою масою тіла мають високий ризик розвитку цукрового діабету, якщо зловживають алкоголем.

Шкідливим є тамування похмілля за допомогою чарки. Коли після вечірнього застілля вранці ви не можете  й дивитися на спиртне й поправляєте здоров’я розсолом чи борщем, — пів біди, якщо ж допомагаєте собі алкоголем — це перша ознака залежності. Якщо починаєте втрачати контроль за кількістю випитого, зловживаєте не тільки у свята, робите це й наодинці — ймовірно, у вас друга або третя стадія алкоголізму. 

Наркологи радять: коли накочується непереборне бажання хильнути, треба випити, але не горілки, а солодкого компоту чи соку, й добре поїсти. Голод і спрага провокують потяг до чарки.

Під час свят трапляється чимало випадків отруєння алкоголем. Вживання великої кількості спиртного за короткий проміжок часу може сповільнити дихання, вплинути на частоту серцевих скорочень, викликати сильний блювотний рефлекс, спровокувати аритмію. У таких випадках треба звертатися по медичну допомогу. Не варто сподіватися, що п’яний «проспиться» і все мине, він може втратити свідомість під час сну. Не зарадять також міцна кава й холодний душ. Кофеїн має сечогінний ефект і може призвести до ще більшого зневоднення організму. Краще пити морс, узвар чи трав’яний чай – це допоможе вивести алкоголь та підтримати водний баланс.

Тож якщо помічаєте у себе чи близьких тривожні симптоми: небайдуже ставлення до наявності алкоголю в оселі; нездатність відмовитися від прийому чергової порції спиртного; часткову або повну втрату спогадів про події попереднього дня або вечора — не гайте часу. Перераховані ознаки — прикордонні стани, коли при своєчасному наданні кваліфікованої медичної допомоги ще можна побороти алкогольну залежність. За допомогою лікаря слід проаналізувати ситуацію, можливо,  хворому необхідно змінити місце роботи, знайти мотивацію, справу, що приноситиме більше задоволення, ніж алкоголь.

Оксана КРАВЧЕНКО

Читайте також: Волинян закликали наминати гранати разом із кісточками.

Telegram Channel