Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Як на Щедрий добрий вечір до вас гості завітали...»

Фото-із-сайту-polvisti

«Як на Щедрий добрий вечір до вас гості завітали...»

Хіба буває ще в якийсь період року такий настрій, як під час Новорічно-Різдвяних празників, коли українські міста і села звеселяє гомін колядників, що йдуть від хати до хати з радісною звісткою і славлять народження Божого Сина. А тим часом господині до кожного свята поспішають на закупи, складають особливе меню із незвичайними, смачними наїдками, аби здивувати своїх гостей. Сподіваємось, у нашій добірці кожна знайде для себе підказку чи цікаву ідею для щедрого частування

Салат «Ялинка»

 

 

Інгредієнти: 200 г курячого філе, 150 г корейської моркви, 3–4 варені яйця, 2 яблука, 100 г твердого сиру, 2–3 ківі, майонез і свіжа журавлина – за смаком.

Приготування. Курятину зваріть до готовності в підсоленій воді, остудіть, наріжте невеликими кубиками і викладіть на пласку овальну тарілку чи блюдо у вигляді трикутника. В процесі розкладання решти компонентів можна буде скоригувати форму. М’ясо змастіть майонезом. Моркву по-корейськи відіжміть від маринаду, довгі шматки розріжте, викладіть її зверху на курятину, зробіть сіточку з майонезу. Яйця натріть на грубій тертці, покладіть зверху на моркву, також змастіть майонезом. Яблука (краще зелені, кисло-солодкі на смак) почистіть, видаліть серцевину, натріть на грубій тертці, викладіть наступним шаром, покрийте майонезною сіточкою. Сир натріть на дрібній або середній тертці, присипте ним яблука, майонезом можна не змащувати. М’якоть ківі наріжте тонкими слайсами, викладіть зверху на сир внапуск один на одного. Бічні частини салату також покрийте скибочками ківі. Підправте форму салату, щоб він нагадував ялинку, і поставте в холодильник на годину для просочення. Щоб верхній шар не обвітрився, накрийте харчовою плівкою. Перед подачею прикрасьте свіжою петрушкою, журавлиною чи зернами граната.

 

Картопляні гніздечка

 

 

Інгредієнти: картопля, 1–2 яйця, фарш, гриби, перець чилі і болгарський, вершкове масло, сіль та спеції до смаку.

Господині до кожного свята складають особливе меню із незвичайними, смачними наїдками, аби здивувати своїх гостей.

Приготування. Зварити почищену бульбу, додати яйце, сіль, масло, розім’яти товкачем. Фарш і гриби обсмажити на пательні, посолити, поперчити. Деко застелити пергаментом і викласти на нього картопляне пюре у вигляді гніздечок із дном, заповнити їх начинкою з фаршу та грибів, можна ще додати болгарський перець і чилі. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці упродовж 20 хвилин. Переконайтеся, що навіть звичайну бульбу можна подати оригінально!

 

«Ріг достатку»

 

 

Інгредієнти: 200 г індичого або курячого філе, 3–4 картоплини, зварені «в мундирах», 4 яйця, 1 зелене яблуко, 100 г моркви по-корейськи, 200 г твердого сиру, 1 цибулина, оцет, цукор, олія, майонез, сіль.

Приготування. Обсмажте на олії м’ясо, порізане шматочками, до готовності. Цибулю покрайте півкільцями, залийте маринадом із
2 столових ложок оцту, 1 чайної ложки цукру та дрібки солі і залиште на 30–40 хвилин. На дрібній тертці потріть окремо варені яйця, сир, яблуко і картоплю. На пласку тарілку чи блюдо викладіть м’ясо у формі рогу, змастіть майонезом, наступний шар – цибулю та яблуко – також промажте. Далі висипте яйця, покрийте сіточкою майонезу, викладіть корейську моркву і терту картоплю, змастіть майонезом. Зверху посипте тертим сиром. Залишається тільки оздобити салат на власний смак.

 

Салат «Мурашник»

 

 

Інгредієнти: 300 г курячого філе, 2 великі картоплини, 2 помідори, 1 огірок, 100 г твердого сиру, 2 ст. л. майонезу, 70 мл олії, сіль, перець до смаку.

Приготування. Огірок натерти на тертці для моркви по-корейськи і викласти на сито, щоб позбутися зайвої вологи. Твердий сир також натерти. Помідори розрізати, видалити рідку середину з насінням, а м’якоть покраяти соломкою. Куряче філе відварити до готовності, а потім розібрати на волокна. Картоплю почистити й натерти на тертці для моркви по-корейськи, зсипати її в миску і залити водою, а потім перекласти на паперовий рушник, щоб просушити. У сковороду налити олії, добре прогріти й обсмажити на ній картоплю до золотистого кольору невеликими порціями. Знову викласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Майонезом наповнити кондитерський мішок. На дно салатника викласти спочатку 2/3 частини м’яса, огірків, помідорів (злегка присолити їх), сиру, змащуючи кожен пласт майонезом. Потім шари повторити, роблячи їх доверху вужчими. Готовий салат присипати смаженою картоплею і подавати до столу.

 

Наполеон «Незвичайний»

 

 

Інгредієнти: 6 коржів для торта «Наполеон», 0,5 кг грибів, 3 філе курячих, 3–4 яйця, 300 г майонезу, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, зелень.

Приготування. Гриби і цибулю дрібно покраяти й обсмажити на сковорідці. Куряче філе зварити в підсоленій воді, дрібно порізати. Зварити яйця, натерти на грубій тертці. Корж намазати майонезом, викласти на нього куряче філе і накрити наступним коржем, змастити його майонезом і викласти гриби з цибулею, на наступний корж – яйця. Повторювати, доки закінчаться коржі. Верх змазати майонезом і посипати тертим твердим сиром. Поставити «Наполеон» у розігріту духовку на
10 хвилин або в мікрохвильову піч на 5 хвилин, щоб розплавився сир. Порізати на порційні шматки, прикрасити зеленню та подавати на стіл.

 

Буженина «Медова»

 

 

Інгредієнти: 1 кг свинини, 350 г моркви, 3 ст. л. меду, 6–7 зубочків часнику, пучок зелені, 5 лаврових листків, сіль, хмелі-сунелі та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Свинину найкраще вибирати жирну, приміром ошийок. М’ясо промити й обсушити, зробити глибокі надрізи і нашпигувати часником та морквою, нарізавши їх тонкими пластинками. Натерти свинину сумішшю солі, спецій та меду, загорнути у фольгу і маринувати так 1,5–2 години, після чого випікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці приблизно 1,5 години. Охолодити буженину у фользі, тоді зняти її й нарізати м’ясо поперечними скибочками. Подавати, прикрасивши зеленню.

Telegram Channel